Sfanta Mucenita Filoteia de la Curtea de Arges

Cinstite cititorule, dacă vreodată îţi va îndrepta Dumnezeu Preabunul paşii spre oraşul Curtea de Argeş, apoi negreşit să te duci la Mănăstire şi intrând în paraclisul de-acolo, vei vedea în partea stângă racla cu cinstitele moaşte al Sfintei Filoteia. Mulţumeşte lui Dumnezeu că te-a învrednicit să ajungi aici şi îngenunchează lângă sfintele moaşte, spuneţi durerile şi grijile care te apasă, cerând Sfintei să mijlocească pentru tine în faţa tronului ceresc. Ajutorul lui Dumnezeu va veni negreşit, căci Sfânta Filoteia nu lasă pe nimeni fără răspuns.

Copila Filoteia s-a născut din părinţi creştini în oraşul Târnovo, în Bulgaria. A rămas orfană de mamă şi tatăl său şi-a luat altă soţie, care se purta cu multă asprime cu aleasa lui Dumnezeu. Aceasta însă, deşi avea puţini ani, s-a deprins cu fapta bună şi cu ascultarea de Dumnezeu şi de Biserica Sa. De câte ori a fost trimisă să ducă mâncare tatălui său, care era plugar, întâlnea oameni năpăstuiţi cărora le dădea din cele ce avea. Într-una din zile, tatăl său a urmărit-o în ascuns şi când a văzut că împarte din mâncarea lui, a aruncat barda sa şi a rănit-o la un picior. Dumnezeu a voit să primească sufletul său şi în acel ceas Sfânta Filoteia şi-a încheiat viaţa. Cinstitul ei trup a fost acoperit de o lumină cerească şi zadarnic a vrut tatăl ei să se apropie şi să-l ridice. A alergat atunci la arhiepiscopul locului, iar acesta a venit cu soborul şi credincioşii la sfintele moaşte, cu cântări de laudă aduse lui Dumnezeu. Nici ei n-au putut ridica cinstitul trup. Au înţeles că Sfânta dorea să fie dusă în alt loc, şi au început să numească mai multe oraşe. Când au pomenit de Curtea de Argeş, trupul ei s-a făcut uşor şi şi-au dat seama că Sfânta Filoteia dorea să fie adus cinstitul ei trup pe pământ românesc, spre ajutorul şi binecuvântarea neamului nostru.

Înştiinţat de aceasta, domnul Ţării, Radu Voievod, s-a însoţit cu episcopii şi credincioşii şi au venit la Dunăre pentru a primi cu evlavie cinstitele moaşte, care de-atunci stau în locul amintit, până în ziua de astăzi (După Vieţile Sfinţilor pe decembrie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 162-172).

Nu voi încheia acest cuvânt fără a relata ceea ce şi eu am auzit de la martori, în anii 1974-1977, când am avut privilegiul de a ucenici în Mănăstirea de la Curtea de Argeş. Autorităţile comuniste ar fi vrut să desfiinţeze acest loc de pelerinaj şi popas duhovnicesc şi au luat racla cu sfintele moaşte, încercând să le ducă la Râmnicu-Vâlcea. Când au ajuns la un pod, motorul s-a oprit şi a fost cu neputinţă să mai înainteze măcar un pas. Au înţeles că orice-ar face, nu vor izbândi, Aşa au rămas cinstitele moaşte la locul lor. Pentru rugăciunile Sfintei Filoteia, Bunul Dumnezeu să se milostivească spre tot neamul românesc.

Anul acesta, in vara, am avut posibilitatea sa vizitez în doua rânduri Manastirea de la Curtea de Argeş. M-am bucurat de revenirea la locurile acestea dragi, legate de tineretele mele si de întâlnirea cu Sfânta lui Dumnezeu, Filoteia. M-am întristat pentru ca paraclisul în care se găsesc sfintele moaşte stă sub semn străin, nu sub semnul Crucii lui Hristos.

 

Preot Ioviţa Vasile

6 gânduri despre „Sfanta Mucenita Filoteia de la Curtea de Arges”

  1. Domnule Ovidiu Toma, este vorba de asa zisa ,,cruce masonica” sau ,,crucea lui bahomet”, cea cu trei brate orizontale. Aceasta nu este Sfanta Cruce a lui Hristos, de aceea am scris ca e un semn strain. O puteti vedea pe catedrala din Cluj, pe cladirea Mitropoliei din Cluj. pe tot ce e cladire la Manastirea Rohia, Manastirea Dumbrava (jud. Alba), biserici din Baia Mare, Satu-Mare, Zalau si nu merg mai departe cu enumerarea. O veti vedea nu peste multa vreme pe toate sfintele biserici, cu putine exceptii. Ma doare inima cand vad, dar asta-i realitatea. Stiti ce inseamna prezenta acelei ,,cruci” pe o biserica? Inseamna ca nu ne mai apartine, au pus stapanire pe ea. Acum inteleg spusele Parintilor Bisericii sa mergem in ele pana sunt inca ale noastre (Sfantul Kuksa de Odesa). Am undeva pe blog un articol, parca se numeste ,,Cum ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci”, in care veti afla lucruri suplimentare. Recomandare: uitati-va la unii ,,slujitori” ai Bisericii cum se prefac ca-si fac cruce si veti trage concluzii proprii. Ma opresc aci. Va stau oricand la dispozitie cu ceea ce stiu, nu prea multe. Blogul acesta are exact aceasta menire. Va doresc impliniri si bucurii duhovnicesti de Sfinte Sarbatori. Veti vedea cum ne bombardeaza cu expresia neghioaba ,,magia sarbatorilor”. Magia este vrajitorie. Ce legatura poate fi intre sfintenia Sarbatorilor si lucrarea diavoleasca a magiei? Niciuna! Sper sa ne mai intalnim pe aveasta cale. Iertati. Doamne ajuta!

   Apreciază

    1. Domnule Stefan Trifon, raspunsul meu este pe blogg si se cheama chiar asa:,,Raspuns la o contestare”. Cautati-l, ca astia mi l-au ascuns in sirul celorlalte articole, cum obisnuiesc in ultima vreme. Sanatate sa va dea Dumnezeu. Pr Iovita Vasile

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s