Catolicism, socialism, ateism

Prin bunăvoinţa distinsei Doamne Gabriela Naghi, ne-a parvenit acest text al marelui scriitor F. M. Dostoievski. Pentru exactitatea analizei şi actualitatea lui, mi-am luat îngăduinţa de a-l reproduce sub titlul de mai sus, ales nu întâmplător.

„Religia catolică nu este o credinţă creştină? se răsuci pe scaun Ivan Petrovici. Atunci ce fel de credinţă este?
– Şi totuşi nu este o religie creştină! răspunse emoţionat şi peste masură de tăios prinţul (Mişkin-n.m.). Asta în primul rând, iar în al doilea rând catolicismul roman e chiar mai rău decât ateismul, iată parerea mea! Da! asta e părerea mea! Ateismul, de fapt, se margineşte la negare, reduce totul la zero, pe când catolicismul merge mai departe: predică un Hristos denaturat, un Hristos ponegrit şi profanat, un Hristos care este contrariu Celui Adevărat! Catolicismul îl predică pe Antihrist, vă asigur, v-o jur! E convingerea mea intimă pe care mi-am format-o de ani de zile şi care m-a făcut să sufăr cumplit… Catolicismul roman crede că biserica nu poate să traiască pe pământ dacă lumea intreagă nu este supusă puterii sale politice şi strigă: Non possumus.
După mine, catolicismul nici nu este propriu-zis o religie, ci numai continuarea Imperiului roman din Apus, şi totul în el, începând cu credinţa, e subordonat acestei idei. Papa a pus stăpânire pe pământ, pe un tron terestru şi a luat sabia; de atunci totul merge aşa, numai că sabiei i-au mai adăugat minciuna, intriga, falsitatea, fanatismul, superstiţia, ticăloşia şi crima; şi-au bătut joc de sentimentele poporului cele mai sacre, cele mai drepte, cele mai naive, cele mai arzătoare; au vândut toate şi totul numai pentru bani, pentru o josnică stăpânire pământească. Şi să nu spunem atunci că-i învăţătura lui Antihrist? Cum să nu fi dat ea naştere ateismului? Ateismul izvorăşte din însăşi esenţa catolicismului roman! Acolo zace de fapt geneza ateismului. Ateismul e chiar în ei, căci puteau ei oare să creadă sieşi? Ateismul s-a hrănit din dezgustul pe care-l inspirau. A fost generat de minciuna şi de neputinţa lor spirituală! Ateismul! La noi, credinţa şi-au pierdut-o numai anumite pături, cum foarte bine s-a exprimat mai adineauri Evgheni Pavlovici, şi anume cele care şi-au pierdut rădăcinile; în schimb acolo, în Europa, chiar la masele cele mai largi ale poporului, credinţa s-a şubrezit –întâi şi întâi din ignoranţă şi din urzeala de minciuni, iar apoi din fanatism, din ura faţă de biserică şi faţă de creştinism!
Pentru că şi socialismul, fiind un produs al catolicismului, este de esenţă catolică! Şi el, ca si fratele său bun, ateismul, deşi opus catolicismului din punct de vedere etic, este şi el un rezultat al desperării, în măsura în care tinde să se substituie puterii morale, pe care religia n-o mai are, spre a potoli aspiraţiile spirituale ale omenirii însetate de adevăr şi a o mântui, dar nu prin învăţătura lui Hristos, ci, asemenea catolicismului, tot prin violenţă. E aceeaşi eliberare prin violenţă, aceeaşi unire prin sabie şi sânge!,,Nu-ţi este îngăduit să crezi în Dumnezeu, nu-ţi este îngăduit să ai avere, nu-ţi este îngăduit să ai personalitate, fraternite ou la mort, două milioane de capete!” După faptele lor, îi vei cunoaşte – iată adevărul de netăgăduit! Şi să nu vă închipuiţi că lucrurile acestea sunt chiar atât de inofensive şi nu prezintă nici o primejdie pentru noi! O să trebuiască să ne împotrivim, să dăm o ripostă, şi cât mai curând fără multă zabavă! Sa opunem Occidentului adevărul întrupat în Hristos al nostru, adevăr pe care noi l-am păstrat, în timp ce ei nici nu l-au cunoscut măcar! Trebuie să ne înfăţişăm înaintea lor ca purtatori ai unei civilizaţii a noastre, şi nicidecum să ne lăsăm prinşi orbeşte în mrejele lor iezuite!’’

 

Publicitate

6 gânduri despre „Catolicism, socialism, ateism”

  1. Daca in Rusia ar fi 41% ortodocsi adevarati, ar fi incantator. Sunt roadele nefaste a peste 70 de ani de comunism salbatic, Dar haideti sa privim si la cei peste 2700 de Sfinti rusi din acea perioada, canonizati in deceniile din urma. La noi… liniste deplina.

   Apreciază

   1. Va veni și rândul canonizării lor.
    Să nu uităm că abia de câțiva ani au fost canonizați Constantin Brâncoveanu și copiii, Ștefan cel Mare, ierarhul Andrei Șaguna etc.

    În plus, osemintele, de la Aiud de ex., sunt în gropi comune sau morminte fără nume, deci e greu de identificat cui i-au aparținut acele oseminte (pe moment), că chiar și foști comuniști atei au fost închiși, dar și de alte religii.
    Iar moaștele trebuie să fie numai de la creștinii ortodocși.

    Apreciază

    1. 1. Nimeni din cei ce-au patimit in perioada comunista n-a fost canonizat. Acesta-i ordinul de zi pe unitate. Important e sa fie proslaviti de Dumnezeu si recunoscuti ca atare de Poporul lui Dumnezeu.
     2. Numai Sfintii Mucenici ortodocsi pot avea sfinte moaste. Sunt destule nume cunoscute care ar trebui canonizati. Am avut posibilitate, o am si acum, sa fac deosebire intre oseminte si sfinte moaste.
     3. Nu cred ca -i vor canoniza pe cei din perioada comunista, in veacul acesta. Pot sa va spun si de ce. Dumnezeu stie infinit mai bine cine sunt Sfintii Lui.

     Apreciat de 1 persoană

 1. Nunumai că nu au fost canonizați, dar au fost făcuți extremiști, rasiști s.a insulte, de către niște neica nimeni precum Alexandru Florian iar domnii ierarhii dau dovada de multa pasivitate, ba mai mult și benketuiesc cu specimene de acest gen mai sus menționați care împroașcă cu noroi memoria martirilor
  Revenind la papisti, știm ft bine ca aceștia au apărut în urma schismei de la 1054 mai mult decât atât aceștia au mai făcut si ft multe nenorociri și crime în perioada cruciadelor și inchiziției, și după, și pina in zilele noastre, unde scandaluri de pedofilie de țin lanț

  Apreciază

  1. Leprele batjocoresc intotdeauna ce este sfant si nu inainteaza macar un pas. Tot lepre raman.
   Daca veti citi Istoria papilor veti vedea un sir lung de razboaie, tradari, incesturi, depravari, crime, comploturi si multe altele. O istorie scandaloasa, care ar trebui sa fie priceputa in primul rand de catolici, iar de-aici drumul spre Ortodoxie e deschis. Dumnezeu sa la deschida ochii.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: