Intrebari pentru Parintele Cezar Vasiliu

Textul de mai jos l-am scris în 2012 şi trebuia să fie cuprins într-o carte, pe care însă n-am mai ajuns să o public. Îl reproduc pe această cale pentru că, din păcate, nu şi-a pierdut actualitatea.

 

Prin bunăvoinţa unui frate preot, cu oarecare timp în urmă am primit, cu dedicaţie, cartea Parintelui Cezar Vasiliu din Montreal, ,,Sfinţii neamului românesc’’, apărută în 2008. Auzisem şi citisem despre sfinţia-sa, dar când am lecturat schiţa despre viaţa şi activitatea dânsului, m-am simţit un remarcabil nimeni. Două doctorate în Teologie, unul la Bucureşti, celălat în Palermo, lector la Facultatea de Teologie, secretar al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, cinci cărţi publicate şi peste 40 de studii sunt liniile de forţă impresionante ale unui teolog cu adevărat dedicat ştiinţei de carte sfântă. Cartea amintită mai sus este bine scrisă, cu excepţia unor părţi asupra cărora am serioase rezerve şi îndoileli.

Studiile făcute în Italia, în mediile catolice, l-au influenţat hotărâtor pe distinsul nostru frate, care n-a ezitat să păşească pe tărâmul ecumenismului păgân. Nu putem să-l suspectăm de naivitate, de lipsă de informare, şi-atunci rămâne varianta cea mai de nedorit. Dacă aş avea posibilitatea unei discuţii cu dânsul, mai întâi m-aş pregăti cât aş putea de temeinic, apoi i-aş adresa o sumă de întrebări, pornind, desigur, de la ceea ce am priceput eu din partea incriminată a cărţii. Este mai mult decât evidentă simpatia sfinţiei sale pentru catolici, ceea ce nu e rău. N-ar fi rău nici dacă şi-ar transforma simpatia în iubire sinceră, dar atunci, de dragul adevărului, ar trebui să-i privească pe catolici de pe poziţii neclintit ortodoxe, fără patimă, dar şi fără urmă de compromis.

Ce l-aş întreba pe Părintele Vasiliu?  Recunoaşte sfinţia-sa că adunarea catolică mondială este una eretică?, şi nu-i vorba de o singură erezie, ci de un cortegiu de erezii. Vorbim aici de un adevăr axiomatic, nu de supoziţii. Cum împacă sfinţia-sa calitatea de Biserică cu aceste erezii? Altfel formulat, o comunitate eretică poate fi Biserică? Dacă Părintele Vasiliu îşi mărturiseşte Credinţa ,,într-Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică’’, de ce mai recunoaşte existenţa altor Biserici? Poate o adunare eretică să proclame Sfinţi, sau poate un eretic să fie Sfânt? În condiţiile în care Ieremia Valahul a împărtăşit credinţa eretică a catolicilor, se mai poate vorbi de ,,beatificarea’’ lui de către alţi eretici, în frunte cu papa? Ştie sfinţia sa că papa Ioan Paul al II-lea a fost eretic şi apostat deopotrivă, şi că a susţinut evoluţionismul păgân şi ateu al lui Darwin? Care este atunci valoarea şi validitatea ,,beatificării’’ lui Ieremia Valahul, săvârşită în 1983? Pot fi puşi Sfinţii Mucenici ai Bisericii noastre, martirizaţi de catolici, în acelaşi plan cu cei beatificaţi de Vatican? Nu e aceasta o contradicţie strigătoare la cer? Sfinţii de dinainte de schismă aparţin şi catolicilor eretici, ştiind cu câtă ardoare au înfruntat ei ereziile? Aici mă opresc.

Preot Ioviţa Vasile

Publicitate

4 gânduri despre „Intrebari pentru Parintele Cezar Vasiliu”

  1. nu are legătură cu subiectul articolului, însă acest lucru ar cam trebui să îngrijoreze https://www.aparatorul.md/viteza-cu-care-strainii-acapareaza-terenurile-agricole-din-romania-este-alarmanta/
    Bun hai că au fost niște nemernici acești politicieni de după 89, dar dacă străbați tara in lung și în lat, de la Giurgiu la Baia mare, sau de la Timișoara la Constanța, pe marginea drumurilor plăcute și banere cu vând teren agricol, la tot pasul: vând, vând, vând, personal cunosc cazuri care o dată ce au terminat banii obținuți din vânzarea pământului, acum sau apucat de furat de la alți pt a supraviețui, sau au plecat încotro au văzut cu ochii, nu sunt povesti ci fapte reale

    Apreciază

    1. Au mai fost vremuri cand tot felul de lifte au venit aici si au vrut sa stapaneasca tara, si nu le-a ajutat Dumnezeu. La o vreme, au disparut ca ceara de la fata focului. Asa va fi si de-acum inainte, numai ca nu stim cat va dura pana la Venirea Mantuitorului. Incredere neclintita in Dumnezeu!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: