Sfantul Arhidiacon Lavrentie si bogatiile cele mari ale Bisericii

LUNA AUGUST

Ziua a 10-a

Sf. Mucenici Lavrentie Arhidiaconul, Sixt episcopul Romei, Ipolit, şase Sf. Mucenici din Libia; Cuvioşii Iron şi Lavrentie

            ,,Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le strică. Ci  adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură’’ (Matei 8, 19-20).

Sfântul Arhidiacon Lavrentie a trăit în vremea tiranului împărat Deciu, care a dus o luptă sălbatică împotriva Bisericii lui Hristos. În această prigoană a pătimit şi Sfântul Sixt, Episcopul Romei. Spun cărţile noastre bisericeşti că în acei ani, cel care era ridicat în scaunul episcopal la Roma, era hotărât pentru o moarte sigură, de aceea Episcopii Romei de-atunci au pătimit ca Mucenici.

Sfântul Lavrentie primise poruncă de la Sfântul Sixt să ia toate avuţiile Bisericii şi să le împartă săracilor şi celor care aveau trebuinţă. A luat, deci, Sfântul toate câte i-au fost încredinţate şi i-a căutat pe cei lipsiţi, dându-le cele de trebuinţă până acestea s-au isprăvit. Stăpânirea păgână a vremii a aflat precum că Sfântului Arhidiacon Lavrentie i s-a încredinţat toată avuţia Bisericii, fără să ştie că afusese dată săracilor, de aceea a fost întemniţat şi i s-a pus în vedere: ,,Lasă-ţi împotrivirea şi ne arată avuţiile, care se zice că sunt la tine’’. Sfântul a răspuns: ,,Dă-mi vreme două sau trei zile şi ţi le voi arăta’’. Eliberat fiind, Sfântul s-a dus şi a adunat pe săraci, văduve, sărmani, orbi, şchiopi şi neputincioşi. Cu aceştia s-a înfăţişat stăpânitorilor, care se aşteptau la bogăţii imense. Pe aceştia i-a arătat păgânului Valerian, spunându-i: ,,Iată, aveţi vistieriile cele veşnice puse în aceste vase pe care le vedeţi şi cine îşi va pune averile sale în aceste vase, le va lua cu dobândă în cereasca împărăţie’’.

            Văzându-se înşelaţi în aşteptările lor, mai-marii vremii au poruncit cumplite chinuri asupra Sfântului. Acesta s-a întărit cu putere de la Mântuitorul Iisus Hristos şi a răbdat cu bărbăţie, nevrând măcar să audă de zeii cei spurcaţi. Au adus un pat de fier şi l-au întins pe slujitorul Domnului pe el, apoi au făcut foc dedesupt. În aceste chinuri greu de imaginat a petrecut Sfântul Arhidiacon Lavrentie, având grijă să spună necuratului Deciu: ,,Vezi, ticălosule, că aceşti cărbuni de foc mie îmi pregătesc răcorire, iar ţie munci veşnice! Căci Domnul meu ştie, că pentru Sfânt Numele Lui fiind pârât, nu m-am lepădat şi, fiind întrebat, L-am mărturisit pe El; iar acum, fiind ars, Îi mulţumesc Lui’’. Şi-a dat sufletul său cel curat în mâinile lui Dumnezeu Celui Atotputernic, într-o zi de 10 august, zi în care Biserica face pomenirea sa (După Vieţile Sfinţilor pe august, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 111-119).

            Pentru rugăciunile Sfântului Lavrentie, Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluieşte Sfânta Biserică Ortodoxă.

Preot Ioviţa Vasile

 

Canon de rugăciune pentru dobândirea unui serviciu

-Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

-Acatistul Sfintei Xenia de Sankt Petersburg

-Psaltirea, de 3 ori

 

 

 

 

12 gânduri despre „Sfantul Arhidiacon Lavrentie si bogatiile cele mari ale Bisericii”

 1. Între timp caracterul oamenilor s-a schimbat.
  La mine în județ o familie a trecut de la Credința Ortodoxă la greco-catolici pentru că, deși aveau taxele plătite la zi, totuși preoții ortodocși nu au vrut să înmormânteze pe cineva din familie într-un cimitir privat, unde aceia găsiseră loc și îș și cumpăraseră (se știe că la orașe sunt probleme cu locurile de înmormântare).
  Cică „preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze slujbe ale înmormântării şi de niciun fel în cimitirele private”, ceea ce nu mi se pare chiar corect (o fi mare foamea de bani la unii conducători bisericești).

  Apreciază

  1. In noua legislatie bisericeasca s-au inventat multe abateri care se pedepsesc si despre care nu se stia inainte. Ati auzit de navetism. Cuvantul nu exista in dictionare , dar mai-marii l-au inventat ca sa aiba motive de a pedepsi pe cel care, din motive obiective, nu poate locui permanent in parohie. Alta: preotul n-are voie sa oficieze logodna cu, sa zicem, trei luni inainte de Sf. Taina a Cununiei, desi cartile bisericesti admit aceasta. E musai ca logodna sa fie unita cu Cununia, altfel popa o pateste. Tot felul de absurditati inventate. Si totusi legile bisericesti nu incrimineaza sodomia, din cate stiu. Ce-a patit Corneliu Onila de la Husi pentru… A fost pedepsit sa locuiasca intr-o vila, sa aiba un venit frumsel, sa aiba sofer, masina si maici care-i slujesc. Ce pateste un preot care aplica un Canon bisericesc, stim cu totii.
   Pe mai-mari nu-i intereseaza ca se pierd suflete, atata vreme cat se castiga bani.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Apropo de cimitirele din marile orașe, bun de acord că nu mai sunt locuri in ele, dar edili orașelor mari ar putea pune la dispoziție terenuri căci ele sunt, însă nu se dorește, întrucât se face jocul mafiei imobiliar bancare deoarece aceste terenuri sunt o văcuță de muls pt multi, aici mai mari b.o.r aveau datoria de a face demersuri pe la primării pt alocare de terenuri de cimitire, ceea ce ei nu fac

  Apreciază

 3. În altă ordine de idei,
  În 2009 a apărut Noul Testament în traducere interconfesională (traducere făcută de doi ortodocși, doi catolici, un baptist, un adventist), iar traducătorul adventist a tradus, printre altele, Evanghelia după Matei din acest Nou Testament.
  O problemă am depistat încă de la capitolul 5, drept pentru care m-am și oprit din citit acea versiune.
  Dar iată textul:
  „Dacă mâna ta dreaptă te face să cazi în păcat, tai-o şi arunc-o, pentru că e mai bine să piară unul din mădularele tale decât să-ţi fie nimicit în gheenă întregul trup.” (Matei 5:30).
  Se poate vedea online și aici: https://www.bible.com/ro/bible/1506/MAT.5.BINT09

  Problema e că în versiunile românești mai importante e „aruncat” în gheenă, nu „nimicit”, dar cum adventiștii nu cred în supraviețuiera sufletului au schimbat traducerea, ca să se potrivească doctrinei lor.
  Dar nici versiunile „americănești” ale NT nu traduc Matei 5:30 cu „nimicit/distrus”
  Se poate verifica aici: https://biblehub.com/matthew/5-30.htm

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s