Sfânta Biserică Ortodoxă Bulgară apără Sfânta Biserică Ortodoxă Ucraineană împotriva abuzurilor schismaticilor conduşi de aventurierul Filaret

Scrisoarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Neofit al Bulgariei către Poroşenko, vremelnic preşedinte al Ucrainei
,,Stimate Domnule Președinte,

Biserica Ortodoxă Bulgară – Patriarhia Bulgară, fiind în comuniune cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu îngrijorare și nelinişte urmareşte situația din sfera religioasă a Ucrainei. O preocupare serioasă este cea ocazionată de numeroasele încălcări ale drepturilor credincioșilor creștini din Biserica Ortodoxă canonică a Ucrainei. În primul rând, vorbim despre confiscarea cu forţa a lacaşurilor ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. În acest context, deosebit de ingrijorătoare este informația privind încercările de privare a doua altare ale Bisericii canonice şi ale Ortodoxiei Universale – Sfânta Lavră a Adormirii Maicii Domnului din Poceaiev și faimoasa Lavră Kiev-Pechersk – în favoarea Bisericii Ortodoxe locale separatiste, asa-numita ,,Patriarhia Kievului’’. În acest sens, Biserica Ortodoxă a Bulgariei – Patriarhia Bulgară îşi declară poziția categorică vizavi de faptul ca punerea în aplicare a unui astfel de scenariu nu poate decât sa destabilizeze situația din Ucraina şi, totodată, să facă imposibilă, pentru episcopii ortodocsi, clericii si credincioșii din alte țări, vizitarea altarelor menționate mai sus, întrucât nu avem o comuniune euharistică și de rugăciune cu structurile religioase schismatice. Domnule Președinte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei – Patriarhia Bulgară apelează la dumneavoastră, pentru a adopta toate măsurile necesare în protejarea drepturilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, încât să nu mai fie permisă confiscarea de noi lacaşuri și să fie protejate în faţa tuturor celorlalte forme de violență.
Sincere salutari,
Președinte al Sfântului Sinod,  Neofit – Patriarhul Bulgariei”.

(Preluare de pe blogul Ortodoxia Mărturisitoare)

 

Notă. Să nu vă aşteptaţi ca domnul Daniel Ciobotea, împreună cu ceilalţi ce-i stau în preajmă, să ia o poziţie similară.

 

Canon de rugăciune pentru cei care au gânduri de sinucidere (va fi împlinit de cei din familie)

 • Acatistul Sfântului Gherasim Kefalonitul (de 3 ori)
 • Cel în cauză va fi stropit cu apă sfinţită şi însemnat cu semnul Sfintei Cruci
 • Va fi chemat neîntărziat preotul, care-l va pune imediat sub scutul Sfintei Biserici, citindu-i toate cele de trebuinţă, spovedindu-l şi împărtăşindu-l

 

8 gânduri despre „Sfânta Biserică Ortodoxă Bulgară apără Sfânta Biserică Ortodoxă Ucraineană împotriva abuzurilor schismaticilor conduşi de aventurierul Filaret”

   1. Scuzați că abia acum vad răspunsul! Daca nu este prea târziu, o voi face astăzi în jur de ora 15:30 sau poate și mai devreme dacă reușesc. Va mulțumesc și sper sa ne auzim!

    Apreciază

 1. Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Iata rezumatul articolului semnalat de fratele Alex:

  O delegatie a Bisericii Canonice a Ucrainei,condusa de Mitropolitul Luca s-a intalnit cu Patriarhul Theophilos III al Iersulamilui.
  Patriarhul Theophilos III al Ierusalimului și-a exprimat sprijinul sau Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, mentionand ca a sprijinit integritatea Bisericii Ortodoxe Ruse de mai multe ori de-a lungul anilor.

  Mitropolitul Luca si-a exprimat adeziunea in conducerea Bisericii Ortodoxe de catre Mitropolitului Onuphry din Kiev și a întregii Ucraine: „Pentru noi ucraineni, primatul nostru este un zid indestructibil în spatele căruia ne simțim liniștiți”.

  Ca răspuns, Patriarhul Teofil a răspuns că, deși oamenii sunt supuși la teste severe chiar acum, ei nu trebuie să-și piardă speranța: „Noi trăim prin învierea Domnului nostru Isus Hristos. Pacea și restaurarea unității vor veni numai prin Biserică și prin rugăciunile noastre „.

  „Ne rugăm pentru fratele nostru, Preafericitul Mitropolit Onuphry și poporul îndelung răbdător al Ucrainei”, a declarat Patriarhul pelerinilor ucraineni.

  „Globalizarea are ca scop principal, înainte de toate, distrugerea Bisericii Ortodoxe. Tentativele globalizării încearcă să pătrundă în corpul Bisericii pentru a o distruge. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, inclusiv în Ucraina. Interferența politicienilor în problemele Bisericii, a reprezentanților unei Biserici în problemele altei biserici, sub influența politicienilor este un semn al acestui proces „, a spus Preafericitul Theophilos in discursul sau.

  „Numai Crucea și Învierea lui Iisus Hristos ne dau putere și speranță pentru păstrarea păcii, a credinței noastre și a identității noastre”, a adăugat el.

  Apreciază

  1. Multumesc, Dumnezeu sa va rasplateasca pentru osteneala. Ultima parte a declaratiei lui Teofil e adevarata, dar fiind rostita de un ecumenist o privesc cu multa reticenta. Cand ii vad pe dragii nostri mireni cum vegheaza si cerceteaza evenimentale in desfasurare, am un sentiment de multumire. Avem strajeri buni! Doamne ajuta.

   Apreciază

 2. Sa fie blagoslovit cuvantul Sfintiei Voastre,Sfintite Parinte Vasile.
  Nici eu nu am incredere in ecumenistul Teofil .De altfel nu a promis nimic,nu s-a angajat cu nimic.Vorbe protocolare,diplomatice.
  De altfel bun prieten cu Patriarhul Daniel,va participa la primul hram al Catedralei Naționale(30 noiembrie 2018) care va avea loc la câteva zile după sfințirea acesteia, în data de 25 noiembrie de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

  Apreciază

 3. Se pare ca mi-a luat-o doamna Gabriela Naghi inainte. Imi pare rau, parinte! Data viitoare voi da si direct in limba romana. Mai ales ca am gasit ceva foarte interesant.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: