Gafă de proporţii a Patriarhiei Române

 

Părinţii mărturisitori ai Bisericii noastre sunt extrem de atenţi la tot ce se întâmplă în vremurile pe care le trăim: fapte, întâmplări, luări de poziţie, declaraţii, evenimente şi, mai ales, încălcări ale Legilor Dumnezeieşti, cuprinse în textele Sfintelor Canoane. Aceste fapte se succed cu o repeziciune năucitoare, ca nişte avalanşe provocate cărora le dau totuşi cuvenitele răspunsuri. Zilele trecute, unul din Părinţi îmi semnala o anomalie deliberat introdusă în Calendarul Bisericesc pe anul 2019, desigur pentru a semăna confuzie printre credincioşi. Este vorba de începutul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Înainte de toate, să vedem regulile după care se stabileşte data la care începe acesta şi, implicit, durata lui.

1.,,Postul (Sfinţilor Apostoli) începe luni după Duminica Tuturor Sfinţilor, şi ţine până în ziua de 29 iunie (inclusiv dacă această sărbătoare cade miercurea sau vinerea, dezlegându-se în acest caz numai la  numai la peşte şi untdelemn). Durata lui este mai lungă sau mai scurtă, după cum Paştile din anul respective a căzut mai devreme sau mai târziu’’ (Pr. Prof. Dr. Ene Branişte, Liturgica general, EIBMBOR, Bucureşti, 1985, p. 322-323). În 2019, Duminica Tuturor Sfinţilor este în 23 iunie, aşadar începutul Postului este în ziua următoare, luni 24 iunie.

 1. Luând cazul concret al anului 2019, când sărbătorim Paştile la data de 28 aprilie, iată ce citim în cuprinsul Sfintei Evanghelii: ,,Postul Sfinţilor Apostoli începe luni, 24 iunie, şi ţine cinci zile’’ (Sfânta şi Dumnezeiasca Evanghelie, EIBMO, Bucureşti, 2011, p.441).

Lucrurile sunt cum nu se poate mai limpezi, şi-atunci ne întrebăm: de ce Patriarhia Română a înscris în Calendar data de 22 iunie, ca început al Postului Sfinţilor Apostoli? Nu aşteptăm niciun răspuns, nicio erată sau explicaţie, pentru că oricum, nu le vom primi. Noi ne facem datoria de a semnala această greşală voită, socotim noi, şi a restabili adevărul, pentru a nu-i pune în dificultate pe cei care şi-au stabilit ca dată a nunţii una din cele două zile, respectiv 22 sau 23 iunie.

Portalul Ortodoxinfo a publicat, cu puţină vreme în urmă, Calendarul Bisericii Ortodoxe Române pe luna ianuarie, urmând să lucreze la continuarea lui. Iniţiativa este binevenită, având în vedere faptul că apar pe piaţă calendare voit denaturate, pentru a generaliza confuzia între credincioşi. Mai trebuie să ştim că papistaşii români au alcătuit un calendar ecumenist catolic-ortodox, o mixtură nedorită şi absurdă, care ne arată desluşit tendinţa anilor următori.

Presbiter Ioviţa Vasile

 

 

 

Reclame

11 gânduri despre „Gafă de proporţii a Patriarhiei Române”

 1. Părinte, iertați…
  m-am uitat si io in calendar si am văzut ca începe pe 22 …
  Dar…eu, asa ca un prost , zic…
  nu cred ca e gafă… Ci din cauza calendarului acesta îndreptat , Învierea cade tot mai târziu si ca si anul acesta postul Sf. Apostoli care de obicei pe calendarul vechi era o luna mai mereu , nicidecum câteva zile , asa cum cade anul acesta… Daca ar începe pe 24 atunci ar fi numai 5 zile… si parca am auzit undeva ca e contrar canoanelor ca sa fie mai.mic de 7 zile. dar nu stiu sigur.
  Poate e gafa sau poate de aia ca sa fie măcar 7 zile de post.
  Ca adauga 2 zile de post asta nu e rau! Post ne trebuie, si cat mai mult.
  Acuma oamenii se bucura cand vad ca anul acesta e doar 5 zile…dar nu stiu daca si Sf. Apostoli se bucura!
  iertati daca iarasi mi-am intrat in felul meu de a contrazice.
  Poate iarasi mă ” trimiteri la plimbare”. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. …si mi-a plăcut totusi sa vad o ” figura” noua in calendar, anume mult indragitul mosu Gheorghe Pelerinul, acum Sfânt.
  Si am văzut ca au băgat ca si zile importante pe 9martie ziua detinutilor politici anticomunisti,
  iar pe 14 mai ziua martirilor din temnitele comuniste,…doar ca eu nu vad diferenta dintre cele 2, ca doar is aceeasi mucenici.
  In fine… m-am mirat ca au avut , in sfarsit intenția de a-i aminti măcar pe acesti.mucenici.
  Pana sa-i mai si puna in calendar cu rosu sau măcar albastru…cred ca mai durează.

  Apreciază

 3. nu stiu ce sa zic…nu-s nici eu priceput.
  Dar observ ca doar la comentarii apar punctele, la articole nu! Interesant! o fi vreun virus? sau din setările tastaturii acolo unde selectezi limba?

  Apreciază

  1. Apar si l.a articol.e, numai ca acol.o musai sa am rabdare sa l.e sterg. Poate fi un virus. Mai am o probl.ema pe un fisier unde scrisul. e rosu barat si baiatul. meu n-a reusit sa-i de cap. Acel. scris nu se mai poate sterge pur si simpl.u. Nu ma deranjeaza deoarece mai am al.te fisiere in care l.ucrez. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s