Sfantul Lavrentie de Cernigov: ascultati de duhovnicii vostri

LUNA AUGUST

Ziua a 2-a

Aducerea moaştelor Sf. Mucenic şi Arhidiacon Ştefan; Sf. Mucenici Maxim, Cvintilian, Dada, Vasile şi Teodor; Sf. Împărat Iustinian cel Mare; Cuvioşii Vasile din Moscova şi Vasile din Kubensk

 

Ascultarea de duhovnicii noştri înseamnă ascultare faţă de Dumnezeu, căci a spus Mântuitorul: ,,Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cel ce se leapădă de Mine, se leapădă de Cel Care M-a trimis pe Mine’’ (Luca 10, 16).

Despre Sfântul Lavrentie de Cernigov se spune că a fost vizitat de o copilă de numai zece ani. Când a văzut-o, Părintele spus celor de faţă: ,,O vedeţi? Ea va cânta şi va dirija un cor’’. Cu trecerea vremii, aceste cuvinte s-au împlinit. Fiind însă cam zvăpăiată şi neascultătoare, i-a fost dat să treacă prin grele încercări. Părintele a trimis-o acasă, însă fata n-a ascultat, alegând să mai petreacă o vreme în mănăstire. Când a ajuns acasă, a fost chemată de autorităţi. A mers iarăşi la Sfântul Lavrentie şi el a mustrat-o cu blândeţe: ,,De ce nu m-ai ascultat la timpul potrivit, de ce nu m-ai ascultat?’’ Atunci i-a descoperit că va fi deportată şi i-a dat aceste sfaturi: ,,Tu eşti slabă, dar de felul tău eşti bună; să fii atentă: dacă îţi va propune un bărbat ceva, să nu te dai de bună voie. Să fii atentă că îţi va propune multe, dar să nu cedezi sub nicio formă, căci dacă nu e de bună voie, Dumnezeu va judeca altfel’’. Şi spunând acestea, a binecuvântat-o.

După trei zile a fost chemată şi a fost deportată la mare distanţă de casă, unde a început munca. După o vreme, un bărbat s-a apropiat de ea şi i-a propus să se căsătorească. Amintindu-şi de poveţele Sfântului Lavrentie, nu s-a învoit. Totuşi, a rămas însărcinată fără voia ei, exact cum i s-a spus. Când s-au sfârşit cei opt ani de deportare, s-a întors acasă şi şi-a adus aminte de ceea ce-i spusese cândva Părintele: ,,Vei fi măicuţă!’’ Cuvintele-i păreau fără noimă, de vreme ce nu se putuse păzi ca soră de mănăstire.

Când a trecut pragul Sfântului Lavrentie, acesta i-a spus: ,,Bine că totul a fost fără voia ta. Este ceva neplăcut, dar bine că te-ai întors. Tu, bogăţia mea, eu vreau ca Dumnezeu să te ierte’’. I-a poruncit să ducă copilul ce i se născuse la părinţi, apoi să se întoarcă în mănăstire. A primit binecuvântare de la episcopul locului şi a fost tunsă în monahism. De toate acestea îşi aducea aminte monahia de care este vorba şi se gândea cât a trebuit să plătească pentru că a neglijat sfatul duhovnicului, care bine o învăţa (După Sfântul Lavrentie, Viaţa, învăţăturile şi minunile, Ed. Credinţa strămoşească, Iaşi, 2003).  De aceea  a scris şi Sfântul Apostol Pavel: ,,Ascultaţi pe cârmuitorii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea seamă de ele’’ (Evrei 13, 17).

Preot Iovita Vasile

9 gânduri despre „Sfantul Lavrentie de Cernigov: ascultati de duhovnicii vostri”

  1. Nu cunosc pe niciunul din cei prezentati, nu i-am intalnit in viata mea niciodata. N-as vrea sa dau un raspuns pripit prin care sa nedreptatesc pe cineva. Totusi, exista unul mai aproape de mine despre care am informatii de ani de zile. Le-am recomandat catorva credinciosi sa nu se duca, si n-am gresit. Am inteles ca unul din parinti e staret la Frasanei. Poate fi un prim indiciu. Publicitatea care li se face, al doilea indiciu. Daca as avea posibilitatea sa-i intalnesc, le-as adresa doua intrebari: ce parere aveti de adunarea din Creta? si ce le-ati spus credinciosilor si fiilor duhovnicesti despre aceasta adunare? Raspunsurile m-ar lamuri deplin. Iertati ca nu va dau un raspuns ferm. Doamne ajuta.

   Apreciază

   1. Da..multumesc Părinte! …deocamdata acelasi gand am avut si eu si am vrut totusi sa mai aud o părere si de la altcineva . Adica au anumite „daruri ” , dar daca nu isi pun problema cum ca Biserica Ortodoxa e in pericol de la sinodul acela, nu stiu ce sa zic.

    Apreciază

 1. Doamne ajută! Ce mă îngrijorează însă la cei care consideră un sinod din Creta ca fiind foarte important este că nu mai văd nimic altceva din Tainele Bisericii şi din bogăția culturii creştin-ortodoxe.
  Dacă nepomenitorii desconsideră nişte oameni sfinți care au trăit în rugăciune continuă şi în nevoințe ca în Pateric, îi desconsideră doar pt că nu iau atitudine împotriva Sinodului mi se pare că sunt într-o mare, mare eroare.
  https://dragosteavasalvalumea.wordpressDoamne ajută! Mai intru pe blogul tău din când în când şi pot spune că ai subiecte bune câteodată. Ce mă îngrijorează însă la cei care consideră un sinod din Creta ca fiind foarte important este că nu mai văd nimic altceva din Tainele Bisericii şi din bogăția culturii creştin-ortodoxe.
  Dacă nepomenitorii desconsideră nişte oameni sfinți care au trăit în rugăciune continuă şi în nevoințe ca în Pateric, îi desconsideră doar pt că nu iau atitudine împotriva Sinodului mi se pare că sunt într-o mare, mare eroare.
  https://dragosteavasalvalumea.wordpress.comi

  PS: CĂLUGĂRII DE LA FRĂSINEI SUNT ÎMPOTRIVA SINODULUI.

  Apreciază

 2. Eheii… hai că eu sunt de vină pt neintelegerile voastre ca eu am iscat intrebarea , sper sa nu ajungeti la suparare, Alexandru daca ai ceva impotriva, spre mine sa indrepti impotrivirile ca eu am citit articolele tale pe blogu tau si nu mi-o convenit unele lucruri , dar n-am putut sa-ti scriu acolo ca nu mere pe siteul tau fara logare. Fiti cu pace!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s