Gura pacatosului adevar graieste

,,Ce mai vedem la „nepomenitorii” noştri? Cum apelează la toate tertipurile legale sau canonice, ca să scape de consecinţele gestului lor schismatic. Toată pleiada lor de argumente se vădeşte a nu fi „cuvânt cu putere multă”, inspirat de Duhul Sfânt (v. Luca 4, 32; I Tesaloniceni 1, 5; I Corintenti 4, 20). Atunci speră să câştige ceva prin braţul legii şi prin forţa unor enoriaşi manipulaţi să facă zid viu în faţa lor. Oare aşa a procedat Mântuitorul atunci când a fost judecat şi condamnat pe nedrept? Aşa s-a comportat Sfântul Ioan Gură de Aur când a fost alungat din scaunul arhiepiscopal? A instigat pe adepţii săi la revoltă în Constantinopol?’’

(Constantin Sturzu, propagandist ecumenist de serviciu)

Constantin Sturzu ocupă un post însemnat în Arhiepiscopia din Iaşi. În Teologie s-a şcolit mai târziu, prin cursuri de scurtă durată. Este unul categoria acelora care ne spun, cu neprefăcută satisfacţie, că anul acesta ziua de Paşti s-a nimerit să fie în zi de Duminică. Am ales aceste rânduri dintr-un text mai amplu, pe care domnia sa l-a postat pe un site, pentru adevărul rostit cu atâta limpezime. Mă gândesc ca în zilele următoare să mai extrag fragmente din opera propagandistică a distinsului slujbaş, fără însă a-i acorda mai multă atenţie decât e necesar.

Să-i dau, aşadar, răspunsurile cuvenite:

 1. Nu ne mai numiţi ,,nepomenitorii noştri’’. Nu suntem ai voştri şi nici nu vom fi vreodată. Sunteţi atât de posesivi, încât aţi pus stăpânire pe Biserica lui Hristos şi lucraţi cu sârg pentru distrugerea ei. Voi, ,,dreptmăritorii’’ ecumenişti.
 2. Nu aşa a procedat Mântuitorul când a fost judecat şi condamnat pe nedrept.
 3. Nu aşa a procedat Sfântul Ioan Gură de Aur când a fost alungat pe nedrept din scaunul archiepiscopal.
 4. Nu aşa au procedat preoţii caterisiţi pe nedrept, pentru că au aplicat Canonul 15 al Sinodului I II de la Constantinopol. Îi cunosc aproape pe toţi. Au fost alungaţi din mijlocul credincioşilor, şi acum îşi câştigă pâinea cea de toate zilele, fiecare cum îi ajută Dumnezeu. Sunt mulţumiţi că au Adevărul de partea lor.

N-am fi îndrăznit niciodată să ne comparăm, în nevrednicia noastră, cu Mântuitorul şi cu Sfântul Ioan Gură de Aur. Să nu fie! Dacă aţi ales aceste exemple, aţi reuşit să sugeraţi, în chip minunat, că preoţii noştri (nu ai voştri!) au fost ,,caterisiţi’’ pe nedrept şi au fost alungaţi dintre credincioşii lor. Fără să vreţi, aţi scris cel mai bun text al carierei. Printaţi-l şi înrămaţi-l.

Pentru celelalte, veţi răspunde la Dreapta Judecată.

Preot Ioviţa Vasile

12 gânduri despre „Gura pacatosului adevar graieste”

 1. Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Excelent comentariu,cu intelepciune si dreapta cugetare,cu fina ironie a Preotului care drept invata cuvantul Adevarului!
  Noi cei mai mici nu avem inca indemanarea si nici pregatirea teologica necesara pentru a scoate le iveala adevarul din gura unui”propagandist ecumenist de serviciu”.
  Articolul Sfintiei Voastre reuseste sa patrunda in suflete si sa dea incredere ,ca maine ne asteapta o noua si frumoasa zi,avand in inimi dragostea Mantuitorului Hristos.
  Cuvintele viclene si mustrarea aspra a profesorului fata de scolarul care nu si-a invatat lectia,s-au transformat sub condeiul Sfintiei Voastre in dragalase balonase de sapun.
  Sus inimile!Cu noi este Dumnezeu!

  Apreciază

 2. „18. Şi Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani,
  19. Zicând: Daţi-mi şi mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.
  20. Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agoniseşte cu bani.” (Faptele Apostolilor 8, 18-20)

  Părinte Iovița,
  Acum câțiva ani scriam despre cancerul Bisericii noaste, care e simonia, dar am fost acuzat că atac Biserica, de parcă simonia ar trebui să facă parte din rânduielile Bisericii.
  Aici e problema, că din cauza simoniei avem preoți care sunt cu totul obedienți celor care le-au făcut rost de o parohie bună, punând totul în slujba banului.
  Dacă multă lume se duce la secte, asta se întâmplă și pentru că mulți preoți nu au chemare spre cele sfinte, ci spre profit, ca niște adevărați întreprinzători.
  Să vedeți numai în campaniile electorale cum sunt lăudați politicienii ce le bagă în buzunar.
  Să nu mai vorbim că sunt preoți ai noștri care nu știu să predice, necunoscând nici Sfânta Scriptură, nici Sfinții Părinți.
  Mice, personal, simonia mi se pare mult mai rea decât orice altceva și aici e sursa tuturor relelor Bisericii noastre, că ajung să fie preoți nepregătiți, doritori să își recupereze „investiția” și care îi pierd pe credincioși.

  Că iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor şi cei ce au poftit-o cu înfocare au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns cu multe dureri.” (I Timotei 6, 10)

  Apreciază

  1. Da, fenomenul simoniei face mult rau Bisericii lui Hristos. Cu toate acestea, cei care parasesc Sfanta Biserica optand pentru secte n-au nicio scuza la judecata. Si pentru ca am vorbit de secte, sa fim noi sanatosi numai cati bani invart acestea. Stim cu totii cine finanteaza sectele.

   Apreciat de 1 persoană

 3. este foarte important sa vedeti la preotul Sturzu si la cei de la Patriarhie frica fata de demersurile juridice, mai ales fata de trimiterea lor in judecata contenciosului administrativ pentru judecarea de catre episcop a propriei cauze. ei stiu ca odata ce statul incepe sa judece corectitudinea procedurala a judecatilor lor (nu fondul problemei, care excede judecatii civile, fiind strict de competenta bisericeasca), vor pierde procesul, deoarece judecata lor a fost partinitoare si complet necanonica.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s