Sfantul Apostol Matia a fost ucis de iudei pentru binele facut

LUNA AUGUST

Ziua a 9-a

Sf. Apostol Matia; Sf. Mucenici Iulian şi alţi nouă, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie, Antonin; Sf. Mc. Maria Patriciana; Cuv. Psoe

          După ce Iuda Iscarioteanul a căzut din cinstea de Apostol, la care l-a chemat Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ceilalţi Sfinţi Apostoli au cugetat că este potrivit să fie ales altul în această vrednicie, şi Dumnezeu a hotărât, prin mijlocirea sorţilor, ca acesta să fie Sfântul Matia (Fapte 1, 23-26). Duhul Sfânt S-a pogorât şi peste Matia, încât el a fost numărat în rândul celor doisprezece Sfinţi Apostoli. A propovăduit Evanghelia Împărăţiei în Etiopia, Macedonia şi printre evrei.

Arhiereu era, în vremea aceea, Anan, ,,urâtor şi hulitor al numelui lui Iisus Hristos şi prigonitor al credincioşilor, cu a cărui poruncă şi Sfântul Iacov, ruda Domnului, a fost aruncat de pe aripa templului şi a fost ucis’’. În faţa acestuia a fost adus Sfântul Apostol Matia, acuzat de multe ,,vini’’, care toate alcătuiau binele pe care acesta l-a semănat în mijlocul evreilor. Căci spune cartea bisericească: ,,Acest lucru nesuferindu-l diavolul să-l vadă, s-a arătat necredincioşilor în chip de copil mic, poruncindu-le să-l ucidă pe Matia, pentru că strică cinstea lor cea drăcească’’. Împreună-lucrarea oamenilor cu diavolul a adus în lume cele mai mari nenorociri. Ceea ce a vorbit Anan despre Mântuitorul nostru, este o mostră de cutezanţă diavolească, şi reproduc în parte cuvintele lui, cu tristeţe, căci ele ne oferă cheia în care trebuie înţelese toate blasfemiile ce le proferează evreii vremurilor noastre. Aşadar: ..Dar mai mare începător de eresuri decât toţi S-a sculat Iisus Nazarineanul, Care propovăduindu-Se pe Sine că este Dumnezeu, şi Fiul lui Dumnezeu, a uimit ochii multora cu semnele Sale şi cu minunile Sale făcute cu farmece, şi inimile lor le-a tras în urma Sa, defăimând păzirea legii; dar a luat judecată după Legea pe care o hulea… Şi-a găsit sfârşit vrednic, luându-Şi plata după faptele Sale! O, de ar fi pierit pomenirea Lui odată cu Dânsul, şi de ar fi murit învăţătura Lui odată cu El, ca să nu mai fie nimeni să o învie!’’ Aceasta este marea durere dintotdeauna a evreilor: n-au putut nimici Dumnezeiasca Învăţătură propovăduită lumii de Domnul nostru Iisus Hristos!

Sfântul Apostol Matia a mărturisit cu tărie pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat, în faţa celor mai vajnici vrăjmaşi ai Săi, de aceea a şi hotărât Anan: ,,Acest Ucenic al lui Hristos ce stă în faţa noastră este vrednic de moarte’’. Au adus asupra lui învinuiri nedrepte, că a hulit pe Dumnezeu, pe Moise şi Legea, el iubitorul de Dumnezeu şi rob al Său! L-au pus în mijlocul lor şi au început să arunce cu pietre până când Sfântul Apostol Matia şi-a dat sufletul său curat în mâinile Dumnezeului Atotputernic (După Vieţile Sfinţilor pe august, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 104-109).

Preot Ioviţa Vasile

 

Iubiţi cititori,

Stiu că mulţi dintre frăţiile voastre sunteti apăsaţi de necazuri, dureri, neputinţe. Ştiu că multora vă este greu să ajungeţi la un preot bun, căruia să-i cereţi ajutor şi sfat. Văd mulţi credincioşi căutători de senzaţional şi spectaculos, care nimeresc la preoţi care au părăsit bunele rânduieli bisericeşti şi s-au apucat de practici străine Sfintei Ortodoxii. Sunt adevărate reţele care-şi trimit unii altora clienţi, îşi fac reciproc publicitate şi urmăresc exact ce interzic Scripturile Sfinte: câştigul urât (I Petru 5, 2). De aceea, am socotit că ar fi bine ca, începând  de-acum, la fiecare postare să adaug câte un canon de rugăciune pentru felurite trebuinţe din viaţa noastră, canon pe care să-l împliniţi frăţiile voastre, cerând mila şi ajutorul lui Dumnezeu. Subliniez că aceste canoane sunt alcătuiri ale bunilor noştri duhovnici, dintre care unii au plecat la Domnul. Buna îndeletnicire a rugăciunii să nu o părăsim niciodată, ştiind că aceasta este aducătoare de mari daruri din partea Preabunului Dumnezeu.

Canon de rugăciune în vreme de boală (se va împlini de către cel bolnav şi/sau de cineva apropiat)

 • Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
 • Acatistul Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian
 • Acatistul Sfântului Luca al Crimeii
 • Acatistul Sfântului Mucenic Pantelimon
 • Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou
 • Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul
 • Acatistul Sfântului Mucenic Fanurie
 • Psalmii 6, 37, 40, 101, 102
Reclame

6 gânduri despre „Sfantul Apostol Matia a fost ucis de iudei pentru binele facut”

 1. Chiar acum citeam un articol vizavii de decăderea nemaiîntâlnită a pseudoepiscopul-vicar-patriarhal-varlaam-ploiesteanu-s-a-rugat-cu-papistas și voi traduce in câteva cuvinte prezentul articol
  http://opaidagogos.blogspot.com/2018/08/blog-post_8.html?m=1

  Auris Iustin (episcop de Kalamaria). Cine sar fi așteptat…

  Faptul că episcopi de azi interacționează cu puterea politică și nouă ordine (care stă în spatele tuturor)
  3 foto cu Elias Psinakis și Iustin (înainte de a deveni primar) și video
  Aici mănăstirile atoniti ,,sacrificate” (da guvernul syriza) pt a obține fonduri europene. Nu uitați că syriza a adoptat modificarea plăților pt mănăstirile athonite , urmează 4 foto cu Tipras hahaind cu pseudo călugări ( nu înțelegem ce căuta aceștia cu sconxul ăla de Tipras care numa nenorociri a făcut?!)
  Urmează un set de 5 foto in care se ,,coliturghiseste” cu masonii de la clubul Rotary

  Apreciază

  1. Traim vremurile in care orice rau a devenit posibil. Nu mai exista macar o urma de sfiala. Mai ca ne spun in fata: facem ce vrem noi si ce ne veti face? Noi suntem tari si mari. Se comporta ca si cum ar fi ei stapani ai Bisericii lui Hristos, intr-atat li s-au intunecat mintile.

   Strajerule Mihai, spuneti-mi ce greutati intampina cineva care vrea sa intre si sa posteze pe forumul meu? Eu stiu ca cine mi-a deschis blogul n-a pus nicio piedica. Totusi, astazi cineva s-a plans ca nu stiu ce i se cere cand incearca sa scrie. Pe de alta parte, am gasit pe-aici niste postari pe care nu le-am vazut niciodata. Oare de ce? Daca sunt ceva piedici, cum le pot inlatura? Multumesc pentru toate. Doamne ajuta.

   Apreciază

   1. Personal nu am avut nicio problema pe prezentul blog, insa mi sa întâmplat pe alte bloguri, iar aici pot fi mai multe explicații, fie vreo defecțiune tehnică, fie sunt blocate de către admin. blogurilor, fie semnal prost, fie nu sunt completate tabelul de la comentarii cum trebuie, mie mi sau blocat comentarii cu bună știință pe blogurile ,, cuvântul ortodox” și ,,teologie patristică”, la primul era un articol despre ,,episcopul” anglican Justin Welby, iar eu am folosit cuvântul secta ordinară căci acesta era pt ,, căsătoriile” sodomite, iar ei mi-au reproșat cum de ami permit sa vorbesc așa, iar pe al doilea se făcuse o mizerie de articol in care mișcarea legionară, Pr Iustin Pârvu, Paisie Aghioritul s.a erau blamați și atacati, iar intrun comentariu le-am zis scurt și la obiect: dar nu va este rușine obrazului sa atacați in acest mod mișelesc și evident nu mi sa publicat comentariile, acolo daca postează unu vreo timpenie imediat erau postate, este ft adevărat ca mai intra și indivizi cu limbaj de maidan care la aceea trebuiesc sterse comentariile

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s