Biserica Ortodoxa Romana nu e lipsita de harul lui Dumnezeu

Biserica Ortodoxă Română nu poate fi desfiinţată. Ea este alcătuire Dumnezeiască şi omenească, şi există prin voia lui Dumnezeu. Mi-amintesc că imediat după evenimentele din 1989 s-a descoperit un document din 1848 care arăta intenţia autorilor de a desfiinţa Biserica Românilor. N-au reuşit. Biserica Ortodoxă Română nu înseamnă numai păstorii acesteia, 50 de episcopi şi cam 13 000 de preoţi şi diaconi. Ea cuprinde şi milioanele de credincioşi, mai mult sau mai puţin practicanţi. Pe cei râvnitori îi îndemnăm să sporească în bine; celorlalţi le spunem să părăsească starea păgubitoare a indeferentismului.

Este adevărat că ierarhia, în întregul ei, e căzută în erezie; este evident că o parte din preoţii români sunt alături de această ierarhie. Milioanele de credincioşi însă, nu pot fi cu niciun chip ignoraţi. Ei formează majoritatea în Biserica noastră. Sunt suflete care aşteaptă să fie călăuzite spre mântuire.

S-a pus în circulaţie aserţiunea precum că harul lui Dumnezeu ar fi părăsit Biserica. Profund greşit. Harul şi Biserica sunt de nedespărţit. Hristos Mântuitorul nu va lăsa niciodată Biserica, Poporul lui Dumnezeu, lipsit de harul Său. El ştie cum şi cui să-l împărtăşească. Noi nu putem cuantifica harul Dumnezeieasc încât să spunem cu certitudine cui şi când i-a fost retras. Nu putem, prin afirmaţiile noastre, să-L obligăm pe Dumnezeu să lipsească de har pe cei care credem noi că sunt nevrednici.

Sunt multe întrebări care se ridică. Multora, eu personal, nu mă încumet să le răspund, pentru că pur şi simplu nu ştiu. Părinţii Bisericii noastre recomandă să întrebăm, la rându-ne, pe cei sporiţi în bine. Socotesc că este potrivit să rămânem la aceste trei axiome:

 1. Biserica Ortodoxă Română nu poate fi desfiinţată. Nimeni nu poate contrazice preasfintele cuvinte ale Măntuitorului, ,,Pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui’’ (Matei 16, 18).
 2. Biserica românilor, ca oricare altă Biserica Ortodoxă naţională, este alcătuită din păstori şi păstoriţi.
 3. Harul şi Biserica sunt inseparabile.

Acestor trei postulate le vom subsuma toate afirmaţiile noastre privind starea actuală a Bisericii Ortodoxe Române.

Preot Ioviţa Vasile

 

 

2 gânduri despre „Biserica Ortodoxa Romana nu e lipsita de harul lui Dumnezeu”

 1. Bună remarca și la obiect: observăm cum diverși hăbăuci baga in aceiași oala ierarhia apostata cu B.O.R, pretextând că în B.O.R nu mai este har, Situația este similară și în celelalte Biserici locale unde ierarhia lor este aidoma ca și a noastră, numai că spre deosebire de noi, la ei mai sunt vreo câțiva Ierarhi Ortodocși
  O altă categorie sunt aceia care au ales politica alergăturii in zig/zag ( nu mai are rost sa dam nume) vin și categorisesc canoanele după cum le convine lor de parcă Sf Părinți din lipsă de ocupație le-au pus în aplicare în opinia lor, o altă categorie este a celora care ei în loc să pună canonul 15 in aplicare strict pt îngrădirea de erezie, ei sau folosit de acest canon în cu totul alte scopuri, aceștia din urmă este categoria care vine și zice că în B.O.R nu mai este har de parcă Biserica este de vina că ei au apostaziat in masă

  Apreciază

  1. Asijderea cred ca si in Biserica Ortodoxa Rusa mai este har, desi reprezentantii BORu s-au dus la Vatican de curand pentru a se intalni cu papa Francisc, deasemenea tot BORu a fost singuta Biserica Ortodoxa care si-a trimis reprezentanti la inscaunarea mai-marelui lutheranilor finlandezi.
   Dumnezeu cu mila!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s