Urâciunea pustiirii, ce s-a zis prin Daniel Proorocul, pătrunde în locaşurile cele sfinte

Vă rog să-mi permiteţi să reamintesc cititorilor pictura apărută pe pereţii unui lacaş de cult ,,ortodox’’- Biserica din Petreşti, hula fără margini, la adresa Mântuitorului Iisus Hristos şi a întregii Ortodoxii, cât şi erezia mărturisită public şi cu capul descoperit al pseudo-preotului Alexandru Coman, discipol înfocat al pseudo-mitropolitului Andrei Andreicuţ.
Preotul paroh Alexandru Coman de la Petreşti a ţinut să îi reprezinte la intrarea în biserică pe „demolatorii comunismului“. Aşa îi numeşte el pe Papa Ioan Paul al II-lea, pe fostul preşedinte american George Bush şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. Sub pictură este scris textul: „Când omul strigă: «Opriţi planeta vreau să cobor», Dumnezeu prin aceşti oameni providenţiali a schimbat mersul lumii“. Prima parte a textului provine din dramaturgia americană.
.”…în stânga şi în dreapta, se găsesc alte doua picturi cu o valoare unicat atât din punct de vedere religios, cât şi interconfesional, explică cu mândrie preotul paroh. Astfel, pe peretele din dreapta sunt pictaţi, în mărime naturală, defunctul Patriarh al României, Prea Fericitul Teoctist, alături de defunctul episcop Greco-Catolic Inochentie Micu Klain, iar pe peretele din stânga IPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, este zugrăvit alaturi de fostul episcop Luteran Albert Klein, care în tinereţe a fost preot evanghelic în Petreşti. În mijloc, între cele doua fresce sunt înscrise cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină, care se constituie într-un testament si o pledoarie pentru unitatea lumii creştine: „Părinte, Eu pentru aceştia mă rog ca toţi sa fie una…”, părintele Coman fiind de parere că, aşa cum exista un singur Dumnezeu, asa ar trebui să fiinţeze o singura biserică…

Pe peretele din stânga intrării sunt pictaţi, tot pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, cei trei mari poeţi ai Ardealului: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga. Sub pictură este scris: “Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”. Pe un perete din pridvor sunt pictaţi cei doi mari filosofi greci, Platon şi Aristotel. Scena Naşterii Domnului îi cuprinde, în loc de cei trei magi de la răsărit, pe trei dintre marii domnitori români: Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi Constantin Brâncoveanu.

Despre pictarea celor trei mari bărbaţi ai omenirii, Papa, Bush şi Gorbaciov, pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj are o opinie pertinenta şi pragmatică. „În hol, într-adevar pictura şochează, însă Biserica de Vest a făcut un pas spre împăcarea cu modernismul încă din Renaştere, vezi Capela Sixtina. Biserica Ortodoxă Română a rămas într-adevăr în nişte canoane… Este un punct de vedere unic, care schimbă oarecum aspectul în ceea ce priveşte relatia BOR cu politica. […] Este un merit istoric, cred eu”, a subliniat pictorul Nicolae Govoreanu, care a lucrat şase ani la această operă de artă.

Preotul paroh Alexandru Coman, în vârstă de 62 de ani, slujitor de 26 de ani in Petreşti, ctitorul incredibilului locaş, are o viziune originală în legătură cu picturile comandate. „Consider că toţi cei trei mari conducători ai omenirii sunt asemănători lui Constantin cel Mare, care în anul 319 (313, n.n.) a dat libertate de manifestare creştinilor, pe care Biserica l-a aşezat lângă apostoli. Tot aşa, acesti trei mari oameni au schimbat mersul lumii, lor le datorăm ridicarea şi liberăţile de astăzi. Susţin că Biserica ar trebui să-i declare sfinţi, pentru că ne-au izbăvit pentru totdeauna de acel sistem opresiv”, ne-a declarat părintele Alexandru Coman.
În ceea ce priveşte asocierea reprezentanţilor BOR cu cei greco-catolici si evanghelişti, Alexandru Coman este de părere că reprezentarea celor trei mari ramuri creştine, Ortodoxismul, Catolicismul şi Protestantismul, face din Biserica din Petreşti „o adevărată biserică a înfrăţirii confesionale”. IPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, cel care a fost de acord cu picturile respective ale preotului Coman, a subliniat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: „Părintele Coman a avut întotdeauna idei deosebite, oarecum la zi. Sigur că pictura bisericii din Petreşti nu intră neapărat în tradiţia picturii bizantine, dar şi în erminia (tipar al felului în care se aranjeaza icoanele în biserici – n.a.) bisericilor din Moldova erau reprezentaţi tracii ca nişte cuceritori… Preotul Coman a surprins de fapt o realitate, nu vad nici un lucru rău în reprezentarea aceea. Căt despre cealaltă idee revoluţionară a parintelui Coman, cea a unei biserici a infrăţirii confesionale, IPS Andrei a precizat: „Este idealul pe care orice creştin serios îl are – ca odată, într-o zi, toţi să fie una…”

Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu veghează asupra credincioşilor care se roagă în Catedrala Ortodoxă a Sălajului. Statutul lor de lideri politici ai ardelenilor l-au determinat pe preotul Ioan Ghiurco să le pună chipul chiar la baza iconostasului, în urmă cu 10 ani, chiar dacă toţi cei patru au fost greco-catolici. „Nu m-am gândit la apartenenţa lor religioasă când am decis să-i pun la baza iconostasului. Importantă pentru mine a fost activitatea lor şi modul în care au înţeles să slujească interesele românilor. Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu au luptat pentru toţi românii, nu doar pentru greco-catolici. Tocmai de aceea ei stau la baza iconostasului, pentru a sublinia că jertfa lor stă la temelia construirii acestui neam”, a explicat părintele Ghiurco. Alături de cei patru sălă­jeni, tot la baza iconostasului stau şi Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, ultimii doi fiind şi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română. Şi în cazul acestora, preotul Ioan Ghiurco spune că motivaţiile au fost pur patriotice, pentru că „aceşti oameni au făurit istorie”.

Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea hunedoreană Bejan a intrat în atenţia lumii datorită unei picturi mai puţin obişnuite pe pereţii interiori. Figura zâmbitoare a deputatului Laurenţiu Nistor, fost primar în perioada 1990 – 2008 al comunei Şoimuş, de care aparţine satul Bejan, împodobeşte unul dintre zidurile lăcaşului, tronând între icoana Înalt Preasfinţitului Timotei, Episcopul Aradului, şi cea a Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop. Laurenţiu Nistor este imaginat într-un costum albastru, la cămaşă şi cravată, spre deosebire de feţele bisericeşti, îmbrăcate cu haine sobre şi cu chipuri luminate de aure strălucitoare.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Mircea Mihuleţ, a declarat că dintotdeauna ctitorii bisericilor au fost pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult. „Oricine cunoaşte puţină istorie a religiei ortodoxe va vedea că persoanele care participă cu bani la construcţia unei biserici sunt pictate pe pereţii acestora. Laurenţiu Nistor a plătit din propriul buzunar foarte mulţi bani pentru biserica de la Bejan. Ar fi păcat să căutăm alte înţelesuri în problemele religioase”, a declarat Mircea Mihuleţ.

Dan Ilie Morega, fostul preşedinte al PNL Gorj şi fost preşedinte al Cooperaţiei de Consum din Târgu-Jiu, este pictat în biserica din comuna Padeş, localitatea natală, fiind ctitorul acesteia. Pe peretele din stânga, o pictură de proporţii îl înfăţişează pe Morega. Deasupra lui este pictat Sfântul Ilie, iar în partea dreaptă, ÎPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. La început, pictura lui Morega a dat naştere unui scandal, pentru că acesta fusese înfăţişat ca şi cum propovăduia. Pictura a fost refăcută şi mâna a ajuns pe piept. Construcţia bisericii a început în 1990 şi a fost finalizată în 2003.

Dr. Gabriela Naghi

 

6 gânduri despre „Urâciunea pustiirii, ce s-a zis prin Daniel Proorocul, pătrunde în locaşurile cele sfinte”

 1. Sa retinem cuvantul de foc al Marturisitorului Parinte Gheorghe Calciu,rostit intr-un memorabil Cuvant pascal:
  „*Cu fiecare păcat al minţii am apăsat un spin pe capul Fiului lui Dumnezeu; cu fiecare păcat al trupului am mai bătut un cui în palmele şi picioarele Lui şi cu fiecare păcat al inimii am mai străpuns încă o dată coasta însuliţată de soldatul roman a lui Hristos.Dincolo de păcatele noastre şi ale neamului nostru, Iisus ne-a ispăşit pe toţi şi bucuria Învierii Lui străluceşte peste noi toţi, aşa cum ploaia cade şi soarele luminează şi peste cei drepţi, şi peste cei păcătoşi. ”
  Aceasta facem toti,din pacate,dar unele madulare ale Trupului lui Hristos, prin servilismul fata de inaltii Ierarhi,se abat prin fapte teribile,de la marturisirea Adevarului Hristos,incurajati si sustinuti de acesti fini si abili maestrii ai tradarii,care se folosesc de incultura, de neștiința, ignoranță umana, mai bine zis, lipsa de instruire și de cultură elementară a omului.
  „Vremurile noastre sunt vremea mediocritatii,a lipsei de sentimente,a pasiunii pentru incultura,a lenei,a incapacitatii de a te apuca de treaba,si a dorintei de a avea totul de-a gata”prorocea ,genialul scriitor rus,Fiodor Dostoievski.

  *http://www.rostonline.ro/2017/04/un-cuvint-pascal-al-parintelui-calciu/

  Apreciază

  1. Scriind despre Parintele Gheorghe Calciu, mi-aduc aminte ca am avut o ocazie de a-l intalni. Din cauza unei neglijente, am pierdut acea ocazie si alta n-a mai fost. Nadajduiesc sa-l intalnesc in Imparatia cea vesnica a lui Dumnezeu. Va aduceti aminte cum ascultam cele Sapte cuvinte catre tineri, transmise la Europa Libera?

   Apreciază

 2. O situație bizară în Grecia, este vorba despre Tipras care sa îmbrăcat mai ceva ca un flăcău de parcă era un ginerică și sa dus în vizită de lucru intro localitate de fapt era sat pe Ithaka, o dată cu sosirea lui acolo, clopotele unor Bisericii din zonă au început să bată de parcă cineva ar fi murit, acum ce te faci că Tipras foc și pară cum sa aibe el parte de o așa primire , bun hai că acesta nu mai ai nicio pretenție la el, dar episcopia locului sa autosesizat și pseudo episcopul locului Teofilos de Lefkada a zis că va face cercetări și va lua masuri
  Oare acest chiar pseudoepiscop nu realizează nenorocirile și spurcăciunile care se petrec sub privirea sa și că nu toată lumea înghite și acceptă astfel de blestemații?! Știrea apărută pe blogurile romfea și katanixis

  Apreciază

 3. În primăvara lui 2017 intro dimineață tocmai ce ieșisem de la lucru, fiind în ziua de Sf 40 de Mucenici, m-am oprit la o parohie din sectorul 4 din București în cartierul Berceni, am intrat am luat niște luminări ca să aprind, ei bine ce sa vezi, toată curtea tapetată cu afișe si banere reprezentandul pe fostul papă Carol Voitila, am profitat de ocazie când nu era nimeni și am fotografiat locul și am plecat imediat, acum am aflat și de adresa de mail al parohului respectiv,il cheamă Mircea Uta și i-am cerut explicații vizavii de toate acestea, ei bine acesta mi-a răspuns sa îmi văd de treaba mea că va suna la politie, acolo la parohia respectiva figurează și o sală de cinema, se organizează spectacole și concerte iar parohia respectiva de numește Sf Ambrozie

  Apreciază

  1. Nu va mirati de ce vedeti. Episcopii si-au pus oamenii de incredere in punctele cheie ale Bisericii, cele mai bune parohii le-au luat tot oamenii lor, sunt stapani tari si mari care fac ce vor, mai bine zis, ce li se ordona. Ca l-ati tras de maneca, bine ati facut. Acestia insa nu au argumente si atunci apeleaza la autoritati. Cand ai ajuns sa faci pastoratie cu militia si jandarmii, e semn de disperare.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s