Păcatele împotriva Duhului Sfânt

Păcatele împotriva Duhului Sfânt

Mântuitorul Iisus Hristos ne vorbeşte despre nişte păcate teribile, care nu se iartă nici în acest veac, nici în cel care va veni. Iată preasfintele cuvinte ale Domnului: ,,Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie’’ (Matei 12, 31-32). Părinţii Bisericii au identificat aceste păcate şi au scris despre ele, ca să le cunoaştem, pentru a nu le săvârşi. Ele sunt în număr de şase:

            – Lepădarea de Credinţă sau apostazia. Este păcatul aceluia care a cunoscut şi a trăit în Credinţa Ortodoxă, însă, din felurite pricini, părăseşte această Credinţă şi se îndreaptă spre credinţele deşarte ale sectelor, sau pur şi simplu alunecă în necredinţă. Dacă omul îşi dă seama de gravitatea păcatului şi  se întoarce la Credinţa adevărată, este primit şi iertat. Când moare în acest păcat, merge în iad.

            – Împotrivirea faţă de adevărurile de Credinţă cuprinse în Revelaţia Dumnezeiască şi propovăduite de Biserică. În Sfânta Scriptură citim că Dumnezeu ne-a rânduit să postim, ne-a învăţat şi cum să postim, a postit Mântuitorul Însuşi, au postit Sfinţii Apostoli. În faţa unui adevăr atât de evident, rătăciţii nu postesc, îndeamnă şi pe alţii să se ferească de post. Cel care cade în acest păcat are cale de pocăinţă şi, lepădându-se de el, Dumnezeu îl iartă.

            – Încrederea nesăbuită în bunătatea lui Dumnezeu este un păcat de care se face vinovat cel care spune nebuneşte că oricât ar păcătui, Dumnezeu este atât de bun şi milostiv, încât îl va ierta. Aşa poate ajunge omul la sfârşitul vieţii, cu această încredere nesăbuită, care îi va aduce osânda veşnică.

            – Neîncrederea în bunătatea lui Dumnezeu înseamnă deznădejdea celui care gândeşte că Dumnezeu nu-l va ierta dacă se va pocăi, şi atunci continuă păcatele sale până la moarte. Iuda a căzut în păcatul deznădejdii şi s-a spânzurat, refuzând pocăinţa.

            – Invidia harului fratern este păcatul aceluia care vede darurile cu care Dumnezeu împodobeşte pe aproapele său, şi în loc să se bucure, îl invidiază. Şi-n acest caz omul se poate lepăda de acest păcat în timpul vieţii, iar Dumnezeu îl iartă, prin pocăinţă.

            – Nepocăinţa până la moarte, prin însuşi caracterul şi formularea sa, arată că omul refuză să se întoarcă la Dumnezeu în timpul vieţii, şi atunci este evident că va merge la osânda veşnică.

            Socoteşte, iubite cititorule, primejdia mare care ne pândeşte atunci când înclinăm fie şi numai spre unul din aceste şase păcate. Ascultă de Biserică şi nu de potrivnicii lui Dumnezeu, căci aceştia s-au pus în slujba diavolului.

Preot Ioviţa Vasile

5 gânduri despre „Păcatele împotriva Duhului Sfânt”

 1. Bunaseara,as dori sa intreb pe Presfintia voastra daca cineva aflat sub stapinirea unor duhuri malefice este indreptat spre persoane cu dar de vindecare este vindecat si eliberat.Dupa aceia din ortodox trece in cultul penticostal dar ii slabeste credinta foarte mult si dupa un an renunta in a merge in biserica.Este posibil sa se pocaiasca si sa se intoarca in religia ortodoxa?care sint pasii de urmat si daca este o pedeapsa in baza unui canon?

  Apreciază

  1. Doamne ajuta
   1.Nu mi-e limpede cine ,,l-a vindecat si eliberat”. Fiecare preot ortodox are la indemana Molitfele Sfantului Vasile cel Mare si ale Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfantul Maslu, Spovedania si Sfanta Impartasanie, precum si alte Slujbe si Randuieli care aduc vindecarea celui demonizat sau bolnav sufleteste.
   2. Lepadarea de Credina Ortodoxa, singura adevarata si mantuitoare, e intr-adevar pacat impotriva Duhului Sfant.
   3. Sigur ca e cu putinta sa se pocaiasca, Dumnezeu ii tine ,,usile pocaintei” deschise in fata, asa ca e in puterea lui sa revina in Biserica lui Hristos.
   4. Primirea in Biserica se face prin ungerea cu Sfantul Mir si lepadarea de credinta eretica in care a fost inainte. Recomand ca Randuiala sa se faca dupa Molitfelnicul cel Mare (1896), reeditat de Parintele Iustin Parvu cu vreo 15 ani in urma (pag. 84-90). De ce spun aceasta? Pentru ca editiile mai noi ale Molitfelnicului, cele ale ecumenistilor, fie omit aceasta Randuiala, fie o denatureaza. Slujba sa fie oficiata de un preot ingradit de erezie (nepomenitor), sau de preot cu cuget ortodox – posibil viitor nepomenitor.
   6. Pedeapsa ce se aplica unui atare om este iubirea Maicii noastre, Sfanta Biserica Ortodoxa. Vreau sa fiu primul care sa-i aplic aceasta pedeapsa.
   7. Sa se grabeasca, timpul curge repede si Doamne fereste de nepocainta pana la moarte – care nu se iarta. Celelate pacate impotriva Duhului Sfant se iarta prin pocainta. Doamne ajuta.

   Apreciază

 2. Mentionez caci toata intimplarea a avut loc cu 28 de ani in urma .Abia acum incercind a studia si intelege sfintele scripturi am inteles ca este un pacat impotriva duhului sfint.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s