Sfânta Scriptură despre Botezul copiilor

Ereticii anabaptişti au fost cei dintâi care au susţinut că omul trebuie sa fie botezat la vârstă conştientă. Aberaţia a fost preluată de toţi sectarii pământului şi propovăduită asiduu, spre pierderea celor care-i ascultau.

Că pruncii erau botezaţi dintru început de Biserică, ne-o mărturiseşte Sfânta Scriptură. Iată ce citim la Fapte (1, 4-5), porunca Mântuitorului dată Apostolilor: ,,Şi cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui, pe care aţi auzit-o de la Mine: Că Ioan a botezat cu apă, iar voi veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile’’. Am accentuat expresia ,,făgăduinţa Tatălui’’, aceea de a fi botezaţi. După Înălţarea Domnului la cer, a urmat Pogorârea Duhului Sfânt. Atunci Sfântul Petru a spus: ,,Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt. Căci vouă este dată făgăduinţa şi copiilor voştri şi tuturor celor de departe, pe oricâţi îi va chema Domnul Dumnezeul nostru’’ (Fapte 2, 38-39). Aşadar, şi copiilor a fost dată făgăduinţa că vor fi botezaţi, nu când vor ajunge maturi, ci ,,nu mult după aceste zile’’, adică atunci când s-au botezat părinţii lor. Urmarea a fost aceasta: ,,Cei care au primit cuvântul lui s-au botezat şi în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete. Şi stăruiau în învăţătura Apostolilor şi în comuniune, în frângerea pâinii şi în rugăciune’’ (Fapte 2, 41-42). ,,Trei mii de suflete’’ înseamnă copii, maturi, bătrâni de diferite vârste. Aceştia au alcătuit începutul Bisericii lui Hristos. Biserica din Ierusalim este mama tuturor Bisericilor. Aceasta este învăţătura despre Botezul copiilor. Înţelegem acum că greşesc de moarte aceia care mint, spunând că pruncii nu trebuie botezaţi.

Presbiter Ioviţa Vasile

 

Reclame

14 gânduri despre „Sfânta Scriptură despre Botezul copiilor”

 1. Scriptura sfântă indică starea de păcat a pruncilor, cu referire nu la păcatele personale, ci la cel originar şi, în consecinţă, nevoia de a fi botezaţi. Psalmistul David scrie că „iată întru fărădelegi m-am zămislit și întru păcate m-a născut maica mea” (Ps. 50, 5).
  Am selectat din bogatia de documente doua citate semnificative:

  Sfântul Ioan Hrisostom predica: ,,De aceea şi botezăm copiii, deşi nu au păcate (personale – n. n.): ca să li se adauge sfinţenia, dreptatea, înfierea, moştenirea, înfrăţirea, să fie mădulare ale lui Hristos, să devină sălaş al Duhului” (Omilia a III-a către neofiţi). Pentru copii botezul este o pecete a slavei şi o consacrare în slujba lui Dumnezeu. Prin botez, copilul este instituit în paradisul din care a fost alungat Adam.

  Sunt multe și referințele Sfântului Vasile cel Mare pe această temă. Din scrierile sale, se poate lesne observa că practica botezării pruncilor era una firească, ce nu era supusă dezbaterilor: „În privinţa scufundării de la botez, (…) tu însuţi ştii că acea scufundare întreită simbolizează cele trei zile (cât a stat Mântuitorul în mormânt). Căci nici n-ai putea scufunda copilul de trei ori fără să-l şi scoţi afară din apă tot de atâtea ori” (Epistole, 236, V). Botezul este considerat de către marele capadocian ca o condiție sine qua non mântuirii: „Prin botez a intrat Israil în pământul făgăduinţei. Tu, însă, cum ai să te reîntorci în paradis fără să fii pecetluit prin botez?” (Omilii şi cuvântări, XIII, 2).

  Apreciază

 2. Cam trimis linkul pe mail că aici văd că nu funcționează
  Ieri citeam un articol despre SF Ieftimie de la Vatopedi ucis împreună cu alți 12 monahi deoarece nu au vrut să se unească cu papisti, am înțeles din articol că sa întâmplat în perioada lui Vekos și era intro zi de 4 ianuarie, acum eu m-am uitat și în calendar sa vad daca este consemnat această întâmplare, dar nici pomeneală, m-am uitat sa vad poate este o alta zi, dar nimic, știți cumva, în alți ani era consemnat acest lucru în calendar?
  Căci eu mă tot intrebam, nu cumva a fost scos din calendar întrucât erau incriminați papisti?
  https://paterikiparadosi.blogspot.com/2019/01/blog-post_4.html?m=1

  Apreciază

  1. Draga Strajerule,
   In Calendar nu sunt cuprinsi acesti Sfinti Mucenici, datorita spatiului restrans. Sunt insa mentionati in Sinaxarul Sfintilor de pretutindeni in acest fel : ,,Sfantul Cuv. Eftimie, eg. Manastirii Vatoped,inecat impreuna cu alti 12 Cuviosi Mucenici (1204)

   Apreciază

 3. Doamne ajută!

  am citit si eu ce zice Mihai, dar is curios :
  pseudo-arhiereul papist cu intregul sobor vor trece la Ortodoxie asa cum trebe, luand totul de la zero? adica de la Sf. Botez , si deci devin ortodocsi mireni cu totii, si apoi daca sunt vrednici tre sa fie hirotoniti. Eu altfel nu concep.
  acuma care stiti mai bine , va rog sa ma lamuriti.
  Doamne ajută! si An Nou credincios si bucuros!

  Apreciază

 4. O stire de ultima ora:
  Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a semnat astazi tomosul autocefaliei pentru noua biserică naționalistă ucraineană , pe care il va da mâine „Mitropolitului” Epifanie Dumenko în timpul Sfintei Liturghii.
  Ceremonia a fost difuzată în direct de televiziunea ucraineană.
  În discursul său la ceremonia de semnare, „Mitropolitul” Epifanie a declarat că Poroșenko va ramane în istoria poporului ucrainean și a Bisericii lângă Sfantul cel Intocmai cu Apostolii,Marele Cneaz Vladimir,Sfantul Yaroslav Cel Intelept.
  Semnarea tomosului a fost însoțită de aplauze în interiorul bisericii, de intonarea colindelor și de strigătele de „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor! „.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s