Atentionare

În calendarele tipărite de Patriarhia Româna, precum şi în celelalte puse in circulaţie de diverse persoane, ziua de azi, miercuri 31 ianuarie, ca şi cea de 2 februarie, Întâmpinarea Domnului, apar cu menţiunea ,,harţi’’. Semnificaţia termenului ,,harţi’’: termen popular pentru a denumi zilele de dezlegare sau suspendare a postului, miercurea şi vinerea, din anumite săptămâni’’ (Pr. Prof. Dr. Ene Branişte, Dicţionar enciclopedic de cunoştinţe religioase, pag. 186). Aşa înţeleg cinstiţii noştri pseudo-episcopi să ,,erodeze’’ posturile Bisericii Ortodoxe, până la dispariţie. Pentru o corectă informare, menţionez ceea ce prevăd vechile Sinaxare:

 • Miercuri, 31 ianuarie, zi obişnuită de post
 • Întâmpinarea Domnului, 2 februarie, dezlegare la peşte

Din această pricină am susţinut necesitatea de a aduce Calendarul Bisericii Ortodoxe Române la forma lui  corectă, fără influenţe ecumeniste. Altfel, riscăm să ajungem într-o stare de confuzie, în care să nu mai putem respecta Posturile rânduite de Sfânta Biserică. Calendarul indreptat se găseşte pe acest blog, postat pe data de 2 decembrie 2017, în condiţii grafice nu foarte bune, pricinuite de ştiinţa mea mărginită de a opera pe calculator.

Cer iertare pentru întârzierea cu care am sesizat cele de mai sus.

Pr. Ioviţa Vasile

6 gânduri despre „Atentionare”

  1. Asta si facem D. Doina. De aceea am si postat Calendarul adus la forma corecta, pe data de 2 decembrie 2017. Daca pierdem drumul Sfintilor Parinti, intram in stare de haos si orbecaim, ceea ce si doresc ereticii ecumenisti. Doamne ajuta.

   Apreciază

 1. Multumim sfintite parinte pentru informatie.Am vazut ca e harti in calendar, intr-adevar…ecumenismul inainteaza, dar noi trebuie sa ramanem pe linia sfintilor parinti.Doamne ajuta!

  Apreciază

  1. Doamne ajuta.
   Imi pare bine ca sunteti preocupata de mantuirea sufletului si observati cu atentie aberatiile ecumeniste, de care trebuie sa ne ferim. Cat pot, imi dau silinta sa atrag atentia asupra abaterilor de la Sfanta Traditie a Bisericii noastre. Faceti misiune, spuneti-le celor din jur si va veti mantui. Dumnezeu sa ne ajute, Maica Domnului sa ne acopere cu mila ei.

   Apreciază

 2. parinte aveti ceva cu dezlegarile din calendar !!! vreti sa mancam numai paine si apa !!! tipicul cel mare bisericesc-dezlegarile pe tot anul ,cap. 35 : ” … in saptamana dinaintea lasatului sec de carne [inceputul triodului ] dezlegam[ …] mireni la carne … Si va mai dau un pont -uitati-va la calendarul celor de pe vechi[ca nu puteti sa-i acuzati de ecumenism sau de schimbare a calendarului si vedeti acolo ce dezlegari au !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s