Juraminte strambe, juraminte calcate, juraminte uitate

Explicaţie

În ultimele şapte zile am fost în imposibilitatea de a posta vreun text pe acest blog, din motive tehnice, care nu ţin de voinţa mea. Vă cer iertare tuturor care-mi urmăriţi scrierile, mulţumindu-vă pentru statornicie şi înţelegere. 

LUNA FEBRUARIE 

Ziua a 21-a

Cuviosul Timotei; Sf. Ierarhi Evstatie, Gheorghe, Ioan III Scolasticul şi Zaharia; Sf. Mucenic Mauriciu şi alţi 70 Sf. Mucenici

          ,,Aţi auzit că s-a zis celor de demult: Să nu juri strâmb, ci să ţii înaintea Domnului jurămintele tale. Eu însă vă spun vouă: Să nu vă juraţi nicidecum… Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este’’ (Matei 5, 33-37). Prin acestea, Mântuitorul nostru Iisus Hristos îi vizează pe cei cu frică de Dumnezeu, al căror cuvânt valorează cât un jurământ, sau chiar mai mult, dar şi pe cei dispuşi prea lesne să folosească jurământul pentru a tăinui ceva, a înşela sau a face orice rău.

Astăzi pomenim între Sfinţii lui Dumnezeu pe Sfântul Evstatie, Patriarhul Antiohiei. Acesta a trăit în vremuri grele pentru Biserică, deoarece erezia ariană, care tăgăduia Dumnezeirea Mântuitorului, se întinsese ca o pecingine şi mulţi din cei care trăiau în Dreapta Credinţă au avut de suferit. Părinţii de la Sinodul I Ecumenic din 325 au dus o luptă grea cu ereticii pentru a apăra adevărul revelat şi a restabili pacea. Sfântul Evstatie s-a numărat printre ei şi după întoarcerea de la Sinod, a venit în Antiohia ereticul episcop Eusebie al Nicomidiei şi, folosindu-se de vicleşuguri diavoleşti, l-a îndepărtat din scaunul patriarhal. A plătit o femeie desfrânată şi aceasta a venit într-un sinod adunat în pripă şi a strigat în gura mare că Evstatie ar fi tatăl copilului ei. Pentru a întări spusele, cei din sinod i-au cerut să jure, lucru pe care l-a şi făcut fără ezitare. În temeiul acestui jurământ strâmb, Sfântul Evstatie a fost trimis în exil, unde a şi murit.

Dumnezeu însă nu lasă fărădelegile tăinuite. Asupra femeii aceleia a trimis o boală cumplită, aşa încât s-a văzut nevoită să mărturisească despre nevinovăţia arhiereului lui Hristos, Sfântul Evstatie, şi să spună că Eusebie al Nicomidiei a plătit-o cu aur pentru a aduce hulă asupra lui. Copilul avea, într-adevăr, ca tată pe Evstatie, însă acesta nu era Patriarhul, ci un fierar oarecare, purtător al acestui nume (După Vieţile Sfinţilor pe februarie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 250-251).

          Politicienii noştri depun un juramânt înainte de a accede în dregătoria pentru care au fost aleşi. O simplă formalitate, socotesc ei. Nu-i chiar aşa. Un juramânt făcut cu mâna pe Sfânta Scriptură şi cu chemarea numelui lui Dumnezeu presupune o răspundere  imensă în faţa Atotputernicului şi a oamenilor. După ce şi-au ajuns scopul, aceşti oameni uită de jurământul făcut. Călcarea unui jurământ e un păcat de o gravitate extremă. Sunt convins că dacă ar şti acest lucru, mulţi s-ar cutremura, s-ar înfricoşa şi ar refuza să jure, cu toate consecinţele ce decurg de-aici. Cei care jură strâmb, împotriva adevărului, cu bună ştiinţă, să se aştepte ca pedeapsa lui Dumnezeu să vină peste dânşii.

În cazul călcării unui jurământ, ca şi atunci când cineva jură strâmb, există o singură cale de îndreptare a acestor păcate: pocăinţa, la care se adaugă Rugăciunile de dezlegare rânduite de Sfânta Biserică Ortodoxă. Altfel…

Pr. Ioviţa Vasile

 

Publicitate

12 gânduri despre „Juraminte strambe, juraminte calcate, juraminte uitate”

 1. Slava vesnica PREA SFANTEI TREIMI si MAICII DOMNULUI!
  Preacucernice Parinte Vasile,eu cred ca daca am fi avut ierarhi ortodoxi care ar fi avut traire in HRISTOS ,DOMNUL SLAVEI,atunci si poporul i-ar urma ,dar din pacate tocmai cei pusi in fruntea BOR ,uita de toate, fiind niste „papi infailibili”!
  DOAMNE AJUTA !ovidiu.

  Apreciază

 2. Domnule Ovidiu,
  Aveti dreptate in privinta ierarhilor. Cred ca ar trebui sa ne vedem si pacatele noastre, ale romanilor in general.Milioanele de copii ucisi prin avort apasa greu asupra neamului romanesc. Poate de aceea ne-a lasat Dumnezeu sa avem asemenea papi, cum le ziceti dumneavoastra. Va doresc sa va bucurati de binefacerile Sfantului si Marelui Post al Invierii Domnului.

  Apreciază

 3. Slava vesnica PREA SFANTEI TREIMI si MAICII DOMNULUI!
  Preacucernice Parinte Vasile,problema era comportamentul pseudo-episcopilor tradatori ,si nu milioanele de avorturi .Cat despre bucuriile binefacerilor Sfantului si Marelui Post al Invierii Domnului,nu pot sa ma bucur vazand atata ura ,dezbinare si lasitate intre ” fratii si surorile ortodoxe”!
  DOAMNE AJUTA !ovidiu.

  Apreciază

   1. Domnule Mihai,
    Am fost unul din cei care am refuzat cu incapatanare ideea de a ne desparti, chiar vazand comportamentul securistic al unora. Am fost prezent la Roman cu speranta ca lucrurile se pot indrepta, dar curentul a fost atat de puternic incat singur nu i-am putut sta impotriva. Bineinteles, n-am semnat acel document. Unii din Parinti s-au suparat pentru ca m-am dus la Roman. Acum, daca privesc in urma, vad ca este imposibil sa mai stam la aceasi masa cu oameni de aceasta speta, care au fost infiltrati tocmai pentru a produce dezbinare. Impacarea e posibila cu doua conditii: sa se lepede de satana si sa se pocaiasca sincer, ceea ce nu cred ca vor face. Noi suntem impacati in cugetul nostru ca ne-am zbatut cat de cat pentru binele Bisericii lui Hristos. Poate asa a vrut Dumnezeu sa se desparta apele. Sigur ca vom continua lupta cea buna pentru apararea Sfintei Ortodoxii. Ca suntem mai putini, e adevarat, important e sa ne situam de partea adevarului, si atunci Dumnezeu eset cu noi. Va rugam sa ne sprijiniti cu rugaciunile dumneavoastra, pentru ca va vad un om manat de ganduri bune. Sa va bucurati de roadele Sfantului si Marelui Post al Invierii Domnului.
    Pr. Iovita Vasile

    Apreciază

  1. Vedeti ca relele merg impreuna. Pana la urma, dezbinarea este intre cei manati de ganduri bune si tradatori, ceea ce, pana la urma, e benefic. S-au despartit apele, stim cu cine am avut de-a face. Sa nu credeti ca incercarile se vor opri aci. Vor veni si altele, pentru ca diavolul nu doarme niciodata, iar slujitorii lui sunt deosebit de activi. Va ajuta Bunul Dumnezeu si vom trece prin toate cu bine.

   Apreciază

 4. Parinte Vasile,

  Sunt unul dintre crestinii intristati de dezbinarea parintilor antiecumenisti si care s-au ingradit.
  Am citit raspunsul sfintiei voastre catre Mihai – cel din 22.02.2018, ora 6:14 – si doresc sa fac o mentiune: printre parintii care au semnat Declaratia de la Roman l-am vazut si pe Parintele Elefterie Tarcuta despre care eu simt nevoia sa marturisesc tuturor, din cele discutate cu sfintia sa fata catre fata si din cele AFLATE despre sfintia sa, ca este un parinte tare bun in fapte si inflacarat in credinta! [Precizare: nu inseamna ca ceilalti parinti nu sunt vrednici slujitori ai Domnului – doar ca nu-i cunosc eu, dar ii stiu alti frati si surori].

  Ce bine ar fi SA NU UITAM CU TOTII, mici si mari, ca exista pericolul ca, plecand la un anume drum (de demascare si lupta impotriva ereziei ecumeniste in cazul acesta) cu niste frati ai nostri apropiati in duh, din cauza ca pe parcurs au aparut unele neintelegeri, sa ajungem la a ne raci si indeparta unii de altii sau chiar mai rau, sa ajungem pana la a-i ura pe acestia (fostii nostri apropiati cu care am plecat deunazi la acelasi drum…) in loc de a ura erezia, schisma, pacatul si pe vrajmasul mantuirii nostre.
  Sa ne rugam fiecare mai mult pentru TOTI fratii nostri (indiferent de „grupare”) care lupta impotriva ecumenismului!

  Domnul sa ne lumineze pe toti!
  Mare-i Dumnezeu!

  Apreciază

  1. Domnule Ioan R.,
   Va multumesc pentru interventia dumneavoastra, cu observatii binevenite. Apreciez faptul ca sunteti preocupat de lupta cea buna intru apararea Sfintei Ortodoxii, singura cale mantuitoare. Am avut si am dragoste pentru Parintele Elefterie, despre care cred ca a lucrat mai bine si mai mult decat mine in ogorul Sfintei noastre Biserici. M-am intristat atunci cand a fost alungat de la catedrala pe nedrept, stiindu-l om in varsta.
   Haideti sa facem un exercitiu simplu de logica. Dezbinarea dintre noi s-a produs, nimeni nu poate contesta. Aceasta dezbinare a fost provocata de cineva, n-a venit din senin, de undeva. Am pus degetul pe rana si am aratat deschis: acestia sunt dezbinatorii. Solutia: sa-i rugam sa se retraga si sa nu mai avem nicio legatura cu ei, care au fost varful de lance, caci in spatele lor stau vrajmasii Bisericii, cei cu bani multi, care nu se uita la maruntisul pe care l-au dat dezbinatorilor. Acestia au provocat tensiunile si neintelegerile, pe care noi le-am tainuit o vreme, pentru ca n-am vrut sa-i intristam si sa-i smintim pe fratii mireni.
   Vad ca aveti bune legaturi cu Parintele Elefterie. Va rog sa-i transmiteti din partea mea ca-i cer iertare si-i multumesc pentru buna primire de la Roman. De ranchiuna nici nu poate fi vorba intre noi. Suntem dispusi ca imediat dupa Sfintele Pasti sa ne reunim ca sa rezolvam disensiunile dintre noi. Conditia minima: fara dezbinatori! Cand Parintele Elefterie si Parintii de la Radeni vor intelege ca au fost atrasi in eroare de catre dezbinatori, lucrurile sunt ca si rezolvate. Nu este prima oara cand intind mana Parintilor si-i invit la impacare. O voi face mereu, deoarece si eu simt aceasi tristete si doresc sa fim cat mai multi in lupta asta grea. Sunt Parinti in tara care ni se vor alatura curand.
   Dumnezeu sa va ajute in lupta cea buna. Sarut mana Parintelui Elefterie. Sarut mainile Parintilor de la Radeni.
   Pr. Iovita Vasile

   Apreciază

 5. Un răspuns de la un părinte va rog ; am jurat pe capul copilului in fata soțului pentru a ai demonstra ca nu îl mint ( am jurat pe adevăr) este păcat sau se poate lega de copil ?! Având in vedere ca nu am jurat pe minciuna decât pe adevar!?

  Apreciază

  1. Hristos a inviat
   Nu e bine ca ati jurat, fiind poate intr-un moment de nervozitate. Dumnezeu vede neputintele noastre si ne iarta. Trebuie sa vi se citeasca Rugaciunea de dezlegare de, juramant, cat mai curand posibil. Umilinta si zdrobire de inima in fata lui Dumnezeu si alta data sa fiti mai precauta. Copilului nu i se va intampla nimic. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: