Scurtarea timpului şi mântuirea noastră

 

În două din Epistolele sale nou-testamentare, Sfântul Apostol Pavel ne atrage tututor atenţia asupra valorii timpului, în iconomia mântuirii: ,,Deci luaţi seama cu grijă, cum umblaţi, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca aceia înţelepţi, răscumpărând vremea, căci zilele sunt rele’’ (Efeseni 5, 15-16 şi Coloseni 4, 5). A răscumpăra vremea înseamnă a o preţui cum se cuvine, ştiind că ne este dată de Dumnezeu pentru a ne lucra mântuirea. Biserica lui Hristos priveşte vremea în perspectivă eshatologică, în perspectiva mântuirii tuturor oamenilor, încât putem spune că timpul este mântuire. Din păcate, acest concept a fost înlocuit cu acel păgubitor ,,time is money’’, timpul este bani, ceea ce ne duce la gândul că timpul poate însemna, pentru mulţi, şi pierderea mântuirii.

De mai multă vreme oamenii vorbesc despre curgerea timpului care, în percepţia tuturor, s-a accelerat, adică s-a scurtat, şi se apreciază că valoarea unei zile astronomice n-ar mai decât de 16 ore. Fiecare simte criza timpului când constată că reuşeşte să făptuiască mult mai puţin decât înainte. Asistăm, aşadar, la o comprimare a timpului greu sau imposibil de explicat în termenii ştiinţei laice. Privind lucrurile prin prisma Credinţei, ele ne apar accesibile puterii noastre de înţelegere. Iată ce a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos atunci când S-a referit la vremurile din urmă: ,,Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi. Şi de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleşi se vor scurta acele zile. Atunci de vă va zice cineva: Iată, Mesia este aici sau dincolo, să nu-l credeţi. Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi’’ (Matei 24, 21-24). Strâmtorarea cea mare va fi, fără îndoială, în regimul de teroare al antihristului, mesia cel mincinos care se va substitui lui Dumnezeu şi va domni trei ani şi jumătate, apoi îl va ucide Mântuitorul ,,cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea Venirii Sale’’ (II Tesaloniceni 2, 8).

Faptul că deja vremea s-a scurtat este un semn evident al apropierii Venirii Domnului Iisus Hristos, e împlinirea preasfintelor Sale cuvinte. Aşteptăm ca vremea să se scurteze încă şi mai mult, ceea ce trăim noi astăzi este numai începutul, de aceea să ne gândim la îndemnul Mântuitorului: ,,Iar când vor începe să fie acestea, prindeţi curaj şi ridicaţi capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie’’ (Luca 21, 28).

Presbiter Ioviţa Vasile

 

16 gânduri despre „Scurtarea timpului şi mântuirea noastră”

 1. Scandalurile de țin lanț la Fanar, Bartolomeu cere demisia/înlăturarea arhiepiscopului Dimitrie din s.u.a ce tine de jurisdicția patriarhiei ecumenice, diaspora greacă este revoltată

  Apreciază

 2. După cum probabil ați aflat o alta lege controversat care urmează să fie legiferată sau sa legiferat deja în Grecia de comun acord cu Ieronim și la care ca și în cazul schismei din Ucraina ierarhia B.O Elena fiind împărțită în 2 tabere, este vorba de separarea bisericii de statul elen și la care preoții nu vor mai primii salariile de la stat, iar însemnele religioase scoase din instituțiile publice
  O ultima reacție a Ips Amvrosios către Tipras: Biserica nu este datoare statului ci statul Bisericii
  Voi reveni cu acest link

  Apreciază

 3. Cu părere de rau mai Ionică, dar macar sa jignească (ceea ce nu am văzut) Preoți și Monahii nepomenitori pe cât au jignit și prigonit ereziarhii, tot greul il duc acum Părinți nepomenitori, iar ceea ce fac ei era de datoria lor a ereziarhilor, căci în Creta in loc sa se facă ceea ce trebuia și să anatemizeze ecumenismul și ereziile ei iau recunoscut ca ,,biserici”, daca pe la alți au mai fost episcopi care sau abținut in a vota erezii, la noi toată ierarhia prezenta acolo a votat fara excepție, iar la sinodul local din toamna aceluiași an, toată ierarhia a ratificat fara excepție sinodul tâlhăresc din Creta, asta nu a văzut nimeni, în parohii și mănăstiri de tace mâlc, ba gloata participa la erezii puhoaie puhoaie și îmbrăcate la costume populare, revenind la Părinți nepomenitori, sa nu uitam prigoana de care au avut parte, o trecere în revistă: schitul Lacul frumos jud Vâlcea, ce a pățit Pr Grigorie, Parohia Sutesti jud Vâlcea, ce a pățit Pr Claudiu Vasile, Schitul Orășeni, Pr Ioan terorizat, Mănăstirea Frumoasa, doua maici bătute și aruncate în stradă, Văratec, 13 Maicii alungate in plina iarna pe un ger cumplit de clanul Jiosanu, la Petru Vodă de exemplu nici nu este nevoie să fi nepomenitor ca sa ai parte de un astfel de ,, tratament”, o data ce tiai permis să vorbești de sinodul tâlhăresc din Creta e vai și amar, avem cazul acelui monah imobilizat în căruț cu rotile care a îndrăznit să împartă pliante oamenilor cu sinodul tâlhăresc, urmarea? a fost îmbarcat in duba și abandonat la poarta Raiului
  În Grecia, știm ft bine ce au pățit Pr Zissis și Manolis, Pr Fotios Tzouras satul Stavrodromi, alungat și din locuință cu 2 copiii minori, preoteasa data afara de la locul de muncă, Schiturile SF Parascheva și Grigorie Palama din Milochori și Filota, după model Radeni și Orășeni, ereticul Teoclitos trimite potera ca sai alunge pe Pr Maximos Karavas și Paisios Papadopolos ambi ucenici ai Vladicăi Augustin, însă au eșuat datorită enoriașilor și exemplele pot continua, așa că despre ce vorbim, iar Părinți care au încetat pomenirea, au făcut ceea ce trebuia să facă
  Nu peste mult timp va bate și săptămâna de urâciune la usa, sa vedem care va fi reacția, mai mult că sigur că se va băga la înaintare iubirismului, tipic lor

  Apreciază

 4. Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Trageti un binevenit semnal de alarma .
  Timpul fuge cu viteza luminii,si ne lasa amortiti in grijile noastre,iar parerile de rau si regretele nu-si mai afla rostul.
  Trebuie sa cumpanim cu dreapta cugetare cum marturisim ADEVARUL ,in timpul ramas care nu este darnic cu noi.Marturisire cat mai este lumina, Mantuire si Indumnezeire,iata telul si rostul vietii noastre pe pamant.

  Erezia,cu urmarea sa schisma,ne desparte „de ModeluI, Protochipul nostru Hristos, de Dumnezeul luminii si al iubirii, si ne „arunca” in latura si umbra mortii”. Ne scoate din sensul ziditor si luminos al vietii in Hristos si ne abate intr-o lume a nonsensului, a desertaciunii si stricaciunii, ne face „partasi la faptele cele fara de roada ale intunericului” (Efes. V, Il), unde nu mai avem sprijinul, marturie adevarului……Da, raul ruineaza, distruge totdeauna; numai binele creaza….
  Stiut este ca e o legatura adanca, „o inrudire, intre duhul nostru si adevar”. Duhul este „duhul adevarului”.
  Si, „cine este in adevar asculta glasul Meu” (spune Mantuitorul) (Ioan XVIII, 37). Asemenea, observa Parintii: „Dezleaga duhul, si el va alerga acolo de unde e luat, la Dumnezeu”.

  Tot din Pateric citim ca a intrebat un frate pe un parinte iscusit: Ce fapta e care da odihna, pace. – Fiule, a raspuns batranul, fapta cea mai folositoare si mai odihnitoare este aceasta: unirea voii omului cu voia lui Dumnezeu … incat sa-ti zici: Doamne, iata de acum inainte unesc toata voia mea cu a Ta, ca de acum inainte sa nu se impotriveasca, nici sa mai banuiasca voia mea, voii Tale, ci orice va vrea va fi iubit voii Tale, aceIa va vrea si va iubi voia mea”,spunea intr-o cuvantare ,Parintele Prof. Constantin Galeriu,de la a carui nastere s-au implinit pe 21 noiembrie, 100 de ani.
  Astazi se implinesc 80 de ani de la asasinarea Marurisitorului Mucenic ,Martir CAPITANUL Corneliu Zelea Codreanu,impreuna cu decemvirii si nicadorii,sfinti eroi ai neamului romanesc : Ion,Doru,Nicolae,Ion,Iosif,Stefan,Ion,Ion,Ion,Gavrila,Radu,Stefan,Ion
  Moartea, numai moartea Legionara,
  Ne este cea mai scumpa nunta dintre nunti,
  Pentru sfânta cruce, pentru tara,
  Înfrângem codri si supunem munti.
  Nu–i temnita sa ne’nspaimânte,
  Nici chin, nici viforul dusman,
  De cadem cu toti izbiat în frunte,
  Ni draga moartea pentru Capitan.(Radu Gyr-Sfanta tinerete legionara)
  Ei au trecut în ceata Mucenicilor cărora Biserica le cântă:

  Prea lăudaţilor mucenici, pe voi pământul nu v-a ascuns, ci cerul v-a primit. Deschisu-s-au vouă uşile raiului şi înlăuntru fiind, de pomul vieţii vă îndulciţi; rugaţi-vă lui Hristos, să dăruiască sufletelor noastre pace şi mare milă. Sau:

  Aceşti ostaşi ai Împăratului celui Mare, au stătut împotriva poruncilor tiranilor, vitejeşte n-au băgat seamă de munci şi călcând toată înşelăciunea, încununându-se după vrednicie, cer de la Mântuitorul pace şi sufletelor noastre mare milă.AMIN

  Cat de frumos canta in limba aramaica Schiarhimandritul Serphim Bit- Haribi,in concertul sustinut la Sankt-Petersburg 2017 alaturi de corul M.celor 13 Parinti Asirieni:

  Apreciază

 5. Un frumos colind romanesc,intr-o interpretare de exceptie.
  Colindul Sfantului Andrei,darul meu pentru Sfintia Voastra,Parinte Vasile,si pentru toti cititorii acestui blog ortodox:

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s