Aritmetica ecumenist-cretana

Despre sinodul tâlhăresc din Creta s-a scris suficient de mult, pentru ca oricine să-şi faca o imagine asupra lui.

Socotesc că ar fi concludent ca acesta să fie privit şi prin prisma cifrelor seci. Aşadar: în întreaga lume se găsesc circa 800 de episcopi ortodocşi. La acest număr mă voi raporta, încercând să fac o analiză succintă a pseudo-sinodului cretan, legată strict de cifre statistice.

  • Total episcopi ortodocşi……………………………………………800 (100%)
  • Episcopi prezenţi în Creta…………………………………………160 (20%)
  • Episcopi semnatari ai documentelor…………………………127 (15,875%)
  • Episcopi care au refuzat semnarea documentelor………33 (  4,125%)
  • Episcopi cărora li s-a interzis participarea…………………640 (80%)

Procentul  episcopilor care au hotărât asupra documentelor eretice din Creta este, prin urmare, infim: sub 16%. Privite fie şi numai sub acest aspect, documentele sunt lipsite de legitimitate. De altfel, Bisericile Rusiei şi Bulgariei s-au pronunţat categoric împotriva  hotărârilor pseudo-sinodului cretan. Cu toate acestea, comandamentele venite din afara Bisericii cer imperativ ,,implementarea’’ în întreaga Biserică Ortodoxă a celor hotărâte în Creta.

Pentru o comparaţie lămuritoare, prezint mai jos prezenţa Sfinţilor Părinţi la cele şapte Sfinte Sinoade Ecumenice:

– Sinodul I Ecumenic………..318  Sfinţi Părinţi

– Sinodul II Ecumenic……….150  Sfinţi Părinţi

– Sinodul III Ecumenic……….198  Sfinţi Părinţi

– Sinodul IV Ecumenic…..…..630  Sfinţi Părinţi

– Sinodul V Ecumenic….….…165  Sfinţi Părinţi

– Sinodul VI Ecumenic……….174  Sfinţi Părinţi

– Sinodul VII Ecumenic……….367  Sfinţi Părinţi

Se cuvine a preciza faptul că la Sfintele Sinoade Ecumenice participarea a fost deschisă tuturor episcopilor, în vreme ce la pseudo-sinodul din Creta au participat doar cei selecţionaţi pe criteriul obedienţei. Cel mai bun selecţioner s-a dovedit a fi domnul Dan Ilie Ciobotea, delegaţia dânsului având o reuşită de 100 %.

Pr. Ioviţa Vasile

3 gânduri despre „Aritmetica ecumenist-cretana”

  1. Vizavii de cei care nu au participat în Creta, ca de exemplu patriarhiile Moscovei și Antiohiei, observăm că și acestea același lucru fac ca și ceilalți, unde sunt ereziile mai mari acolo și ierarhii aparținând celor mai sus menționate sunt nelipsiți
    Vizavii de Canonul 15 l-ll Constantinopol sub Fotie cel mare, observăm că mulți cărora le plac a ascunde gunoiul sub preș binevoiesc al categorisi ca schisma, cu alte cuvinte în opinia lor dacă te îngrădești de erezie ești categorisit schismatic, de parcă Sf Părinți precum Iustin Popovici sau Paisie Aghioritul din lipsă de ocupație au încetat pomenirea, nu mai departe de ceea ce zice Monah Teodot pe blogul său și cum sa sucit domnia sa la 180 de grade, este ft adevărat că sunt diverși care se folosesc de Canonul 15 pt anumite scopuri și sub paravanul îngrădiri de erezie urmăresc ceea ce urmăresc, perfect de acord, dar sa vii tu Teodot și să categorisești că fiind schisma acest canon, este prea de tot, iar ca el sunt destui, nu mai vorbim de faptul că mulți ignoră ceea ce spunea Sf Ap Pavel că de omul eretic după prima și a doua mustrare sa te depărtezi, nunumai că ignoră dar ei nu ratează nimic în materie de erezie și în numele iubirismului procedează întocmai

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s