De ce nu vom merge la sinaxa de la Satu Mare

,,Sinaxă’’ este un termen grecesc, adoptat de limba română, însemnând ,,împreună valori’’. Nu urmează de-aici că aceia care se reunesc într-o sinaxă s-ar considera a fi nişte valori. Înţelesul este acela că persoanele respective împărtăşesc aceleaşi valori. Ei bine, din ianuarie 2018 când a avut loc sinaxa de la Roman, nu mai avem ,,valori’’ comune cu cei care organizează acum reuniunea de la Satu Mare, de aceea nu vom da curs invitaţiei. Motivele le expun mai jos:

 1. Ştim cine organizează sinaxa din umbră. Ştim şi scopul, acela de a compromite demersurile sincere ale nepomenitorilor. O atare ,,inflaţie’’ de sinaxe cu sens deturnat se înscrie perfect în planurile vrajmaşilor din umbră ai Bisericii. Refuzăm să intrăm în acest plan murdar şi atragem atenţia ,,nepomenitorilor’’ de circumstanţă, care acceptă să le facă jocul: nu faceţi bine! Nu veţi ajunge bine. Opriţi-vă.
 2. Nu putem sta alături de oameni care, cu bună ştiinţă, au alunecat în schismă. Sinaxa din Serbia a fost, de fapt, o reuniune a schismaticilor.
 3. Nu putem intra sub acelaşi acoperamânt cu oameni care ponegresc ierarhi care luptă sincer şi deschis împotriva ecumenismului satanic, precum ÎPS Longhin de la Bănceni, ÎPS Serafim de Pireu sau Părintele Theodoros Zisis, în vreme ce ierarhii eretici nu sunt atinşi nici măcar cu o floare. De aceştia au uitat. Ce luptă antiecumenistă mai poate duce cineva care intră sub ascultarea şi jurisdicţia unui ierarh schismatic?
 4. Refuzăm să stăm la aceaşi masă cu diversionistul care a compromis ideea de sinaxă, a introdus în discuţie teme false şi a deturnat sensul iniţial sinaxelor. A cultivat ura, discordia, a ameninţat şi a proferat blesteme. Sinaxa de la Beiuş e mai mult decât elocventă, în acest sens.
 5. Nu vrem să ne facem părtaşi la faptele lui Sava Lavriotul, care a adus multă tulburare între credincioşii care s-au delimitat de ierarhii eretici. Încrederea şi simpatia de care a avut parte la început s-au risipit. Îl vom ruga politicos se dedice preocupările sale monahale.
 6. Nu dorim să ne însoţim cu trădarea şi impostura. De altfel, faptul că cei din grupul Sava-Rădeni, prezenţi în Serbia la Baraevo, n-au fost primiţi la slujire spune multe, şi cine vrea să înţeleagă, va pricepe motivele.

Credincioşii ne-au cerut în repetate rânduri sa căutăm o cale de înţelegere şi reconciliere. Am încercat să facem aceasta. N-a fost cu putinţă. Disensiunile s-au adâncit, în loc să dispară. Ni s-a cerut apoi să-i scoatem dintre noi pe cei care practică diversiunea. Nu i-am putut, în primul moment. Dumnezeu a rânduit să plece singuri. Acum ştim că dacă ne adunăm un număr restrâns de preoţi, nu vor exista trădători între noi. Nu ne-am constituit într-o grupare separată, pur şi simplu aceştia am rămas. Vrem să mergem mai departe cu aceleaşi gânduri bune cu care am început, fără resentimente şi animozităţi. Am învăţat şi din greşelile de până acum şi ne rămâne ca grijă de căpetenie să ne păzim de erezii şi schisme, căci am văzut cu câtă uşurinţă se poate cădea în ele. Avem cugetul împăcat, pentru că Dumnezeu ne-a ferit de asemenea păcate teribile.

Pentru că ducem lupta împreună, vă invit, iubiţi credincioşi, să vă feriţi de păcatele grele, numite erezii şi schisme, şi să nu participaţi la sinaxa de la Satu Mare. Cât va fi în puterea noastră, nu vom umbla în sfatul necredincioşilor, în calea păcătoşilor nu vom sta şi pe scaunul hulitorilor nu vom şedea (Psalmul 1, 1).

Preot Iovita Vasile

14 gânduri despre „De ce nu vom merge la sinaxa de la Satu Mare”

 1. Binecuvantati! Faceti va rog corecturile urmatoare:

  1. Îl vom ruga politicos se dedice preocupările-lor sale monahale.
  2. grupul Sava-Bănceni, prezenţi în Serbia la Baraevo, de fapt e grupul Sava-Rădeni

  Apreciază

  1. Multumesc pentru indreptari. Imi pare rau ca mi-au scapat aceste erori, dar lucrez de multe ori presat de timp si pur si simplu nu observ greselile. Sigur ca daca as avea pe cineva sa-mi corecteze textele, s-ar evita astfel de neajunsuri. Pentru o greseala am dat erata, pentru cealalta n-am facut nimic, deoarece nu cunosc tehnica de corectare dupa ce am dat drumul textului. Observatiile dumneavoastra vor fi intotdeauna binevenite. Iertati. Doamne ajuta.

   Apreciază

   1. Cu multa bucurie părinte.
    In partea de sus a articolului pe care vreti sa-l editati, veti vedea pe o bară neagră, un buton cu Edit/Editare articol. Astfel veti putea modifica articolul respectiv, după care apăsati butonul Actualizare (e acelasi cu butonul Publică, doar că acum are denumirea modificată).
    Ne bucură scrierile sf. vs. si faptul ca ne avertizati de caderile de-a stânga, dar si de-a dreapta.
    Iertați! Doamne, ajută!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Hristos s-a inaltat!
  Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Va multumim,pentru grija, sfaturile,intarirea in cuget si lupta,pe care ni le transmiteti,de fiecare data.Va purtam in rugaciune,Sfintia Voastra,Parinte Vasile,chiar daca nu ne cunoastem.Va citesc postarile cu mult interes si apreciez fina ironie,punerile la punct ,acolo unde este necesar,cu dreptate fara tagada.Primiti tot respectul meu,cinstite Parinte,iar pe Domnul Atotmilostiv il rugam sa va acopere mereu cu alese binecuvantari , insotite de dulcea adiere a Mangaietorului.
  Asa zisa sinaxa de la Satu-Mare ,face parte din planul urzit cu migala si viclenie,de cei care ne sunt vrajmasi acum,la porunca stapanilor din umbra.Vorbim de o alta intalnire ticluita la adapostul intunericului din suflete si inimi,de care stiu ,doar cei care trebuie sa stie.Fie dupa dorinta lor.
  Nu pot sa nu recunosc ca totul mi-a lasat un gust amar,caci de schisma, se vor bucura mai ales toti ecumenistii,aratandu-ne pe toti cu degetul,fiind un exemplu de decadere duhovniceasca,la care trebuie sa ia aminte orice dreptcredincios ,care incearca sa iasa din turma condusa cu dibacie si manipulata sa reactioneze conform ordinelor primite de la centrul de propaganda mincinoasa din Dealul Patriarhiei.
  Doamne-ajuta!

  Apreciază

  1. Adevarat s-a inaltat.
   Multumesc mult pentru aprecieri. Poate va randui Dumnezeu Atotputernicul sa ne intalnim vreodata sub acoperisul unei biserici, in slujirea Mantuitorului Iisus Hristos. Cu drag va invit sa postati oricand pe acest blog. Dumnezeu sa ne intareasca spre slujba ce ne este pusa inainte. Doamne ajuta.

   Apreciază

 3. Toţi să rămână în Sfânta noastră Biserică Ortodoxă!

  Toţi să întrerupă comuniunea cu erezia! Toţi să întrerupă comuniunea şi cu erezia numită ecumenism şi cu toate ereziile… ! Toţi să întrerupă comuniunea cu episcopii care acceptă ereziile aprobate la falsul sinod din Creta!

  Toţi să meargă doar la preoţii care au rămas ortodoxi!

  Întreruperea comuniunii cu erezia trebuie să fie făcută la milimetru (100 %).

  Cel care face această întrerupere a comuniunii cu erezia la milimetru (100 %) dovedeşte că are dragoste faţă de cel care a căzut în erezie, arată că vrea să-l ajute pe cel care a căzut în erezie, nu încurajază erezia, nu îl încurajază la păcatul ereziei pe cel care a căzut în erezie, nu cade şi el în păcatul ereziei pentru că nu încurajază erezia (nu face păcatul încurajării la păcatul ereziei)… .

  Cel care nu face această întrerupere a comuniunii cu erezia la milimetru (100 %) dovedeşte că nu are dragoste faţă de cel care a căzut în erezie, arată că nu vrea să-l ajute pe cel care a căzut în erezie, încurajază erezia, îl încurajază la păcatul ereziei pe cel care a căzut în erezie, cade şi el în păcatul ereziei pentru că încurajază erezia (face păcatul încurajării la păcatul ereziei)… .

  Apreciază

 4. „luptă sincer şi deschis împotriva ecumenismului satanic, precum ÎPS Longhin de la Bănceni, ÎPS Serafim de Pireu…” ????!!!!!!!!! Am inteles ca IPS Serafim de Pireu pomeneste un eretic la liturghie, iar IPS Longhin, care a primit avansarea de la PS la IPS din mana ereticilor, pomeneste la fel eretici, inclusiv pe pseudo-patriarhul Chiril !!! Asadar, se pare ca gruparea asta MSC-TZ-si ceilalti VREA SA INDUCA IN EROARE POPORUL BINECREDINCIOS ! De ce NU spuneti ADEVARUL ca acesti doi „IPS” SUNT IN COMUNINE DE CREDINTA CU ERETICII ??????????!!!!!!!
  Nu cumva este viclenie aici ?! Nu cumva aceasta grupare in frunte cu MSC urmareste interese ascunse, din moment ce ascunde ADEVARUL ?! Mie mi se pare ca aceasta grupare este vicleana, face jocul perfid al puterii (pseudo-patriarhului Daniel) !!!!!!!

  A-ti raspuns unui credincios ca „Episcopul poate da dezlegare”, parinte Iovita ! Care episcop ?! Caci BOR NU mai are decat MINCIUNO-EPISCOPI !!!!!!

  Cei ce traiesc credinta, NU POT FI INSELATI !

  Apreciază

  1. Domnule,
   Din lipsa de timp, va raspund la ultima intrebare. Va rog nu-mi trunchiati afirmatiile. Eu am spus ca episcopul poate da dezlegare in conditii normale. Stiu si eu la fel de bine ca nu avem decat pseudo-episcopi. Acestea nu sunt conditii normale. La celelalte voi raspunde printr-un articol pe care urmeaza sa-l scriu. Pana atunci, lasati-ma sa fac jocul perfid al puterii. Dumneavoastra va temeti de Dumnezeu? Inteleg ca in credinta traiti deosebit de intens.

   Apreciază

  2. Domnule cu nume mincinos,
   V-am raspuns si la celelalte calomnii. Acum fa bine si pune mana pe carte, ca esti mult inapoiat. Nu se scrie ,,a-ti raspuns”. Corect e ,,ati raspuns”. Stiti, e vorba de verbul ,,a fi”. Si nu mai folositi atatea semne de punctuatie, doar ca sa iesiti in evidenta. Multimea lor denota putinatatea mintii. Nu ascundem niciun adevar, tocmai l-am expus in articolul postat. Si apropo, stiti ca mincinosii nu vor intra in Imparatia lui Dumnezeu?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s