Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez

Al şaselea dar al Duhului Sfânt este duhul bunei-credinţe. Că este dar Dumnezeiesc, ne-o spune şi Sfântul Apostol Pavel: ,,Căci în har sunteţi mântuiţi, prin Credinţă, şi aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu’’ (Efeseni 2, 8). De remarcat este faptul că în Sfânta Scriptură cuvântul ,,Credinţă’’ nu este folosit niciodată la forma sa de plural, ceea ca ne arată că Credinţa este dar unic, cum iarăşi ne spune Sfântul Apostol Pavel: ,,Este un singur Domn, o singură Credinţă, un singur Botez’’ (Efeseni 4, 5). De unde dar mulţimea de credinţe care există astăzi în lume?, mai mult de şase mii, după cum spun statisticile. Aş răspunde cu cuvintele Mântuitorului: ,,Un om vrăjmaş a făcut aceasta’’ (Matei 13, 28). Într-adevăr, oamenii vrăjmaşi ai lui Dumnezeu au izvodit mulţimea de credinţe deşarte, care de care mai fanteziste şi mai pierzătoare de suflete, şi le-au răspândit în lume. Dumnezeu le îngăduie să existe laolaltă cu unica Credinţă adevărată şi mântuitoare, cum ne arată Mântuitorul în Pilda cu neghina semănată în ţarină, alături de grâu (Matei 13, 24-30 şi 37-43).
De unde Ştim că Sfânta Credinţă Ortodoxă este cea adevărată şi mântuitoare? Din cercetarea ei, din faptul că vom constata că este singura Credinţă Apostolică, păstrătoare a adevărului revelat, fără adaosuri sau omisiuni. Nimeni nu va putea vădi Ortodoxia că ar avea, în întregul ei, vreo erezie. Dacă însă cercetăm credinţa adunării catolice, vom descoperi zeci de erezii prezentate drept ,,dogme’’, motiv pentru care romano-catolici şi cei ce s-au alipit de ei nu alcătuiesc o biserică, ci o comunitate eretică. Dacă o parte a Bisericii, oricât de numeroasă, ar îmbrăţişa vreo erezie, se rupe implacabil de trupul Bisericii şi devine o adunare eretică. În 1054 catolicii s-au rupt de trupul Bisericii, datorită câtorva erezii, cărora le-au mai adăugat numeroase altele, în decursul istoriei. Unirea cu catolicii nu este posibilă decât atunci când aceştia vor parcurge drumul despărţirii în sens invers, renunţând la ereziile lor pierzătoare. Romano-catolicii sunt în afara mântuirii. Ei îl urmează fără rezerve pe papa, indiferent dacă acesta este necredincios, rău-credincios sau este implicat în organizaţii oculte.
Am făcut această succintă paralelă dintre ortodocşi şi catolici, care par cei mai apropiaţi de Ortodoxie, pentru a arăta că aceştia nu au credinţă mântuitoare, ci un crez deşert. Ce să mai vorbim atunci de numeroasele secte care-şi au fiecare credinţa sa pe care o prezintă ca pe o marfă de tarabă, ca fiind ,,singura mântuitoare’’?
Buna-Credinţă este singura Credinţă prin care ne putem mântui. Este Sfânta Credinţă Ortodoxă.

Pr. Ioviţa Vasile

7 gânduri despre „Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez”

 1. Nu inteleg de ce sustineti ca biserica ortodoxa, faramitata in nenumarate autocefalii, incapabile de a se reunii dupa ruperea de biserica catolica, pe care o reneaga, dupa mai bine de 1000 de ani de ascultare, este singura biserica adevarata, iar catolicii, care si-au pastrat unitatea ierarhica, in numele lui Petru, prin Sf Pr. Papa, este eretica!!! Biserica Ortodoxa este eretica, urmand calea luciferica a dezbinarii prin neascultare si mandrie! Imi pare rau, dar v-o spun cu tot respectul si regretul, dar acesta este adevarul!

  Apreciază

  1. Domnule Dan V,
   1. Biserica Ortodoxa nu e faramitata, fiind Trupu.l tainic al l.ui Hristos care nicicum nu de poate diviza. Acel.e nenumarate autocefal.ii au pastrat pana azi unitatea dogmatica, cultica si canonica si o vor pastra pana l.a sfarsitul. veacului. Deci nu mai spuneti ca sunt incapabile a se reuni. Sunt dintru inceput reunite. Nu ne-am rupt de zisa biserica catol.ica, am ramas asa cum ne-a intemeiat Mantuitorul, neschimband nimic. Aducetiva aminte bca un cardinal. vanitos a facut gestul. necugetat de a depune acel. document in biserica Sfanta Sofia, prin care Apusul. a parasit Biserica l.ui Hristos.
   2. Cat veti trai, tineti minte un l.ucru: Biserica e absol.ut incompatibil.a cu erezia. Cand o comunitate cade in erezi4e, e orice, dar nu Biserica. Catol.icii promoveaza numeroase erezii si din aceasta pricina nu mai sunt Biserica. Va dau un exempl.u simpl.u: erezia Fil.ioque. Cum cutezati sa spuneti ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, cand El a afirmat cl.ar, l.impede, Dumnezeieste ca Sfantul Duh purcede de l.a Tatal. si atat? Sunteti mai mari decat Hristos?
   3. Catol.icii n-au pastrat nicio unitate. Nu uitati ca protestantismul, anglicanismul., toata puzderia de secte sun produs al. papistasil.or. Ce unitate e asta?
   4. Va rog sa-mi dati un singur exemplu de erezie acceptata de Ortodoxie. Nu veti putea. Eu va spun cel putin30 de erezii al.e papistasilor.
   5. La capitolul. sfintenie papa nu sta bine deloc. Papa Ioan Paul II a admis evol.utionismul. Actual.ul. papa e favorabil. spurcaciunilor homosexuale. Unde-i sfintenia? De asemenea papi sa ascultam? Daca dvs continuati sa ascul.tati de ei, nu veti ajunge bine.
   6. Sa nu mai lungim vorba in dispute inutil.e. In numele lui Iisus Hristos va invit sa parasiti comunitatea papistasa. Promit sa va catehizez, sa va botez dupa Sintel.e Canoane cu intreita afundare. Nu prin stropire, nu prin turnare cum se procedeaza l.a apuseni. Zil.el.e trecute publ.icam stirea potrivit careia un arhiepiscop papistas din SUA a trecut la Ortodoxie cu toara turma, vreo 60 de parohii. Sunati-ma la 0740 557 189 si in cateva zil.e putem incepe l.ucrul. Va rog din sufl.et.. Noi ne-am ingradit de episcopii nostri eretici, ramanem pana la moarte in Biserica si pastram cu necl.intire intreaga Sfanta Traditie. Va intind o mana. Va rog sa nu ma refuzati.
   7. Sanatate sa va dea Dumnezeu Atotputernicul. Va astept.

   Apreciază

    1. Doamne ajuta,
     Se boteaza acei copii proaspat nascuti care sunt in primejdia de muri, ca sa nu moara nebotezati., ceea ce ar fi un pacat inimaginabil de greu. Botezul respectiv e de mare urgenta, se face in forma sumara, adica trei afundari cu rostitrea formulei: ,,Se boteaza robul lui Dumnezeu…..”Daca insa copilul traieste, ulterior i se completeaza Slujba Sfantului Botezului. Aceasta e practica Bisericii. Copii care se nasc fara probleme grave de sanatate se boteaza dupa un oarecare timp. Pace, sanatate si mantuire va doresc

     Apreciază

 2. Dan V, ! vezi ca nu spui adevarul ci numai minciuni. Stii gresit despre Credinta cea Adevarată!
  apoi vrei si dovezi ? uita-te numai in Rusia mare cati Sfinti facatori de minuni sunt, si cu Sfinte Moaste. ia sa faci un pelerinaj la Pecerska.
  ai auzit de Sf. Antonie si Teodosie ai Pecerskai?
  stii ca a cazut foc din Cer pt temelia Bisericii?
  ai auzit de Sf. Serghie de Radonej? de Sf. Serafim de Sarov?
  ia sa citesti vietile Sfintilor rusi.
  ia vezi is catolici rusii?
  si uita-te peste tot in lume cate Sf. Moaste are Ortodoxia! uita-te la cine se intoarce Iordanul.
  catolicii zici? cum bre? nici agheasma nu se face la ei omule….tre sa bage usturoi in apa…
  ia cheama un papistas si un preot ortodox sa faca agheasma separat …fa verificarea in 2 saptamani ca sa te convingi ca Duhul Sfant vine numa la ortodocsi.
  catolicii au fost ortodocsi bre…
  la Roma in anii 1014 Papa ortodox de atunci a fost dat jos prin viclenie si l-au omorat si apoi francii eretici s-au pus ei episcopi si papi fara aprobare de la Rasarit si asa au preluat tronul papal ortodox si au devenit eretici.
  abia in 1054 s-a facut oficial ruptura!
  habar n-ai. roaga-te din inima si cu smerenie Domnului Iisus sa iti arate calea cea adevarata!

  Apreciază

 3. ia gandeste-te numai la Sf. Munte Athos! daca ai merge acolo.
  Sau daca ai citi vietile Sfintilor de acolo. Maica Domnului e ortodoxa ! Daca ai stii cate icoane făcătoare de minuni are numai in Sf. Munte. Ia sa mergi acolo sa simti adevarata credinta!
  Daca ai stii ca Maica Domnului i-a păzit pe călugării de acolo când au venit catolicii ca să-i faca cu sila sa treacă la papism!
  si ia spune tu..de ce ar fi papismul adevărat cand nici botezul nu e cum trebe…si atunci daca botezul este gresit …cum se mai mantuieste catolicul? nicicum…
  Sf. Ap. Petru nici măcar nu a predicat in Italia niciodată…singura data cand a fost Sf. Ap. Petru in Roma a fost atunci cand l-au prins si l-au dus ca sa-l rastigneasca.
  Roma ar trebui sa-l aibă pe Sf. Ap. Pavel ca.model caci el a increstinat pe romani.
  Si Biserica e zidita in Numele lui Iisus Hristos, nu in numele vreunui apostol.
  S-a răstignit Petru pt noi? sau Pavel? ne mantuieste sângele apostolilor sau al lui Hristos?
  Biserica Ortodoxa e singura care mantuieste…celelalte is rupturi din Biserica si umbre fără Duh Sfânt.

  Apreciază

 4. Domnule Dan V.,
  E foarte curios faptul ca intri pe blogul unui cinstit Preot al lui Hristos,sustinand o credinta considerata de intreaga suflare Ortodoxa drept eretica,pierzatoare a mantuirii.Vii precum un fur si strecori o vorba doua,intr-un mod necinstit sufleteste.Vrei doar sa vezi cati prinzi in mrejele aruncate la intamplare?
  Ai vazut dumneata vreun ortodox sa comenteze si sa insulte pe cineva,batandu-si gura de pomana pe vreun blog romano-catolic?
  Daca ai fi avut intentii cinstite,ai fi raspuns intr-un mod adecvat interlocutorilor care ti-au facut cinstea sa-ti raspunda.
  „Ortodoxia strămoșilor noștri s-a născut în staul, pe cruce, în catacombe și pe ruguri.”
  „Şi n-aveam alt ideal decât de a ne hărăzi Dumnezeu fericirea să murim pentru scânteia de Adevăr ce ştim că o avem în noi, pentru a cărui apărare vom intra în încleştare cu stăpânitoarele puteri ale-ntunericului, pe viaţă şi pe moarte. Asta-i deviza mea…Adevărul e unul. Şi dacă unul singur ţine adevărul, acolo e Biserica. Nu e numai o fracţiune [factiune] din Biserică, e toată Biserica. ”

  Aceasta este Sfanta Credinta Ortodoxa pentru care si-au dat viata mii si mii de Martiri si Mucenici de peste 2000 de ani.Pe dumneata se pare ca te macina Adevarul Ortodox,daca nu cumva esti un agitator,ascuns sub masca anonimatului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s