Primirea ereticilor în Biserică

LUNA SEPTEMBRIE

Ziua a 10-a

Sf. Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora; Sfinţii Apostoli dintre cei 70: Apelie, Lucie şi Clement; Sfânta Pulheria, împărăteasa; Sf. Mucenic Varipsava; Sf. Ierarh Petru; Cuvioşii Ioasaf, Pavel, Casian, Chiril; 3 Cuvioase 

Biserica lui Hristos a rânduit cu înţelepciune reguli după care să fie primiţi în sânul ei ereticii. Astfel, în primele secole, prin Canonul 7 al Sinodului II Ecumenic, se făcea o distincţie netă între arieni, macedonieni, sabatieni, novaţieni, quartodecimani, mercuraşi şi apolinarişti care puteau fi primiţi dacă dădeau zapis, adică scrisoare de mărturisire a Credinţei Ortodoxe, şi dădeau anatemei ereziile pe care voiau să le părăsească. Aceştia erau primiţi prin ungerea cu Sfântul Mir. Se avea în vedere probabil că unele abateri, precum cea a quartodecimanilor, care sărbătoreau Paştile la 14 nisan, nu erau de o gravitate extremă. De cealaltă parte, erau socotiţi eunomienii, montaniştii, sabelienii, care erau asimilaţi păgânilor, de aceea erau catehizaţi temeinic şi apoi botezaţi.

Pornind de la acest Sfânt Canon, care avea particularităţile lui potrivite vremii, există acum tendinţa de a primi în Biserică eretici numai prin ungerea cu Sfântul Mir, socotindu-li-se valid simulacrul de botez primit înainte. Se trec sub tăcere, chiar în cartea de slujbă a Bisericii numită Molitfelnic, cele poruncite de următoarele Sfinte Canoane:

a). Canonul 46 Apostolic: ,,Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul Care au primit ca valide Botezul ori Jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire are Hristos cu Veliar. Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul? (II Corinteni 6, 15).

b). Canonul 47 Apostolic: ,,Episcopul sau presbiterul dacă ar boteza din nou pe cel care are Botezul cu adevărat sau dacă nu ar boteza pe cel spurcat de eretici, să se caterisească, ca unul care ia în râs Crucea sau moartea Domnului şi nu deosebeşte preoţii adevăraţi de preoţii mincinoşi’’.

      Aceste două Sfinte Canoane nu mai lasă loc de îndoieli ori de interpretări în privinţa Tainei Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă, socotindu-l singurul valid şi mântuitor, după cum simulacrul de botez al ereticilor de orice fel este nu o luminare, ci o spurcare a celui care-l primeşte.

În privinţa ereticilor catolici, lucrurile nu sunt diferite, având în vedere că ereziile acestora se numără cu zecile. Dacă ereticii primelor secole se făceau vinovaţi de o singură erezie, suficientă pentru a se depărta Dumnezeiescul har de la ei, cu atât mai mult ereticii sectari sau catolici, sau din orice biserică mincinoasă, sunt lipsiţi de harul sfinţitor, nevând Sfinte Taine valide. Aceştia vor fi primiţi prin Sfintele Taine ale  Botezului şi Mirungerii.

Preot Ioviţa Vasile

 

Canon de rugăciune pentru femeia care urmează să nască

 • Acatistul Sfântului Acoperamânt al Maicii Domnului
 • Acatistul Sfântului Stelian
 • Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon
 • Femeia se va spovedi şi se va împărtăşi negreşit înainte de naştere
 • Femeia îşi va feri pruncul de vaccinuri, după cum o va lumina Dumnezeu, prin sfatul duhovnicului

 

 

 

 

 

4 gânduri despre „Primirea ereticilor în Biserică”

 1. In vazul intregii lumi ortodoxe,sub privirile supuse ale pleromei ortodoxe din Romania,Patriarhul si supusii sai slujbasi,ierarhi,clerici,au murdarit cu aceasta adunareITO 2018,sufletele tineretului ortodox din Romania si din afara ei.
  Cum nu a remarcat nimeni Crucea patee,de origine templiera,masonica, sub obladuirea careia, s-a adus tribut masonilor si Antihristului,care au comandat aceasta adunare de amploare, in care au triumfat ,prin discurs,muzica si fapte,gandiri straine ortodoxiei care aduc hula de neiertat Mantuitorului Hristos.
  Discursul Patriarhului si al emisarilor sai,in cel mai clar si desantat limbaj de lemn,uimeste si umple de sila si amaraciune(pentru tinerii manipulati,in mod perfid) pe cei care si-au imaginat ca textele ordonate de cabinetul de agitatie si propaganda al pcr,au fost inmormantate definitiv.
  Spune Patriarhul semnatar al ereziilor din Creta,despre tinerii ortodocsi,ca reprezinta apostolii,cei care vestesc „comuniune intre etnii,cooperare intre popoare,emisari ai”preteniei” intre popoare.”
  Urmariti ,mai jos,ce cantec se interpreteaza pe scena ITO2018:
  Vlad Miriță, Marcel Pavel și Iordache Basalic – „You raise me up” #ITO Sibiu 2018

  Pe scurt este vorba de melodia You raise me up,lansata de“Secret Garden” ( un duo format din violonista de origine irlandeză Fionnuala Sherry şi pianistul norvegian Rolf Lovland.) “Secret Garden” este un grup care promovează muzica New Age, fiind unii dintre cei mai apreciaţi şi cunoscuţi interpreţi ai acestui gen! Ei s-au făcut remarcaţi în anul 1995 când au câştigat concursul Eurovision cu melodia “Nocturne”.
  Cea mai cunoscută realizare a lor este melodia despre care discutăm azi, “You Raise Me Up”, melodie compusă în anul 2002 şi cântată de atunci de sute de interpreţi şi în multe variante.

  “Tu mă ridici”, o melodie New Age care nu are nimic de-a face cu Dumnezeu. Oare la cine s-a gândit iniţial cel ce a compus versurile când a spus: “tu mă ridici”? Cine era cel care îl ridica şi din ce? În cel mai bun caz era un om sau poate dumnezeul veacului acestuia, căruia cei din mişcarea New Age îi aduc închinare, Lucifer.
  Veţi spune că nu am ştiut, că noi la Dumnezeu ne-am gândit când am cântat! Şi ce dacă? Aşa vrea şi diavolul, să nu ştim şi să facem tot felul de lucruri care nu au de-a face cu Dumnezeu dar să I le atribuim Lui!

  Cum a fost posibil ca sa se promoveze rock-ul crestin si melodii new age,intr-o adunare care se pretinde ortodoxa ,dar care nu reprezinta decat o hula imensa adusa,neprihanitei Ortodoxii, Mantuitorului Hristos,prin insemne,declaratii,cantece ,care transforma si manipuleaza tinerii si nu numai,int-o unelta ecumenista,invaluindu-le creierul,mintea si inima,intr-o confuzie si ceata, din care cu greu mai pot iesi.

  Despre prestatia maestrului de ceremonii antihristice si masonice ,Constantin Nicula,remarcam odata in plus,ca si-a facut bine treaba,el fiind,dupa cum stim propagandistul rock-ului crestin ,de ale carui „calitati”se folosesc din plin, uzurpatorul scaunului de patriarh si ceilalti umili slujbasi cu simbrie ,aflati vremelnic in scaunele sinodale.A se vedea cum isi face crucea,acest „Preot”,aflat deocamdata in slujba Mantuitorului Hristos!
  Cata rusine,cata tradare,cata apostazie ,in timp ce toti Preotii si cinstitii Ierarhi cu obstile lor de tac.

  https://www.trinitas.tv/vlad-mirita-marcel-pavel-si-iordache-basalic-you-raise-me-up-ito-sibiu-2018/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: