Păzitorul Credinţei este însuşi trupul Bisericii, adică Poporul

În secolul VIII, s-a pornit o mare prigoană împotriva Bisericii din pricina sfintelor icoane. Duşmanii acestora doreau în tot chipul îndepărtarea lor din sfintele biserici şi din casele credincioşilor. Deoarece împăraţii vremii îmbrăţişaseră erezia iconoclastă, vrăjmaşii sfintelor icoane aveau o puternică susţinere. Pentru a da tărie iconoclaştilor, în anul 754 a fost convocat un ,,sinod” în apropiere de Calcedon. Iniţiatorii lui au pretins că ar fi vorba de un sinod Ecumenic, ceea ce era împotriva uzanţelor Bisericii, fapt dovedit ulterior. Au participat nu mai puţin de 338 de episcopi, număr impresionant pentru acea vreme. Determinant n-a fost numărul acestora, ci faptul că s-au opus în unanimitate sfintelor icoane, hotărând că acestea trebuie îndepărtate din sfintele biserici şi distruse. Cu alte cuvinte, cei 338 de episcopi au căzut în erezie. Şi totuşi, Biserica lui Hristos nu şi-a încetat existenţa.

Ce s-ar fi întâmplat dacă lucrurile ar fi rămas precum au hotărât episcopii la acest pseudo-sinod? Astăzi n-am mai avea icoane în sfintele locaşuri şi am boli cu toţii în erezia iconoclastă, primejduindu-ne mântuirea.

Dumnezeu a hotărât altfel. ,,Dacă majoritatea clerului superior, terorizat de puterea împăratului, s-au plecat, călugării au manifestat o rezistenţă dârză faţă de hotărârile pseudosinodului VII ecumenic şi ale voinţei împărăteşti. Îndârjiţi de lupta dreaptă şi de protestele venite din Apus şi din eparhiile răsăritene, ce nu aparţineau Împeriului bizantin, care înfierau toate cele hotărâte la 754, rezistenţa călugărilor, a femeilor pioase, precum şi a mulţimii dreptcredincioase, a umplut de mânie pe împăratul Constantin” (Rămureanu, Şesan, Bodogae, Istoria Bisericească Universală, EIBMO, Bucureşti, 1975, p. 311). Aşadar, voia lui Dumnezeu s-a înfăptuit prin Poporul binecredincios, care a restabilit, prin multe jertfe, învăţătura dreaptă despre sfintele icoane, şi un sinod ce se pretindea ,,ecumenic” a sfârşit drept un jalnic sinod eretic şi mincinos.

Prevăzând că poporul binecredincios şi măcar o parte din clerici se vor opune hotărârilor eretice ale sinodului tâlhăresc din Creta, ierarhii români au avut grijă să elaboreze o legislaţie coercitivă împotriva acestora, încă din 2015. Astfel, Regulamentul …instanţelor de judecată ale BOR prevede la articolul 39: ,,Contrazicerea public, în scris sau prin mijloace audio vizuale, a poziţiei oficiale a Bisericii… este considerată neascultare de autorităţi şi se sancţionează cu… sau cu destituirea din slujirea clericală’’. Aici trebuie să afirmăm ferm un adevăr: poziţia oficială a Bisericii a fost statornicită de Dumnezeu în paginile Sfintei Scripturi, de Sfintele Sinoade Ecumenice şi locale, de Sfinţii Părinţi în scrierile lor. Acestora trebuie să ne conformăm noi cei de astăzi, nu unor hotărâri eretice, cum sunt cele din Creta. Prin acest articol, şi multe altele, ,,legiuitorii’’ români vor să înăbuşe orice voce a Poporului Dreptcredincios, care s-ar ridica întru apărarea Sfintei Credinţe Ortodoxe. Cu alte cuvinte, dacă ierarhii ne spun că secte precum martorii lui Iehova, baptiştii, penticostalii, adventiştii sunt ,,biserici’’, noi n-avem voie să comentăm, ci să ne îndreptăm de îndată spre aceste adunări nelegiuite, cu convingerea nestrămutată că ne putem mântui la fel de bine ca în Biserica Ortodoxă! Absurdul ridicat la cote paroxistice.

Preot Ioviţa Vasile

Canon de rugăciune pentru zămislirea şi naşterea de prunci pentru Împărăţia lui Dumnezeu (va fi împlinit de ambii soţi)

-Întâiul Paraclis al Maicii Domnului (de 7 ori)

-Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul

-Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana

-Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului

-Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei

-Acatistul Sfântului Mucenic Pantelimon

-Acatistul Sfântului Stelian

-Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou

-Acatistul Sfântului Ioan Rusul

-Milostenie, după putere, pentru trei nevoiaşi (discret, fără a se şti cine a făcut milostenia)

7 gânduri despre „Păzitorul Credinţei este însuşi trupul Bisericii, adică Poporul”

 1. Apropo de icoane, am observat de ceva timp intro serie de parohii că deja de introduc renascentiste/papiste, cei drept cate una sau două, cei mai mulți încă nu baga de seama

  Apreciază

  1. Nu e bine deloc. Pecinginea ecumenista se intinde nestingherita, cu complicitatea preotilor nostri care inainte de hirotonie au jurat ca vor apara Credinta Ortodoxa. Vreti sa vedeti si o biserica ortodoxa care are pe catapeteasma chipul unui mason si a unui greco-catolic? Ar fi prea mare efortul, de aceea, credeti-ma pe cuvant.

   Apreciază

 2. „Absurdul ridicat la cote paroxistice”,”Pecinginea ecumenista se intinde nestingherita, cu complicitatea preotilor nostri care inainte de hirotonie au jurat ca vor apara Credinta Ortodoxa”-adevar ati grait Sfintia Voastra!
  Va rog sa-mi permiteti sa reamintesc ,Sfintiei Voastre si cititorilor , pictura aparuta pe peretii unui lacas de cult ‘ortodox’-‘Biserica’ din Petresti, hula fara margini,la adresa Mantuitorului Iisus Hristos si a intregii Ortodoxii,cat si erezia marturisita public si cu capul descoperit al pseudo-preotului Alexandru Coman,discipol infocat al pseudo-mitropolitului Andrei Andreicut.
  *Preotul paroh Alexandru Coman de la Petreşti a ţinut să îi reprezinte la intrarea în biserică pe „demolatorii comunismului“. Aşa îi numeşte el pe Papa Ioan Paul al II-lea, pe fostul preşedinte american George Bush şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. Sub pictură este scris textul: „Când omul strigă: «Opriţi planeta vreau să cobor», Dumnezeu prin aceşti oameni providenţiali a schimbat mersul lumii“. Prima parte a textului provine din dramaturgia americană.
  .”…in stanga si in dreapta, se gasesc alte doua picturi cu o valoare unicat atat din punct de vedere religios, cat si interconfesional,explica cu mandrie preotul paroh.Astfel, pe peretele din dreapta sunt pictati, in marime naturala, defunctul Patriarh al Romaniei, Prea Fericitul Teoctist, alaturi de defunctul episcop Greco-Catolic Inochentie Micu Klain, iar pe peretele din stanga IPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, este zugravit alaturi de fostul episcop Luteran Albert Klein, care in tinerete a fost preot evanghelic in Petresti. In mijloc, intre cele doua fresce sunt inscrise cuvintele Mantuitorului de la Cina cea de Taina, care se constituie intr-un testament si o pledoarie pentru unitatea lumii crestine: „Parinte, Eu pentru acestia ma rog ca toti sa fie una…”, parintele Coman fiind de parere ca, asa cum exista un singur Dumnezeu, asa ar trebui sa fiinteze o singura biserica…

  Pe peretele din stânga intrării sunt pictaţi, tot pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, cei trei mari poeţi ai Ardealului: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga. Sub pictură este scris: “Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”. Pe un perete din pridvor sunt pictaţi cei doi mari filosofi greci, Platon şi Aristotel. Scena Naşterii Domnului îi cuprinde, în loc de cei trei magi de la răsărit, pe trei dintre marii domnitori români: Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi Constantin Brâncoveanu.

  Despre pictarea celor trei mari barbati ai omenirii, Papa, Bush si Gorbaciov, pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj are o opinie pertinenta si pragmatica. „In hol, intr-adevar pictura socheaza, insa Biserica de Vest a facut un pas spre impacarea cu modernismul inca din Renastere, vezi Capela Sixtina. Biserica Ortodoxa Romana a ramas intr-adevar in niste canoane… Este un punct de vedere unic, care schimba oarecum aspectul in ceea ce priveste relatia BOR cu politica. […] Este un merit istoric, cred eu”, a subliniat pictorul Nicolae Govoreanu, care a lucrat sase ani la aceasta opera de arta.

  Preotul paroh Alexandru Coman, in varsta de 62 de ani, slujitor de 26 de ani in Petresti, ctitorul incredibilului locas, are o viziune originala in legatura cu picturile comandate. „Consider ca toti cei trei mari conducatori ai omenirii sunt asemanatori lui Constantin cel Mare, care in anul 319 a dat libertate de manifestare crestinilor, pe care Biserica l-a asezat langa apostoli. Tot asa, acesti trei mari oameni au schimbat mersul lumii, lor le datoram ridicarea si libertatile de astazi. Sustin ca Biserica ar trebui sa-i declare sfinti, pentru ca ne-au izbavit pentru totdeauna de acel sistem opresiv”, ne-a declarat parintele Alexandru Coman.
  In ceea ce priveste asocierea reprezentantilor BOR cu cei greco-catolici si evanghelisti, Alexandru Coman este de parere ca reprezentarea celor trei mari ramuri crestine, Ortodoxismul, Catolicismul si Protestantismul, face din Biserica din Petresti „o adevarata biserica a infratirii confesionale”. IPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, cel care a fost de acord cu picturile respective ale preotului Coman, a subliniat, in exclusivitate pentru Jurnalul National: „Parintele Coman a avut intotdeauna idei deosebite, oarecum la zi. Sigur ca pictura bisericii din Petresti nu intra neaparat in traditia picturii bizantine, dar si in erminia (tipar al felului in care se aranjeaza scaunele in biserici – n.a.) bisericilor din Moldova erau reprezentati tracii ca niste cuceritori… Preotul Coman a surprins de fapt o realitate, nu vad nici un lucru rau in reprezentarea aceea„. Cat despre cealalta idee revolutionara a parintelui Coman, cea a unei biserici a infratirii confesionale, IPS Andrei a precizat: „Este idealul pe care orice crestin serios il are – ca odata, intr-o zi, toti sa fie una…”

  **Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu veghează asupra credincioşilor care se roagă în Catedrala Ortodoxă a Sălajului. Statutul lor de lideri politici ai ardelenilor l-au determinat pe preotul Ioan Ghiurco să le pună chipul chiar la baza iconostasului, în urmă cu 10 ani, chiar dacă toţi cei patru au fost greco-catolici.„Nu m-am gândit la apartenenţa lor religioasă când am decis să-i pun la baza iconostasului. Importantă pentru mine a fost activitatea lor şi modul în care au înţeles să slujească interesele românilor. Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu au luptat pentru toţi românii, nu doar pentru greco-catolici. Tocmai de aceea ei stau la baza iconostasului, pentru a sublinia că jertfa lor stă la temelia construirii acestui neam”, a explicat părintele Ghiurco. Alături de cei patru sălă­jeni, tot la baza iconostasului stau şi Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, ultimii doi fiind şi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română. Şi în cazul acestora, preotul Ioan Ghiurco spune că motivaţiile au fost pur patriotice, pentru că „aceşti oameni au făurit istorie”.

  Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea hunedoreană Bejan a intrat în atenţia lumii datorită unei picturi mai puţin obişnuite pe pereţii interiori. Figura zâmbitoare a deputatului Laurenţiu Nistor, fost primar în perioada 1990 – 2008 al comunei Şoimuş, de care aparţine satul Bejan, împodobeşte unul dintre zidurile lăcaşului, tronând între icoana Înalt Preasfinţitului Timotei, Episcopul Aradului, şi cea a Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop. Laurenţiu Nistor este imaginat într-un costum albastru, la cămaşă şi cravată, spre deosebire de feţele bisericeşti, îmbrăcate cu haine sobre şi cu chipuri luminate de aure strălucitoare.

  Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Mircea Mihuleţ, a declarat că dintotdeauna ctitorii bisericilor au fost pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult. „Oricine cunoaşte puţină istorie a religiei ortodoxe va vedea că persoanele care participă cu bani la construcţia unei biserici sunt pictate pe pereţii acestora. Laurenţiu Nistor a plătit din propriul buzunar foarte mulţi bani pentru biserica de la Bejan. Ar fi păcat să căutăm alte înţelesuri în problemele religioase”, a declarat Mircea Mihuleţ.

  Dan Ilie Morega, fostul preşedinte al PNL Gorj şi fost preşedinte al Cooperaţiei de Consum din Târgu-Jiu, este pictat în biserica din comuna Padeş, localitatea natală, fiind ctitorul acesteia. Pe peretele din stânga, o pictură de proporţii îl înfăţişează pe Morega. Deasupra lui este pictat Sfântul Ilie, iar în partea dreaptă, ÎPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. La început, pictura lui Morega a dat naştere unui scandal, pentru că acesta fusese înfăţişat ca şi cum propovăduia. Pictura a fost refăcută şi mâna a ajuns pe piept. Construcţia bisericii a început în 1990 şi a fost finalizată în 2003.

  *https://apologeticum.wordpress.com/2010/06/17/trei-antihristi-pictati-intr-o-biserica-ortodoxa-cu-binecuvantarea-unui-admirator-de-al-lor-andrei-andreicut/
  **https://adevarul.ro/news/eveniment/noii-sfinti-romaniei-maniu-becali-gorbaciov-fost-pusi-loc-inchinaciune-biserici-1_50acaab97c42d5a66387f915/index.html

  Apreciază

  1. Excelent articolul dumneavoastra, distinsa Doamna Gabriela Naghi. N-am putut rezista tentatiei si l-am publicat pe blog spre a fi citit de ct mai multa lume. Va cer iertare ca fac lucrul acesta fara a va cere acordul, si nu e prima oara. Respectuos va cer acum ingaduinta ca ori de cate ori voi avea prilejul, sa asez scrierile dumneavoastra la locul cuvenit. Documentarea dumneavoastra este excelenta. Ca salajan, aflu din scrisul dumneavoastra lucruri care se intampla la doi pasi de mine. Socotesc ca este de trebuinta sa comunicam si prin e-mail. Adresa mea este vasileiovita@yahoo.com. Doamne ajuta.

   Apreciază

 3. Sf. Epifanie ne sfătuiește să respingem „toate ereziile, ca pe niște fiare cu venin de moarte”.
  Dar cum luptam impotriva celor care ne ataca,(nicidecum ecumenistii si cei aflati in subordinea lor)si care pretind ca suntem eretici ,deci niste”fiare cu venin de moarte”?
  Arhimandritul Gheorghe Kapsanis spunea că: „Pe ereticii care stăruie în erezie, Sfinții Părinți îi consideră «necurați, vrăjmași ai lui Hristos», «furi de cele sfinte și păcătoși», «vrăjmași, adică potrivnici și antihriști».
  Deci intreb din nou,oare pe cei care afirma despre noi cu convingere,ca suntem ereticii care „staruie in erezie”,trebuie sa-i ignoram,sau sa le dam raspuns ?
  Pe de altă parte, Sf. Efrem Sirul (†379) spune: „Vai, acelora care se întinează cu blasfemiatorii eretici! Vai, acelora care batjocoresc Dumnezeieștile Scripturi! Vai de cei câți murdăresc sfânta credință cu eresuri sau încheie vreo înțelegere cu ereticii!”.
  Dialogul cu acesti frati ai nosti intru Hristos,care ne considera „eretici” a fost demult abandonat.
  Oare mai putem vorbi despre pleroma ortodoxa din cadrul BOR,ca pazitoare a credintei ortodoxe in vremuri de cumpana?
  O mânie oarbă, vicleană și-a făcut loc printre noi, manifestându-se într-o ură sălbatică. I-a acaparat nu numai pe oamenii lipsiți de educație, ci și pe oamenii educați ,care nu au ținut cont de faptul că un om cultivat, dar needucat, poate fi și brutal și neformat din punct de vedere al caracterului, sărac sufletește.
  De asemenea, Mitropolitul Serafim de Pireu, spune așa: „Iubite frate, papismul este erezie. Și, de vreme ce este erezie și amputare din Trupul Bisericii, nu se cuvine să avem cu această erezie vreo împărtășire, vreo comuniune, nici pe motiv de apropiere sau abordare teologică”. La randul sau,IPS Serafim de Pireu este considerat „eretic”,de catre aceeasi grupare,al carui nume nu il mai pot rosti.
  Sa aiba mila si indurare Domnul Indelungrabdator, de noi toti!
  Drept urmare, de foarte multe ori vedem că dezbinarea , se manifesta brutal intre noi, prin vulgaritate, ipocrizie, lașitate, mediocritate, aroganță și chiar prostie. Sunt acei oameni orgolioși din calea-afară, porniți să murdărească pe cei din jurul lor, insultând, jignind, rănind, mințind, denaturând anumite fapte din trecutul oamenilor, vrând să-și verse veninul, să-i pedepsească.
  In ultima vreme lupta se duce exclusiv intre noi si nu cu ecumenistii,tradatori ai Mantuitorului Hristos si ai Ortodoxiei.Nici un cuvant despre acestia si modul cum isi continua tacit,opera de distrugere a Ortodoxiei.Vigilenta militieneasca a unora ,suspecteaza in noi toti si toate prezenta bolii ereziei.
  A disparut dragostea pentru aproapele,caci toti sunt eretici,si sa-si vina in simtiri…la aceastaa se reduce simplist toata osteneala noastra,frati intru Hristos?
  In lipsa educatiei,in orice om intră cu ușurință viciile – ura ajunsă la cote maxime, obrăznicia, răzbunarea, lipsa de respect – , toate manifestările insultătoare, devastatoare la adresa semenilor.
  Constat cu amaraciune pe zi ce trece,ca in doi ani si o luna de la pseudo-sinodul din Creta , am ajuns sursa satisfactiei ecumenistilor de prim rang.Numai reprezentam nimic pentru ei si nu ne ramane daca continuam asa,decat sa ne lipsim si de mangaierea Duhului Sfant ,care nu poate salaslui in inimile lipsite de iubire si compasiune.
  Pleroma ortodoxa BOR,ca madular al Bisericii a abdicat deocamdata,prin faptele ei, de la aceasta indatorire sfanta,de la ocazia de a se impotrivi drept si legitim,”.furilor de cele sfinte”
  Cine indrazneste sa se mai recunoasca in cuvintele Apostolului:
  „Iar voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată,(I Petru2;9)

  Apreciază

  1. Raspunsul nostru la ceea ce se intampla in Biserica este unul simplu: sa ne situam de partea Adevarului. Mai departe, toate stau in grija lui Dumnezeu. Ca suntem putini, nu e motiv de spaima. Suntem atatia cati voieste Atotputernicul. Cand va fi nevoie de mai multi, sa fim siguri ca Dumnezeu ii va ridica si pe ceilalti. Zice Mantuitorul: ,,Asa si voi, cand veti face toate cele poruncite voua, sa ziceti: Suntem slugi netrebnice, pentru ca am facut ceea ce eram datori sa facem” (Luca 17, 10). Necazul este ca n-am facut mai nimic din cele poruncite, dar e bine ca Dumnezeu ne tine drumul deschis.

   Apreciază

 4. Sa fie blagoslovit in veac cuvantul Sfintiei Voastre,Parinte Vasile!
  Ma onoreaza ,ma responsabilizeaza,ma intareste si ma ridica,atunci cand cad, increderea si pretuirea pe care mi-o acordati.
  Va port in rugaciune tot timpul,cu dragoste sfielnica intru Hristos Domnul nostru.
  Blagosloviti si iertati,Prea Cucernice Parinte Vasile

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s