Din dragoste si grija pentru Credinta Ortodoxa

Prin secolul al V-lea, parte a Bisericii din Apus a introdus în Simbolul Credinţei un adaos, numit Filioque, prin care se afirma că Duhul Sfânt purcede şi de la Fiul, contrar spuselor Mântuitorului Iisus Hristos: ,,Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela Va mărturisi despre Mine’’ (Ioan 15, 26). Faptul a fost şi rămâne de gravitate extremă, nefiind doar controversă, cum susţin manualele de istorie a Bisericii, ci de erezie în stare pură. Este absurd să combaţi o erezie, în speţă arianismul, izvodind o nouă erezie. Treptat, erezia Filioque s-a extins în toată comunitatea catolică.

Câteva secole mai târziu, papa Leon al III-lea a încercat să aducă lucrurile în starea lor firească, fapt pentru care a pus să se scrie Simbolul Credinţei niceo-constantinopolitan pe două table de argint, în latină şi greacă, fără adaosul eretic Filioque. A aşezat tablele în Biserica Sfântul Petru din Roma. Sub aceste plăci a scris următoarea menţiune: ,,Haec Leo posui amore et cautela orthodoxae fidei’’, adică: ,,Eu, Leon am aşezat aceste plăci din dragoste şi grijă pentru Credinţa Ortodoxă’’. În acest fel, Crezul a fost rostit la Roma fără erezia Filioque vreme îndelungată, păstrându-se puritatea şi sublimul Ortodoxiei.

Cine vizitează locaşul catolic Sfântul Petru din Roma să nu caute să vadă aceste plăci. Au fost înlăturate de multă vreme, pentru că ereticii nu  puteau suferi Adevărul.

Preot Ioviţa Vasile

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s