Porunca a opta bisericerasca

A opta poruncă bisericească: ,,Să nu înstrăinăm nici să folosim, în scopuri străine, lucrurile Bisericii sau averea acesteia’’. Porunca aceasta ne aduce aminte de nelegiuirea regelui Belşaţar, aşa cum ne este relatată de Sfântul Prooroc Daniel. Făcând un mare ospăţ cu dregătorii săi, Belşaţar, înfierbântat de vin, a poruncit să fie aduse vasele cele sfinte, de aur şi argint, pe care tatăl său le-a răpit din templu din Ierusalim. Acestea fuseseră folosite numai pentru slujbele săvârşite la templu, după cum Dumnezeu rânduise prin poruncile date lui Moise. Belşaţar însă a cutezat să bea vin din acele vase, laolaltă cu dregătorii şi concubinele sale, profanându-le şi preamărind dumnezeii lor, care erau demoni. N-a apucat să-şi ducă la capăt fapta necugetată, căci a văzut o mână care scria pe perete. Atunci şi-a dat seama de grozăvia faptei sale şi o spaimă cumplită l-a cuprins. A poruncit să fie aduşi prezicătorii şi tâlcuitorii de semne, însă niciunul nu i-a putut desluşi vedenia.

La urmă, a venit Sfântul Prooroc Daniel, cel înţelepţit de Dumnezeu. Acesta l-a mustrat pe rege: ,,Te-ai ridicat împotriva Stăpânului cerului şi ai adus vasele casei sale înaintea ta’’ (Daniel 5, 23). Cât despre scrierea acelei mâini, i-a citit cele scrise: ,,Mene, mene, techel ufarsin’’ ceea ce însemna că Dumnezeu a hotărât sfârşitul regelui şi al regatului său. Relatarea biblică se încheie cu deznodământul celor prezise: ,,Chiar în noaptea aceea a fost omorât Belşaţar, împărtul caldeilor’’.

            Toate vasele bisericeşti şi celelalte obiecte folosite la slujbele sfinte sunt sfinţite, şi din acel moment nu mai pot servi altui scop. Ele sunt păstrate cu grijă şi folosite după cuviinţă. Păcat mare ar săvârşi acela care ar îndrăzni să le întineze prin întrebuinţare necuviincioasă, cum a făcut şi Belşaţar. Sunt cunoscute în istoria Bisericii faptele necugetate ale iconoclaştilor, care batjocoreau sfintele icoane şi le scoteau din biserici. Dumnezeu nu i-a lăsat nepedepsiţi. Domnitorul A.C. Cuza a comis un abuz extraorinar când a răpit posesiunile Bisericii, prin secularizare. În vremea dictatorului comunist, regimul acestuia a adunat din biserici icoanele vechi, cărţile de valoare şi celelalte obiecte sfinte, sub pretext că sunt bunuri patrimoniale şi trebuie păstrate în siguranţă. Multora dintre acestea li s-a pierdut urma. Pentru aceasta şi multe altele, Dumnezeu l-a pedepsit să fie ucis chiar de tovarăşii săi, în Ziua Sfântă a Naşterii Domnului. Sunt numai câteva pilde care stau mărturie de ceea ce înseamnă călcarea acestei porunci.

Preot Ioviţa Vasile

 

7 gânduri despre „Porunca a opta bisericerasca”

 1. Avem in fata cetatea Babilonului antihristic in toata hidosenia sa. A venit vremea sa pricepem cuvintele lui Dumnezeu, care ne indeamna: ,,Iesiti din ea, Poporul Meu, ca sa nu va faceti partasi la pacatele ei si sa nu fiti loviti de pacatele sortite ei” (Apocalipsa 18, 4). Poporul lui Dumnezeu e Sfanta Biserica Ortodoxa.

  Apreciază

 2. „Domnitorul A.C. Cuza a comis un abuz extraorinar când a răpit posesiunile Bisericii”

  Părinte, Biserica era cel mai mare proprietar de pământ (donat de boieri, care anterior luaseră pământul de la țărani), în timp ce țăranii erau în lipsuri, unde mai punem că mare parte din pământul țării era închinat grecilor. Ceea ce nu e chiar corect!
  În fond, Cuza nu s-a atins de lăcașuri sau de obiectele de cult și patrimoniu.
  P.S. Vedeți că era domnitorul Alexandru Ioan Cuza, nu A.C. Cuza, care era un lider al dreptei în perioada interbelică.
  A se șterge P.S. după ce corectați!

  Apreciază

  1. Mea culpa pentru eroarea cu AC Cuza. De fapt, l-am avut in vedere pe Alexandru Ioan Cuza, de aceea l-am si numit ,,domnitorul”. AC Cuza nu era, evident, domnitor.
   1. Da, aveti dreptate, Biserica era cel mai mare proprietar de pamant. Dar din Biserica faceau parte si acei tarani care-si castigau painea cea de toate zilele, muncind pamantul. Si nu cred ca Biserica s-a comportat cu fiii ei ca o mama vitrega, pentru ca era mama adevarata, cum e si azi. Sa stiti ca taranii nu erau nemultumiti de felul cum traiau, trudind pe pamanturile Bisericii.
   2. Asertiunea precum ca boierii cei rai au luat pamantul taranilor are o puternica tenta propagandistica comunista. Nici boierii n-au fost atat de rai, precum invatam la scoala.
   3. Averea Bisericii a fost dobandita cinstit, prin donatii, precum spuneti. Ca atare, Cuza a comis o mare hotie, fapt pentru care i s-a ridicat statuie la Patriarhie.
   4. E foarte corect ca Biserica Ortodoxa Romana sa ajute Biserici surori din prisosul sau. A ajutat si Patriarhia de
   la Constantinopol, si Muntele Atos, si bine a facut.
   5. Ce spuneti de faptul ca E. Gojdu a donat cladirile din Budapesta, de un miliard de euro, Bisericii Ortodoxe din Transilvania? De la cine a furat aceste cladiri? Deznodamantul il stiti: ,,romanul” Mihai Razvan Ungureanu, prim-ministru fiind, a dat aceste cladiri conationalilor sai. L-a atins cineva macar cu o floare pentru aceasta hotie? Evident, nu. Urmeaza sa i se ridice statuie.
   6. Stiti ca in centrul Sibiului era un hotel numit ,,Bulevard”, daca-mi aduc bine aminte. E si acum acolo. A fost proprietatea Bisericii Ortodoxe. Statul comunist l-a jefuit si platea Bisericii o chirie de un leu pe an. Nu stiati asta.
   7. Sa nu ne ridicam cu manie proletara impotriva Bisericii pentru proprietatile ce i-au ramas, ca si cum aceasta nu trebuie sa aiba nicio proprietate. Cum sa nu aiba, daca sunt dobandite cinstit? Ar trebui ca toate proprietatile Bisericii sa ajunga in mainile hotilor de la drumul mare?
   8. Sanatate sa va dea Dumnezeu.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s