Marea primejdie a ereziilor

Socotesc că astăzi ne este folositor să învăţăm despre erezii. Ce este erezia? Este o abatere de la adevărurile Dumnezeieşti, este o învăţătură străină de ceea ce Dumnezeu ne-a descoperit. Erezia îl duce pe om la pierzare. Presupunem că cineva are Dreapta Învăţătură, dar la un moment dat cade în rătăcire şi născoceşte o erezie sau o primeşte de la alţii. Toată Dreapta Învăţătură devine pentru acel om nefolositoare, deoarece spune Sfântul Apostol Iacov (2, 10): ,,Pentru că cine va păzi legea, dar va greşi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat faţă de toate poruncile’’.

Ereticii arieni susţineau o singură erezie, prin care tăgăduiau Dumnezeirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Biserica i-a anatemizat şi pe Arie, şi pe cei de un cuget cu el. Monofiziţii susţineau că Mântuitorul a avut o singură fire, cea Dumnezeiască şi aceasta i-a scos în afara Bisericii, unde se află până în ziua de astăzi. Catolicii au strâmbat cuvintele Mântuitorului, Care a spus: ,,Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine’’ (Ioan 15, 26). Au găsit de cuviinţă catolicii să adauge la cuvintele Domnului Iisus şi acestea ,,şi de la Fiul – Filioque (purcede)’’, ceea ce este o erezie condamnată de Biserică. Nevrând cu nici un chip să renunţe la această erezie şi la multe altele, catolicii din lumea întreagă stau în afara Bisericii, cu toate că şi ei se intitulează, uzurpator şi fraudulos, ,,Biserică’’. Nu sunt Biserică, sunt o adunare eretică.

Ce-i de făcut în faţa ereticilor? Se cere de la noi să mărturisim Adevărata Credinţă Ortodoxă. O dată, de două ori. ,,De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit’’ (Tit 3, 10-11). Da, este absolut necesar să ne depărtăm de el pentru a nu ne face părtaşi rătăcirii lui şi pentru a nu cădea în aceaşi osândă. Se ştie că un eretic care moare fără să se fi lepădat de erezie, nu se va mântui.

Sectarii sunt cei care propovăduiesc erezii fără număr, împotriva învăţăturii sănătoase a Bisericii, Care este ,,stâlp şi temelie adevărului’’ (I Timotei 3, 15).

Fereşte-te, omule al lui Dumnezeu, de erezii ca de foc! Nu-ţi primejdui mântuirea!

Preot Ioviţa Vasile

 

Canon de rugăciune pentru vremea când suntem tulburati de eretici şi schismatici

 • Acatistul Sfântului Antonie cel Mare
 • Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae
 • Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon
 • Acatistul Sfântului Ambrozie al Mediolanului
 • Psalmii 5, 9, 11, 15, 16, 25
Publicitate

3 gânduri despre „Marea primejdie a ereziilor”

 1. Pseudo-mitropolitul Andrei Andreicut,dă din banii Bisericii pentru reconstrucția palatelor unei „episcopii” eretice,stire care a aparut cu putin timp in urma.Agenda minciuno-sinodului din Creta este aplicata cu ravna de semnatarii ereticelor documente.
  De ce nu intrerup pomenirea Preotii si cinul monahal din Arhiepiscopia Vadului,Feleacului si Clujului?
  ÎNTINARE ARE ÎMPĂRTĂŞANIA DIN SINGURUL FAPT CĂ ÎL POMENEŞTE [PE EREZIARH], CHIAR DACĂ ORTODOX AR FI CEL CE FACE SFÂNTA LITURGHIE – SF. THEODOR STUDITUL

  „Înțelegând că e de datoria noastră să întindem o mână de ajutor fraților noștri atunci când aceștia sunt în suferință, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu membrii Asociației „Transilvania Leaders” oferă un ajutor în valoare de 80.000 de lei, pentru a sprijini refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, care a fost puternic afectat de incendiul din data de 25 august 2018”, se menţionează în comunicat. „Suferința aproapelui nostru trebuie privită ca pe propria noastră suferință” au precizat reprezentanţii Eparhiei Clujului, care şi-au exprimat „întreaga solidaritate față de comunitatea greco-catolică din Oradea, care a fost încercată de pe urma acestui incendiu”. Ridicat între 1903 şi 1905, Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost construit după proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. Edificiul a ars la finalul săptămânii trecute, pagubele fiind foarte mari, întreg acoperișul fiind distrus de flăcări.

  Apreciază

  1. Cine sa le stea impotriva? Din slujitori ai Bisericii s-au facut stapani ai ei, impotriva Scripturilor Toate bisericile din tara asta s-au cladit cu jertfa si truda credinciosilor, pentru ca acum sa ajunga in mainile ereticilor care taie si spanzura discretionar. De la cei mai multi clerici, monahi si monahii n-am nicio asteptare. Am o asteptare imensa de la o singura persoana din Eparhia Clujului, de mai bine de doi ani. Vad ca nu se materializeaza. Doamne ajuta.

   Apreciază

 2. Sfântul Marcu Eugenicul,spune: „Cei ce au fost cinstiţi şi înălţaţi mai presus de valoarea lor de către Biserica lui Hristos, au necinstit-o şi i s-au făcut nefolositori, pentru că s-au amestecat cu cei excomunicaţi de mulţi ani, cu cei căzuţi şi supuşi anatemei cu zecile de mii, şi pentru că au pângărit mireasa cea nepângărită a lui Hristos”. De aceea, credem cu fermitate că mai ales în aceste zile tragice pentru Biserică „este nevoie ca cei care Îl iubesc pe Dumnezeu să se aşeze cu fermitate în poziţie de luptă prin faptele lor şi să fie totdeauna gata să înfrunte primejdii pentru credinţă” (ibidem).

  De asemenea, arhimandritul Iustin Popovici spune următoarele despre infailibilitatea papală: „Dogma despre infailibilitatea Papei nu este doar erezie, ci panerezie. Pentru că nici o altă erezie nu s-a ridicat atât de radical şi atât de plenar împotriva Dumnezeu-Omului Hristos şi împotriva Bisericii Lui, aşa cum a făcut-o papismul prin dogma despre infailibilitatea Papei-omul. Nu există îndoială, dogma această este erezia ereziilor, o revoltă fără precedent împotriva Dumnezeu-Omului Hristos. Dogma aceasta este, vai!, exilarea atroce a Domnului nostru Iisus Hristos de pe pământ, o nouă trădare a lui Hristos, o nouă Răstignire a Domnului, doar că nu pe lemn, ci pe crucea de aur a umanismului papal (Omul şi Dumnezeu-Omul, p. 159).

  Ambele citate,au fost extrase din Expunerea Parintelui Marcu Manolis despre afirmatiile eretice ale Patriarhului Atenagoras;”Dispreţul ecumeniştilor ortodocşi faţă de dogmele credinţei ortodoxe,este dus până la punctul în care Patriarhul ecumenic Atenagora afirmă că teribila erezie Filioque care a pervertit dogma despre Sfânta Treime şi a fost caracterizată de Marele Fotie ca „glas blasfemiator şi luptător împotriva lui Dumnezeu”, nu constituie o piedică în unirea Bisericilor: „În ce priveşte Filioque nu consider că constituie impediment”, a declarat Patriarhul.

  * https://www.aparatorul.md/pr-marcu-manolis-patriarhul-atenagoras-in-zelul-lui-de-a-se-realiza-in-graba-o-unire-a-ortodoxiei-cu-samanta-tuturor-ereticilor-ajunge-pana-in-punctul-de-a-i-condamna-netulburat-si-pe-sfin/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: