Episcopii au datoria de a ne calauzi pe calea mantuirii

LUNA FEBRUARIE

Ziua a 24-a

Prima şi a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul

Cuvioşii Erasm, Roman şi Etelbert; Sf. Mucenici Montan, Lucie, Iulian, Victoric şi Flavian 

,,Păzeşte-te pe tine însuţi şi învăţătura; stăruieşte în ea, că făcând aceasta, te vei mântui şi pe tine şi pe cei care te ascultă’’ (I Timotei 4, 16). Dumnezeu a pus aceste cuvinte în gura şi în pana Sfântului Apostol Pavel pentru a ajunge la Episcopul Timotei al Efesului şi, în cele din urmă, la toate Bisericile de pe faţa pământului, implicit la noi, cinstite cititorule. Ne spun aceste cuvinte că episcopul este nedespărţit de învăţătura revelată de Dumnezeu. El este păzitorul acestei învăţături şi o păstrează în întregul ei neschimbată, nealterată de cutezanţa nebună a acelora care deja au decretat că Sfânta Scriptură trebuie transferată din Biserici la muzeu, pentru că este depăşită de vreme! Ar vrea ei, dar nu se va întâmpla aşa. Învăţătura Sfintelor Scripturi va rămâne de-a pururea piatră de temelie a Bisericii lui Hristos.

,,Te vei mântui şi pe tine şi pe cei care te ascultă’’. Biserica urmăreşte binele vremelnic al tuturor oamenilor şi binele veşnic în împărăţia lui Dumnezeu. Doreşte, cu alte cuvinte, mântuirea tuturor făpturilor. Acest lucru este posibil numai în măsura în care ascultăm de Biserică şi de episcopii adevăraţi, rânduiţi după Sfintele Canoane. Formularea de mai sus dă, oarecum, impresia că episcopul se substituie Mântuitorului Iisus Hristos, că el mântuieşte pe oameni, cum pretinde pseudo-episcopul Romei, papa. Fals! Cuvintele de mai sus trebuie interpretate în sensul că episcopul contribuie la mântuirea oamenilor, prin învăţăturile drepte şi mântuitoare pe care le propovăduieşte, iar mântuirea ne va veni de la Domnul Iisus Hristos, la Judecata universală.

Episcopul poate fi eretic! Să nu fie! Dacă totuşi s-ar întâmpla, harul Dumnezeiesc îl părăseşte şi el nu mai trebuie urmat. Istoria dă prea multe exemple de episcopi, de patriarhi chiar, care au îmbrăţişat erezia. Tot din istorie aflăm că au fost episcopi apostaţi, care s-au lepădat de Credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, însă salvau aparenţele printr-o ,,slujire’’ de faţadă, făţarnică. Şi de aceştia trebuie să ne depărtăm. Când s-ar întâmpla asemenea lucruri, cu totul nedorite, Sinodul este cel care are menirea de a se pronunţa şi a hotărî. Dacă Sinodul nu-şi împlineşte această chemare, negreşit va hotărî Mai-Marele Bisericii, Capul ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Bisericile îşi cinstesc după cuviinţă episcopii vrednici care le păstoresc, şi la fiecare Sfântă Liturghie ne rugăm împreună: ,,Întâi pomeneşte, Doamne, pe toţi episcopii ortodocşi care drept învaţă cuvântul adevărului, pe care-i dăruieşte Sfintelor Tale Biserici’’

Pr. Ioviţa Vasile

3 gânduri despre „Episcopii au datoria de a ne calauzi pe calea mantuirii”

 1. ” Episcopul poate fi eretic! Să nu fie! Dacă totuşi s-ar întâmpla, harul Dumnezeiesc îl părăseşte şi el nu mai trebuie urmat. Istoria dă prea multe exemple de episcopi, de patriarhi chiar, care au îmbrăţişat erezia. Tot din istorie aflăm că au fost episcopi apostaţi, care s-au lepădat de Credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, însă salvau aparenţele printr-o ,,slujire’’ de faţadă, făţarnică. Şi de aceştia trebuie să ne depărtăm. Când s-ar întâmpla asemenea lucruri, cu totul nedorite, Sinodul este cel care are menirea de a se pronunţa şi a hotărî. Dacă Sinodul nu-şi împlineşte această chemare, negreşit va hotărî Mai-Marele Bisericii, Capul ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.”

  Bisericile îşi cinstesc după cuviinţă episcopii vrednici care le păstoresc, şi la fiecare Sfântă Liturghie ne rugăm împreună: ,,Întâi pomeneşte, Doamne, pe toţi episcopii ortodocşi care drept învaţă cuvântul adevărului, pe care-i dăruieşte Sfintelor Tale Biserici’’

  Sa-ntelegem ca acum nu e erezie? Nici cmb-ul nu este institutie extra-ecleziala eretica? Nici Creta nu este sinod talharesc, eretic, dracesc, antiortodox, antihristic, ecleziomah si antipatristic?

  Apreciază

  1. Draga D. Maria,
   Textul acesta l-am scris in urma cu circa sase ani si era parte dintr-o carte pe care n-am ajuns sa o tiparesc. Acum am facut mici adaptari, se vede ca sunt insuficiente, de unde si reactia dumneavoastra. Ma vad nevoit, cu inima grea, sa va raspund la fiecare intrebare in parte. Da, cancerul ereziei ecumeniste a patruns adanc in Biserica lui Hristos. Da, cmb-ul este institutie eretica, satanica, de-a dreptul. Da, adunarea din Creta a fost sinod talharesc, eretic, dracesc, antihristic, ecleziomah si antipatristic.
   Ce am vrut sa spun prin acest text este discrepanta imensa dintre menirea episcopilor si realitatea din lumea ortodoxa. Daca sunteti putin atenta, veti vedea si in formula de pomenire ca nu se rosteste un anume nume, al vreunui episcop, deoarece in Romania si in diaspora nu mai avem episcopi ortodocsi. Accentuez: pomenim pe episcopii vrednici, putini cati ne-au mai ramas, nicidecum pe cei cazuti in erezie. Aceasta este cheia in care trebuie citit articolul meu. Veiti gasi in el si formularea ,,episcopii adevarati, randuiti dupa Sfintele Canoane”, ceea ce sta in sprijinul celor afirmate mai inainte.
   Regret ca nu am fost mai atent la acest text, insuficient elaborat. Asta ma someaza, de-acum inainte, sa fiu mai cu luare aminte cand postez un text anume. Cer iertare pentru confuzia produsa, fara voia mea.
   Sa va bucurati de roadele binecuvantate ale Sfantului si Marelui Post al Pastilor. Doamne ajuta.
   Pr. Iovita Vasile

   Apreciază

  2. Maria, sa ne ierte Dumnezeu dacă vorbim cu păcat, însă o mare parte din vina o avem și noi mirenii in cea mai mare parte ca să nu generalizam, multi dintre noi mergem la biserică numai sa nu zicem că nu am fost, multi dintre noi nu am pus mîna macar o data pe Sf Scriptura, multi dintre noi când domnii ,,ierarhii” dau paranghelii in Sf Bisericii noi mirenii ce facem?! Ne îmbrăcăm la costume populare și jucam tontoroiul in Sf Bisericii, când Părintele Iustin Pârvu Dumnezeu sal odihnească atrăgea atenția vizavii de vremurile ce au sa vina, auzeam mirenii care ziceau : ia uite sa găsit habotnicul asta sa sperie lumea, sărbători nu mai ținem, posturile de peste an nu mai discutam,
   In urma cu câteva luni un preot ortodox din Italia, refuzând să boteze un copil întrucât nașii erau catolici, românași noștri foc și pară că dece nu iau botezat copilul, așa că avem ierarhii după chipul și asemănarea noastră

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: