Dragi cititori, din ţară şi de pretutindeni,

După trecerea a douăzeci de luni de la deschiderea acestui blog, contorul îmi arată că am ajuns cu articolele publicate la cota 400. Evident, nu toate îmi aparţin, o parte poartă semnătura altor Părinţi şi fraţi care bine se ostenesc în ogorul Sfintei Biserici Ortodoxe. Privind în urmă, constat destul de multe inconsecvenţe, neîmpliniri, lucruri pe care le-am făcut cu stângăcie. Ce pot să vă spun cu certitudine e faptul că în tot acest timp m-am socotit a fi în slujba frăţiilor voastre şi m-am străduit să vă împărtăşesc învăţăturile sfinte din tezaurul Ortodoxiei. Cât am reuşit sau nu, ştie Dumnezeul nostru Cel Atotputernic, şi puteţi aprecia fiecare dintre Domniile Voastre. Mulţumirea mea sufletească stă în faptul că, în acest câmp imens al internetului, cu multele sale rele şi necurăţii, am reuşit să păstrez o mică parcelă curată, nicidecum întinată de murdăriile şi reclamele agresive ale vremurilor pe care le trăim. Fiecare dintre Dumneavoastră, intrând pe acest blog, v-aţi întâlnit cu Preacuratul chip al Mântuitorului nostru Iisus Hristos străjuit, de-o parte şi de alta, de icoana Maicii Domnului şi cea a Sfântului Ioan Botezătorul şi aţi putut zăbovi, preţ de câteva minute, citind un cuvânt de învăţătură, scris cu mai multă sau mai puţină pricepere.

Am avut satisfacţia să văd că acest blog a fost accesat din multe ţări ale lumii, de la o margine la alta a pământului, cum spune rugăciunea bisericească, aceasta însemnând Japonia, Australia, Noua Zeelandă, iar din cealaltă margine SUA, Canada, Mexic, Costa Rica, Brazilia sau Argentina. Mi-ar plăcea să cred că acest fapt are o cât de firavă legătură cu spusele Mântuitorului: ,,Şi se va propovădui această Evanghelie a Împărăţiei în toată lumea, spre mărturie la toate neamurile; şi atunci va veni sfârşitul’’ (Matei 24, 14).

Evenimentele veacului acestuia se desfăşoară cu repeziciune. Dacă dorim binele, să-l făptuim înainte de toate, în vieţile noastre, căci e posibil, şi să nu-l aşteptăm de la societate care, pe zi ce trece, devine mai ostilă şi mai încărcată de fărădelegi. Socotesc că peste puţină vreme nu va fi cu putinţă să vorbim şi să scriem în voie, deoarece se va introduce o cenzură necruţătoare şi coercitivă, încât toţi cei care mărturisim Adevărul să fim reduşi la tăcere. Cât încă mai putem scrie, chiar cu anumite mici şicane, e potrivit să o facem, considerând că în acest fel ne pregătim şi ne întărim pentru vremurile de cumplită prigoană ale sfârşitului.

Fie ca Postul Naşterii Mântuitorului să-l petreceţi în chip plăcut lui Dumnezeu şi la sfârşit să culegeţi roadele binecuvântate. Vă mărturisesc că mulţi din cei care-mi citiţi blogul îmi sunteţi necunoscuţi şi am nădejdea că odată ne vom întâlni şi vom vorbi faţă către faţă, de va fi voia lui Dumnezeu, în Împărăţia Sa cea cerească. ,,Harul Domnului Iisus Hristos cu voi. Dragostea mea cu voi toţi, în Hristos Iisus! Amin’’ (I Corinteni 16, 23-24).

Presbiter Ioviţa Vasile

7 gânduri despre „Dragi cititori, din ţară şi de pretutindeni,”

 1. Eu consider ca mie mi-ati fost folositor, parinte si de aia va multumesc! Atat dumneavoastra, cat si parintelui Tripon, parintelui Claudiu Buza, lui Emanuel si tinerilor care au mers prin tara si cu care m-am vazut si cu care ma voi vedea in tura urmatoare cand vor trece pe aici, lui SACCSIV, Apologeticum, Aparatorul MD, Lumea Ortodoxa, Atitudini, OrtodoxInfo, site-ului FericitiCeiPrigoniti, Asociatiei Marturisitorilor din Temnitele Comuniste Bucovina si chiar si Cuvantului Ortodox (fost Razboi intru Cuvant), care desi au intors armele si sunt niste tradatori, au avut si inca pastreaza din articole bune, non-toxice pe site-ul lor si sa nu uit de IPS Longhin despre care auzisem prima data in 2014, chiar daca nu am avut nicio interactiune cu sfintia sa. Dumnezeu sa va ajute si sa va tina multi ani si poate intr-un viitor sa fim si mai uniti si poate sa ne intalnim, daca nu acum, in viata viitoare, macar. Doamne ajuta!

  Apreciază

   1. Chiar cred ca am trecut vara aceasta acolo fix unde stati dvs cu familia cand eram in vacanta, doar ca nu stiam ca stati acolo. Sa stiti ca s-ar putea sa vin intr-o ocazie cu o anumita scuza. Nu cred ca mai devreme de primavara. Insa orice e posibil.
    Si sper.

    Apreciază

  1. Multumesc pentru trimitere. Am citit cele relatate. Am avut fericita ocazie de a merge in Corfu, la moastele Sfantului Spiridon. A dooua zi de sedere acolo a fost, pare-mi-de Duminica si participand la Sfanta Liturghie, fratii nostri greci au fost deosebit de amabili cu noi. 30 noiembrie?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s