Anti-biserica ucraineană a fost oficializata. Preţul? Marea schismă în Ortodoxie

Procesul de creare a unei noi ,,biserici’’ ucrainene ,,autocefale’’ s-a încheiat astăzi, când Patriarhul Bartolomeu a înmânat tomosul autocefaliei primatului noii biserici naționaliste, „Mitropolitul” Epifanie Dumenko, în biserica Sf. Gheorghe din Istanbul.

Constantinopolul se confruntă acum cu sarcina de a convinge întreaga lume ortodoxă să recunoască noua biserică și să împiedice recunoașterea Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie din Kiev și al întregii Ucraine, ca șef canonic al Bisericii ucrainene. Patriarhul Bartolomeu a ignorat până acum avertismentele altor sinoade, primaţi și ierarhi, iar Bisericile Poloniei și Serbiei au respins deja în mod explicit recursul Constantinopolului pentru recunoaștere.

Înainte de predarea tomosului, Pat. Bartolomeu a citit textul în timpul Sfintei Liturghii. Apoi a înmânat tomosul lui Epifanie Dumenko, raportează site-ul ucrainean Strana.

Dumenko a mulțumit lui Filaret Denisenko, numindu-l „ierarhul nostru sfânt”, reamintind că Constantinopolul a înlăturat anatema care a fost pusă canonic de către Biserica Ortodoxă Rusă.

Denisenko a condus schisma „Patriarhia Kievului”, care domină în prezent noua biserică schismatică ucraineană. El a forțat candidatul lider pentru primat să demisioneze, pentru ca Dumenko, protejatul său, să poată câștiga. Denisenko a declarat din acel moment, că va continua să conducă biserica.

Epifanie Dumenko a mai spus că fostul șeful al Bisericii canonice ucrainene, Preafericitul Mitropolit Vladimir (Sabodan) „a lucrat din greu pentru ca această zi să sosească”.

La ceremonie au participat președintele ucrainean Petro Poroșenko și restul delegației ucrainene de ierarhi schismatici și politicieni.

Tomusul va fi prezentat mâine în Catedrala Sf. Sofia din Kiev.

http://orthochristian.com/118451.html

Traducere: Dr. Gabriela Naghi

Notă. În zilele care urmează, vom reveni cu noi informaţii, comentarii şi luări de poziţie.

 

Reclame

7 gânduri despre „Anti-biserica ucraineană a fost oficializata. Preţul? Marea schismă în Ortodoxie”

 1. Nici Basarabia nu a făcut parte din teritoriul canonic al B.O.Ru., abia cu extinderea Imperiului Rus a intrat B.O.Ru. in Basarabia (după 1812). Deci imperialismul rus și și Biserica rusă merg mana in mana. Așa că să nu le plângem de milă rușilor.

  Apreciază

 2. Aici nu este vorba de mila rușilor sau de Kiril ci asistăm la distrugerea Ortodoxiei prin implicarea anumitor factori total străini și paraleli de dreapta credință, de parcă n era suficient episodul Creta, iată ca acum o alta rană se face in Ortodoxie

  Apreciază

 3. Și mai grav este faptul că sa creat precedent, alte 2 state ex iugoslave vor ,,autocefalie” pe model ucrainean, este vorba de Muntenegru și Macedonia ex iugoslavă, de asemenea cu președinți sectari , Djucanovic protestant respectiv Zoran Zaev metodist

  Apreciază

  1. Draga Strajerule,
   Mai inainte ai dat un raspuns extrem de potrivit, privind BORu . Asa as fi vrut sa raspund si eu,dar nu vreau sa supar pe nimeni.
   Da-mi, te rog, link-ul cu cele doua state ex-iugoslave. Vrajmasii Sfintei Ortodoxii s-au apucat de faramitat. Din aceste faramituri vor sa faca amestecul acela spurcat si blestemat al antihristului, caruia ii vor zice ,,religie”..

   Apreciază

 4. Referitor la B.O.Ru și Rusia, observăm o rusofobie așa fără nici un rost, acolo sub regim iudeo-bolsevice milioane. Daca nu zeci de milioane de ruși aveau să fie exterminați in gulaguri, printre care și o mulțime de preoți monahi și eppișcopi, această țară a dat ft mulți martiri, revenind la B.O.Ru zilelor noastre, și acolo sunt indivizi care au trădat Ortodoxia, ceea ce face Kiril &co nu mai prezintă nicio noutate

  Apreciază

  1. Strajerule Mihai Ene,
   De multa vreme am constatat ca punem neputincioasele noastre maini pentru a impinge caruta ne-ecumenista inainte. Pentru aceasta te pretuiesc si te iubesc. Esti o raritare in peisajul bucurestean. Se apropie saptamana de spurcaciune ecumenista. Vreau a te vad acolo. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s