Cine veghează pentru sufletele noastre?

Scriind Epistola către Evrei, Sfântul Apostol Pavel a dat, între multele învăţături mântuitoare, şi acest îndemn: ,,Ascultaţi pe conducătorii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea seama de ele – ca să facă aceasta cu bucurie şi nu suspinând, lucru care n-ar fi spre folosul vostru’’ (Evrei 13, 17).

Cel dintâi lucru care trebuie lămurit este ce a înţeles Sfântul Apostol prin conducători voştri, (în alte versiuni: mai mari voştri). Bine ar fi ca această expresie să facă referire şi la conducătorii politici ai popoarelor, încât aceştia să fie preocupaţi în cel mai înalt grad de sănătatea sufletească a supuşilor lor, cu alte cuvinte, să avem pretutindeni în lume cârmuitori cu frică de Dumnezeu. Realitatea, din păcate, este departe de această dorinţă. Nu ştiu dacă în toată lumea mai există măcar un conducător dreptcredincios.

Prin urmare, este bine să ne îndreptăm spre cei care, realmente, veghează la sufletele oamenilor, la slujitorii Sfintei Biserici, episcopii şi preoţii vrednici. Lor le este dat de la Dumnezeu să călăuzească pe oameni spre o bună şi dreaptă vieţuire pe pământ şi, implicit, spre împărăţia lui Dumnezeu. Pe ei se cuvine să-i ascultăm şi lor să ne supunem. A spus-o Însuşi Mântuitorul: ,,Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi, se leapădă de Mine; iar cel ce se leapădă de Mine, se leapădă de Cel Care M-a trimis pe Mine’’ (Luca 10, 16). Acelaşi îndemn ni-l dă Mântuitorul prin cuvintele: ,,Iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş’’ (Matei 18, 17).

Mulţi sunt astăzi care se erijează în conducători spirituali ai oamenilor. Sectele şi bisericile mincinoase au în fruntea lor oameni care nu aduc lumina cunoştinţei lui Dumnezeu, ci întunericul pierzător al ereziei. Sunt aceia despre care ne-a prevenit Fiul lui Dumnezeu când a spus: ,,Vedeţi să nu fiţi amăgiţi; căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt, şi vremea s-a apropiat. Nu mergeţi după ei’’ (Luca 21, 8).

Socotesc că acestea scrise mai sus îţi sunt, iubite cititorule, suficiente şi lămuritoare pentru a şti drumul de urmat, în această lume dezorientată de necredinţă şi păcat. Nu te înstrăina de Sfânta Biserică Ortodoxă, singura care călăuzeşte pe oameni pe calea mântuirii. Cinsteşte pe slujitorii ei care se ostenesc pentru binele tău. Să ai permanent în vedere că  cea dintâi şi cea mai mare grijă a omului este mântuirea sufletului său, ,,căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul său? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? (Marcu 8, 36-37).

De mâine începe Postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Sârguieşte-te, iubite cititorule, spre Sfânta Spovedanie şi spre Sfânta Împărtăşanie. Cel rău va ridica piedici înaintea ta. Biruieşte-le!

Presbiter Ioviţa Vasile

 

18 gânduri despre „Cine veghează pentru sufletele noastre?”

 1. dintre ” mai marii nostri”,( episcopi) nu mai ai de cine asculta.
  rămane sa vegheze asupra sufletelor noastre cel care de la Botez ne este dat sa ne vegheze pana la urcarea sufletului care Tronul Lui Hristos!
  si in rest nadejdea la Sfintii pe care ni-i facem prieteni. alt ajutor de a veghea pt noi nu mai gasesti pe pamant. nici duhovnicii nostri nu mai au timp sa se roage mult pt noi. Nici calugarii

  Apreciază

  1. Ascultam de episcopii vrednici, care si-au ridicat glasurile intru apararea Dreptei Credinte si au osandit ecumenismul cu tot cortegiul lui de erezii. Fara episcopi, Biserica n-ar exista. Un singur episcop al lui Hristos daca e pe lumea asta, Biserica traieste prin el. Dar sunt mai multi, slava lui Dumnezeu.

   Apreciază

   1. Preacucernice Parinte Iovita ,care sunt mai multi ,care marturisesc pe fata impotriva ecumenismului?V-am mai scris, ca eu peronal am incredere in doi doi ierarhi, pe care -i cunosc de 27 de ani ,de prin 1991,de la Sfanta Manastire Crasna ,de langa Homoraciu,Prahova,desi au fost santajati sa semneze in octombrie 2016!

    Apreciază

 2. n-am prea inteles … nu ma prea pricep si de asta..

  dar totusi, de ce fara Episcop Biserica n-ar trai?
  Biserica, la vreme de prigoana si la sfarsitul veacului, care e aproape, e reprezentata de oricare crestin care detine Adevarul in inima sa, adica Dreapta Credinta . de ex. pustnicii care au trait zeci de ani fara episcop, au fost in afara Bisericii?
  Sf. Petru athonitul dupa tundere , Teodora sihla, Maria egipteanca, Paisie cel Mare etc…
  io ca un nepriceput, ma intreb, fara episcop de ce nu se poate? atata doar ca nu se mai fac hirotonii si Sfintiri de Biserici, dar in rest se poate mentine Biserica …
  astept lamuriri, sa invat si eu ceva .
  nu va suparati.

  si P.S.: cum e? s-au certat Sf. Apostoli sau s-au inteles sa se certe? a-ti citit?
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  1. Invatati-va acestea:
   Mantuitorul a intemeiat Biserica Sa cea Sfanta avand trei trepte ierarhice: episcop, preot, diacon. Moare ultimul episcop din Biserica. Cine mai hirotoneste preoti si diaconi? Preotiii si diaconii mor in cateva decenii. Cine face alte hirotonii? Ce facem atunci? Ne randuim pastori protestanti si ascultam de ei? Cei mentionati de dvs n-au fost nicio secunda in afara Bisericii. Daca ar fi fost, n-ar fi fost Sfinti.
   Intrebare, domnule Ciprian: aveti misiunea sa-mi ocupati timpul cu intrebari foarte personale? De ce ma trageti de urechi ori de cate ori postez un articol?

   Apreciază

   1. nu-s domn..
    apoi, domn” părinte, de ce o luati așa? nu credeam ca va suparati. Vroiam sa aflu si eu cate ceva si sa ajut cu ce am aflat si eu . Dar, noah…daca va deranjează asa tare, apoi eu pot si sa nu ma mai bag in seamă.
    eu stiu ca preotul timp liber nu are, ci îl foloseste numai pt misiune . Dvs decideti ce sa faceți cu timpul liber, nu-i musai sa mă bagati in seamă.
    am gresit,… ierta-ti si binecuvantati..
    Doamne ajută.

    Apreciază

   2. daca moare ultimul episcop, va apărea cel despre care s-a scris ca ” daca vreau Eu ca acesta sa rămână până ce voi veni, ce ai tu?…” cel care este printre noi pana la sfarsit si împreună partas cu noi la suferinta in Hristos si asteapta zicând ” vino Doamne Iisuse. Amin”

    Apreciază

   3. si io care ma bucuram ca am un prieten preot pe net cu care pot discuta când si când.
    Dar vad ca prietenul meu preot e suparacios tare si nu poate sa aibă lângă dânsul un ” micut neastâmpărat ca mine „.
    nu mai gasesti azi om mare care sa mă rabde pe mine, păcătosul si vorbaretul cu întrebări personale.

    Apreciază

   4. Draga prieten preot,
    Va îmbrățișez cu drag sărutând urechile pe care le-am năcăjit!
    Încerc de azi înainte sa nu mai comentez nimic pe aici tot postul.
    Rog pe Bunul Dumnezeu sa va invredniceasca de vederea si desfatarea Raiului !
    Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale, miluieste-ne pe noi.,Amin.

    Apreciază

 3. Ovidiu,
  despre ierarhii care zici ca ai încredere , ca au semnat fiind santajati etc….
  eu spun un lucru :
  daca tu ca ierarh esti sfintit sa aperi Adevărul si chiar detii Adevărul in inima ta, adica pe Iisus Hristos, atunci tu esti obligat sa aperi Adevărul pana la moarte chiar cu pretul vietii.
  Daca erau ierarhii călugări cu adevărat , atunci făceau asa: domnule , taie-mi capu, fa ce vrei, nu semnez nimica!”
  si pt o singura virgula modificata , tu ca ierarh , pus in locul Apostolilor, trebuie sa te lupti cu toata forta. Altfel esti ierarh degeaba, nu folosesti la nimica, un fricos , esti ca Petru când a mers dupa Iisus când l-au luat iudeii sa-L bata, si de frica a dat inapoi.

  Apreciază

  1. Frate intru Hristos ,Ciprian,
   Ai dreptate ,dar in ce ierarhi ar mai trebuii sa avem incredere,poate singurii ar fi cei din B.O. Bulgara ,care totusi sunt in comuniune cu tradatorii din Bor!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s