Corul hulitorilor trogloditi

Rândurile de faţă nu sunt pentru hulitorii de profesie, care şi-au însuşit câteva idei idioate, şi le clamează pe toate drumurile. Oricum, ei n-ar înţelege, şi chiar dacă le înţeleg, o ţin pe-a lor, şi nu-i chip să-i clinteşti din ce ştiu ei. Aşadar, mă adresez oamenilor de bună credinţă care nu se lasă purtaţi de pe valurile minciunii neruşinate.

Intâi, despre IPS Longhin, de grija căruia nu pot dormi hulitorii cu apucături de sconcşi. Aceştia răcnesc pe la răspântii precum că IPS Sa e în comuniune cu ereticii, pe care-i pomeneşte şi care l-au ridicat la rangul de Arhiepiscop. Mint, cum au minţit şi când au spus că-l pomeneşte pe Kiril al Rusiei. Li s-a demonstrat că nu-l pomeneşte, eu insumi m-am convins de aceasta, şi-atunci au schimbat registrul calomniei: îi pomeneşte pe Onufrie şi pe Meletie. Dar aceştia nu sunt eretici. N-au participat la sinodul tâlhăresc, nu i-a vădit nimeni de vreo erezie, sunt ierarhi canonici ortodocşi. Şi atunci cum să nu fie pomeniţi? Sfintele Canoane îngăduie întrerupere pomenirii numai atunci când ierarhul cade în erezie, or, în cazul de faţă nu poate fi vorba de aşa ceva. A, probabil au călcat în urmă de eretic şi s-au contaminat. Credeţi că IPS Longhin ar putea întrerupe pomenirea, doar ca să fie pe placul unora care-şi poartă creierele în călcâie? Doamne fereşte! Dacă noi am putea face măcar o miime din binele făptuit de IPS Longhin, ar însemna imens pentru mântuirea noastră. Ce deosebire există între cei care pun otravă în mâncare şi cei care aruncă vorbe otrăvite? Niciuna. Şi unii şi alţii au apucături criminale şi cu criminalii se vor socoti. Poporul lui Dumnezeu, Biserica, îl cunoaşte pe IPS Longhin, îl iubeşte şi se sileşte să ajungă la Bănceni de oriunde. Şi asta e important. Sconcşii să stea departe de Bănceni şi de tot ce este sfânt. Asta ca o măsură de prevenţie.

Despre IPS Ferafim al Pireului. Li s-a spus mocofanilor că îl pomeneşte pe Bartolomeu al Constantinopolului. Imediat s-au ridicat cu hule asupra arhiereului lui Hristos, cu neprefăcută mânie proletară, cu răutate mocnită. Pomeneşte un eretic!, clamau ,,trăitorii în credinţă’’. Au apărut înregistrările care vădeau minciunile băloase. Asemenea sectarilor, au sărit în celălat colţ al ariei calomniei: pomeneşte pe Ieronim şi pe ceilalţi semnatari din Creta! Nu, cinstiţi credincioşi ortodocşi, IPS Serafim pomeneşte pe arhiereii din Sinodul Greciei care nu s-au întinat cu ereziile cretane şi nici cu celelalte erezii ecumeniste. Restul e pleavă vânturată.

Spre final, se impun câteva întrebări. Nu le formulez eu, le-a rostit cu câteva mii de ani în urmă înţeleptul Solomon: ,,Înţelepciunea strigă pe uliţă şi în pieţe îşi ridică glasul său. Ea propovăduieşte pe la răspântiile zgomotoase, înaintea porţilor cetăţii îşi spune cuvântul: Până când, proştilor, veţi iubi prostia? Până când, nebunilor, veţi iubi nebunia? Şi voi, neştiutorilor, până când veţi urî ştiinţa?’’ (Plide 1, 20-22).

Nădăjduiesc ca de mâine să lăsăm sconcşii deoparte, să se împroaşte între ei, în rezervaţiile lor, iar noi să ne întoarcem la lucrurile cu adevărat duhovniceşti.

Hristos s-a înălţat!

Preot Ioviţa Vasile

8 gânduri despre „Corul hulitorilor trogloditi”

 1. In sfarsit, a venit timpul ca un Roman sa ia apararea singurului si adevaratului Episcop ortodox Roman IPS Longhin care iubeste si plange pentru poporul nostru si pamantul stramosesc , fiind singurul ierarh roman ortodox care a marturisit Dreapta Credinta impotriva nebuniilor eretice,( iar cu cei fara de minte nu s-a asemanat) si marturiseste cu pretul propriei vieti dupa cum foarte bine s-a punctat in articol: ,,Ce deosebire există între cei care pun otravă în mâncare şi cei care aruncă vorbe otrăvite? Niciuna ” ;
  Tine-ti minte ce va spun , acest Ierarh Ortodox Roman, este rodul si meritul celor care s-au jertfi pentru Tara au plans si au murit in chinuri si dureri in frumoasa Bucovina si Basarabie rugand pe Milostivul Dumnezeu sa le daruiasca un fiu vrednic al Tarii Romanesti care sa biciuie pe pseudo ierarhii ecumenisti si filo-catolici ce ne-au vandut ortodoxia la Kolimbar. Asemenea Sfantului Ierarh Calinic de Cernica a stat la straja Bisericii Ortodoxe Romane si prin cuvintele sale rasunatoare cele ca tunetul ia mustrat pe tradatorii credintei semnatarii Cretani pe care ia rusinat in fata intregii Ortodoxii – ,, ca pe niste lepadati ce s-au intors fara Har si fara de Hristos , numindu-i carpe lepadate : ”S-au dus în Creta ca patriarhi și s-au întors ca niște cârpe spurcate, fără Duhul Sfânt!”(PS Longhin Jar, 19 iunie 2016), acestea zicandu-le, poate poate se vor pocai in fata ortodocsilor romani care facusera atatea scrisori avertizandu-si proprii ierarhi BoR Dinainte de Sinodul Talharesc sa nu le vanda Biserica si Neamul.
  Tine-ti minte dragi crestini ortodocsi romani, ca alt Ierarh Roman nu va mai aparea , aceasta o zic pentru cei care mai spera in aparitia vreunui ierarh din BOR sa marturiseasca pe fata despre Fiara Apocaliptica a Apusului . Acesta este Singurul Ierarh Ortodox Roman pe care ni-la dat Maica Domnului si suferintele Sfintilor Martiri din Temnitele comuniste .
  Deci iubitii mei ramanem in continuare sa luptam prin intreruperea pomenirii ierarhilor cretani si a celor ce au acceptat hotararile eretice a doua oara la Bucuresti si totodata prin ingradirea de aceasta molima ecumenista ce bantuie Biserica si de toti cei care sunt condamnati de Sfintele Sinoade Ecumenice, fiind ca un protest adus de preotii drept-slavitori si nu ca o schisma,; dar sa nu va lasati inselati crezand ca va mai fi un alt ierarh roman pana la urmatorul Mare Sinod unde se vor lamuri toate. Cu multa durere Pr. G !

  Apreciază

   1. Nici nu veti auzi, dintr-o pricina pe care-o spune Sfantul Prooroc Isaiia (6, 9-11). Cunoscandu-l, pot spune ca s-a ridicat impotriva ierarhilor eretici, ceea ce dumneata nu faci. Dumneata hulesti adevaratii ierarhi ai lui Hristos, pentru ca asta-ti este croiala sufletului.

    Apreciază

 2. În ceea ce privește Canoanele, chiar și Domnul nostru Iisus Hristos a făcut odată pogorământ, nedorind moartea păcătosului, ci îndreptarea lui:
  „1 Iar Iisus s’a dus la Muntele Măslinilor.
  2 Dar dimineaţa a venit iarăşi în templu; şi tot poporul venea la El; şi El, şezând, îi învăţa.
  3 Şi cărturarii şi fariseii au adus la El o femeie prinsă în adulter şi, punând-o în mijloc,
  4 I-au zis: „Învăţătorule, această femeie a fost prinsă săvârşind adulter.
  5 Iar Moise prin lege ne-a poruncit ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Aşadar, tu ce zici?…“.
  6 Iar pe aceasta o spuneau ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.
  7 Dar cum ei stăruiau întrebându-L, El S’a ridicat şi le-a zis: „Cel fără păcat dintre voi să arunce cel dintâi cu piatra asupra ei“.
  8 Şi iarăşi plecându-Se în jos, scria pe pământ.
  9 Iar ei, auzind şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cei din urmă; şi a rămas Iisus singur, şi femeia stând în mijloc.
  10 Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: „Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nici unul nu te-a osândit?“
  11 Iar ea a zis: „Nici unul, Doamne“. Şi Iisus i-a zis: „Nici Eu nu te osândesc. Du-te, şi de acum să nu mai păcătuieşti!“
  (Ioan 8, 1-11)

  Apreciază

  1. Pogoramant sau iconomie face si Sfanta Biserica, si nu de putine ori. in situatii concrete- n care acestea se impun. Iconomie nu se face niciodata cand e vorba de Sfintele Dogme. Iconomie facem si noi la Sfanta Spovedanie, pentru a nu-l descuraja pe credincios si a-l arunca in deznadejde. Exemplu concret de acrivie pagubitoare, caz real: un duhovnic aplica Sfintele Canoane cu maxima rigoare si calculand in functie de pacate, opreste de la Sfanta Impartasanie pe un credincios vreme de 65 de ani, acesta avand varsta de circa 50 de ani! In acest caz, iconomia trebuia aplicata cu maxima generozitate, dand o buna nadejde penitentului.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s