Reîncarnarea – o învăţătură demonică

Prin anul 65 după Naşterea Mântuitorului, Sfântul Apostol Pavel a scris Epistola întâia către episcopul Timotei al Efesului. Grija de căpetenie a fost să ne prevină asupra unor fapte viitoare, care ne pot primejdui mântuirea. Aşa citim în capitolul 4, versetele 1-2: ,,Dar Duhul grăieşte lămurit că în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la Credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor, prin făţărnicia unor mincinoşi, care sunt înfieraţi în cugetele lor’’.

Budismul şi celelalte plăsmuiri diavoleşti asemănătoare sunt socotite, absolut impropriu, religii. ,,Religie’’ însemnând, în înţeles primar, legătura omului cu Dumnezeu, înţelegem de ce budismul nu merită a fi numit astfel. Cum uzanţele au atribuit acest nume fără discernământ, nu rămâne altceva de făcut decât să atragem atenţia asupra acestei mari erori.

Între învăţăturile demonice ale budismului este şi aceea despre reîncarnare. După susţinerile lor mincinoase, sufletul omului după moarte se reîncarnează în trup de om sau de animal, şi trece printr-un lung şir de reîncarnări, până ajunge la purificare şi intră în nirvana, unde se depersonalizează şi se pierde. Această învăţătură demonică este cu totul opusă Adevărului revelat de Dumnezeu, potrivit căreia morţii trupeşti îi urmează învierea, când sufletul nemuritor al omului se uneşte iarăşi cu trupul. Pentru a-şi face mai credibilă înşelarea, budiştii recurg la Sfânta Scriptură, şi-i răstălmăcesc cuvintele. Aşa bunăoară, Îl citează pe Mântuitorul, spunând despre Sfântul Ioan Botezătorul: ,,Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este Ilie, cel ce va să vină’’ (Matei 11, 14). Iată, spun rătăciţii, chiar Hristos a spus că Ilie s-a reîncarnat în trupul lui Ioan Botezătorul! Dintru început spunem că Mântuitorul nu a afirmat ceva potrivnic învăţăturii Sale despre înviere. Ziditorul tuturor n-a comis erori, cum pretind cei nebuni. Înţelesul corect al cuvintelor Mântuitorului îl avem într-un mod simplu, dacă intercalăm în spusele Sale o mică particulă ca, şi spunem: ,,Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este ca (asemenea lui) Ilie, cel ce va să vină’’. Într-adevăr, Sfântul Ioan Botezătorul este, în multe privinţe, asemenea Proorocului Ilie. Amândoi sunt Sfinţi, amândoi au avut darul proorociei, amândoi au avut râvnă pentru legea lui Dumnezeu, amândoi au avut misiuni Dumnezeieşti în planul de mântuire. De altfel, cuvintele preasfinte ale Mântuitorului, consemnate de Sfântul Evanghelist Marcu (9, 11-13) sunt pe deplin lămuritoare: ,,Dar vă spun vouă că Ilie a şi venit şi i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el’’ (în Vechiul Testament, n. n.) ,,Ilie venind, întâi va aşeza toate’’. Este vorba de venirea pe pământ a Sfântului Ilie spre sfârşitul veacului acestuia, (Maleahi 3, 23; Apocalipsa 11, 3-12). Povestea despre reîncarnare este o capcană întinsă de diavolul, în care cad multe suflete. Fereşte-te de ea!

Preot Ioviţa Vasile

11 gânduri despre „Reîncarnarea – o învăţătură demonică”

 1. Parinte, …. eu ca un prost si nesabuit indraznesc sa va zic ca mai bine ar fii sa nu fiti curios la ce fac oamenii inselati ai diavolului, ci mai degraba sa fiti curios ce fac Ingerii, Serafimii cu Heruvimii , cum stau cu frica si evlavie langa Dumnezeu slavoslovindu-l neincetat si sa incercati sa-i imitati dupa putere, mai ales ca sunteti un slujitor al Sf. Altar unde mereu se afla cate un Heruvim cand nu e slujba, si mii de ingeri cand e slujba .
  mai bine sa ne stea mintea la ei( ingeri), decat la lucrurile dracesti.
  io asa gandesc. lupta crestinului incepe de la a-si dezlipi mintea de la cele pamantesti la cele ceresti.
  mie mi-ar placea sa am mintea mereu la Sfintii Arhangheli , sa ma rog mereu cu ei, dar fiindca am multe treburi gospodaresti si ca un om rau ce is, mi-e greu si uit mai tot timpul de Sf. Ingeri.
  .

  Apreciază

 2. Mihai dragă, eu aleg sa-mi plimb mintea pe cat se poate la ganduri duhovnicesti, la Sfinti, trairea lor si chinurile mucenicilor, la petrecerea pustnicilor cum se rugai ei acolo neincetat si nu se lasau daramati de ispite…si celelalte astfel de ganduri care ma ajuta sa ma rog .
  celelalte spurcate ale paganilor nu ma ajuta la rugaciune. nu-mi dau dispozitie de a vorbi cu Dumnezeu prin rugaciune. ma infioara si ingrozesc, e ca si cand m-as uita la ce fac diavolii.
  mai bine citesc un acatist sau viata unui Sfant.
  va sfatuiesc si pe dvs sa faceti la fel, e mai de folos. Raul nici nu trebe bagat inseama.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s