Sufletul care va păcătui, acela va muri

Sufletul care va păcătui, acela va muri

Sectarii cei împuţinaţi la minte, întru care nu este adevărul lui Hristos, vin şi încearcă să strâmbe învăţătura cea dreaptă a Bisericii, care ne spune că omul este alcătuit din trup stricăcios şi din suflet nemuritor. Pentru aceasta, ei se folosesc de un text scripturistic pe care nu-l înţeleg: ,,Sufletul care va păcătui, acela va muri’’ (Iezechiel 18, 20). Explicarea acestui text este aceasta: omul fiind cu natură dublă, trup şi suflet, este numit în Sfânta Scriptură cu unul sau altul din aceste două cuvinte, înţelesul fiind acelaşi, adică ,,om’’. Astfel, omul e numit trup în mai multe locuri, din care amintim câteva. ,,Lauda Domnului va grăi gura mea şi să binecuvânteze tot trupul numele cel sfânt al Lui’’ (Psalmul 144, 21); ,,Şi dacă nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleşi se vor scurta acele zile’’ (Matei 24, 22); ,,Precum i-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui’’ (Ioan 17, 2). În aceste versete, şi în multe altele, trup este sinonim cu om. Substituiţi în aceste texte cuvântul trup cu om şi veţi constata că nu se schimbă înţelesul, ba chiar se limpezeşte.

În alte locuri omul este numit suflet: ,,Suflete, ai multe bunătăţi, strânse pentru mulţi ani’’ (Luca 12, 19); ,,Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri’’ (Romani 13, 1); Sfântul Apostol Petru ne spune că în corabia lui Noe ,,puţine suflete, anume opt, s-au mântuit prin apă’’ (I Petru 3, 20).

Aşadar, înţelesul corect al cuvintelor Sfintei Scripturi, invocate de cei rătăciţi, este acesta: ,,Omul care va păcătui, acela va muri’’, nicidecum că sufletul ar fi muritor.

Preot Ioviţa Vasile

8 gânduri despre „Sufletul care va păcătui, acela va muri”

  1. Dumnezeu sa-i dea sanatate lui Bartolomeu. Sa-i dea si vreme de pocainta si mantuire. A facut un pacat si o greseala imensa. Nici nu stiu daca le va indrepta prin pocainta. Griji prea multe nu-mi fac, cata vreme la carma Bisericii se afla Hristos Domnul. Cine e pentru moarte, sa se duca la moarte. Doamne ajuta. PS Ce inseamna veghe%20patriei?

   Apreciază

 1. Bunaziua parinte doresc sa va cer un consiliu duhovnicesc prezentinduva mai intai situatia traita.Cu un an in urma mama mea a fost agresata fizic si impinsa pe scarile casei.Eu iam sarit in ajutor mamei mele .Mentionez caci mama este o femeie in virsta dar oricum nu merita un astfel de tratament.Motivul fiind ca mama nu voia sai treaca casa familiei surorii mele.Eu am reusit so conving sai treaca casa pe nume daca asa va fi linistita.Mama mia spus ca nui prima data cind se comporta asa cu ea.Acum dupa un an avind si eu o casa mostenire della mama si locuind linga ea am auzit din nou tratindo urit pe mama si o obliga di purtare tevi de fier pt a le muta dintro parte in alta,si sigur auzind aceasta am sarit so ajut pe mama ea a inceput sa strige la mama si la mine de a o lasa pe mama sa faca singura acest lucru .Eu nam putut siam ajutato chiar daca striga de a iesi din curtea ei.Mama nu vrea sa lase casa in care a trait cu tata.Parinte cum pot sa ma spovedesc si sa povestesc totul parintelui?cum sa inteleg este pacat caci am sarit mamei in ajutor cind a tratato rau pe mama?sau acum ?ea nu vrea sa se impace cu mine de ce sar in ajutorul mamei.Nu pot sa ma impartasesc in aceste conditii?

  Apreciază

  1. Doamne ajuta

   E bine ca va aparati mama, insa sa o faceti cu decenta si blandete.
   Mama sa-si pastreze casa cat traieste. Acum poate hotari cui ramane casa dupa moarte si cred ca va lasa un testament in care isi va arata dragostea de mama.
   Cereti iertare de trei ori sorei, cum sfatuia Parintele Cleopa. Daca i se inmoaie inima si vine la sentimente mai bune lucrurile sunt ca si rezolvate. Daca struie in rautatea ei, pacatul intreg asupra ei ramane si Dumneavoastra va puteti spovedi si impartasi.
   Rugati-va in continuare pentru sora, ca asfel impliniti porunca dragostei. Sa nu aveti ganduri de rautate asupra ei. Dumnezeu sa va lumineze si duhovnicul sa va indrume dupa cuviinta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s