Reacţiile Bisericilor Ortodoxe dupa emiterea Tomosului de recunoaştere a ,,autocefaliei’’ schismaticilor ucraineni

Acestea n-au întârziat. Unele. Amintim că Bartolomeu al Constantinopolului a cerut Bisericilor autocefale să sprijine nebunia sa.

1.Patriarhia Ecumenică a Antiohiei.

Refuz categoric. Răspunzând cererii patriarhului Bartolomeu de a recunoaște rezultatele „consiliului de unificare” din 15 decembrie și biserica naționalistă ucraineană creată acolo, Patriarhul Ioan al Antiohiei l-a îndemnat pe Patriarhul Bartolomeu să oprească procesul de acordare a autocefaliei până când o soluție pan-ortodoxă ar putea fi găsită în criza ucraineană. După cum a raportat OrthoChristian, Patr. Bartolomeu nu a ținut seama de acest sfat, și a înmânat tomosul de autocefalie „Mitropolitului” Epifanie Dumenko, conducătorul ,,bisericii’’ ucrainene schismatice, pe 5 ianuarie la Istanbul. Patriarhul de Constantinopol a trimis scrisori de apel pentru recunoașterea bisericii ucrainene tuturor conducătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale încă din 24 decembrie. Cererea a fost până în prezent explicit negată de Bisericile poloneză și sârbă .

În răspunsul său, Patriarhul Ioan a subliniat că evenimentele legate de crearea noii biserici se referă nu numai la dezbinarea pe care o creează în lumea ortodoxă, ci și la faptul că opinia Bisericilor Ortodoxe locale nu a fost luată în considerare de Constantinopol, raportează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse. Sinoadele locale, patriarhii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume au avertizat continuu pe Patriarhul. Bartolomeu, care creează unilateral o nouă ,,biserică’’, că ar putea avea consecințe dezastruoase și l-au chemat să convoace un sinod pan-ortodox pentru rezolvarea problemei, iar acesta a refuzat în mod repetat.

Patriarhul Ioan și-a exprimat anterior sprijinul față de Biserica canonică Ortodoxă Ucraineană și față de Patriarhia Moscovei.

2.Biserica Ortodoxă Sârbă.

În înţelegere cu Patriarhia Ecumenică a Antiohiei, a respins pretenţiile absurde ale lui Bartolomeu. Să dea Bunul Dumnezeu ca acest gest să premeargă respingerii sinodului tâlhăresc din Creta.

3.Biserica Ortodoxă din Cipru. Fiind într-o  criză de legitimitate fără ieşire, Epifanie, capul răutăţilor din Ucraina, s-a autoinvitat să viziteze Sfânta Biserică Ortodoxă din Cipru. Invitaţia a fost respinsă cu fermitate. ,,În concluzie, Arhiepiscopul Chrysostomos a subliniat că a fost contactat în legătură cu posibilitatea de a vizita Ciprul, de către Epihanie Dumenko, cerere pe care a refuzat-o. El a subliniat, de asemenea, că nu l- a pomenit și nu-l va pomeni pe acesta la Sfânta Liturghie. În acel moment, primatul cipriot și-a exprimat dorința de a servi ca mediator în situația creată, deși încă de atunci a fost clar că Patriarhia de Constantinopol nu este interesată să discute problema, ignorând avertismentul numeroaselor sinoduri, primaţi și ierarhi. La începutul lunii octombrie, Arhiepiscopul Chrysostomos a menționat că se opune intervenției politice în afacerile Bisericii ucrainene, cu toate ca politicienii ucrainieni au fost principalii actori ai procesului de acordare a autocefaliei.

4.În luna mai, Sinodul Bisericii Ortodoxe Poloneze a subliniat nevoia de pocăință din partea schismacilor ucraineni înainte de a-i admite înapoi în Biserică și a militat pentru o discuție pan-ortodoxă cu privire la acordarea autocefaliei (care nu s-a întâmplat niciodată, până acum); la sfârșitul lunii septembrie, Mitropolitul Sava a reînnoit personal apelul la Patriarhul Bartolomeu să convoace un Consiliu pan-ortodox pentru a rezolva criza ucraineană, așa cum au susţinut mai multe mai multe Sinoade, primate și ierarhi; la 16 noiembrie, Consiliul Episcopilor Bisericii Poloneze a adoptat o rezoluție prin care clerului polonez i se interzice să aibă comuniune liturgică sau de rugăciuni cu reprezentanții Patriarhiei Kiev schismatice sau a Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainiene schismatice – cele două grupuri care s-au unit în noua „Biserică Ortodoxă a Ucrainei” schismatică, pe 15 decembrie; Mitropolitul Sava a scris o scrisoare personală de sprijin Mitropolitului Onufrie la mijlocul lunii decembrie, după scandalul „consiliului de unificare”, pe care Constantinopolul l-a înlăturat din postura de mitropolit canonic al Kievului; și în cele din urmă, Mitropolitul Sava a respins în mod special cererea lui Bartolomeu de a recunoaște noua structură ucraineană și de a-și pomeni primatul, „Mitropolitul” Epifanie Dumenko, la Sfânta Liturghie, spunând că Pat. Bartolomeu a acționat necanonic și că schismații ucraineni nu au nici un har al hirotonirii.

5.Patriarhia Română.

Tăcere, tăcere, tăcere. Nici nu aşteptăm un răspuns. Spun cei care urmăresc mijloacele de informare ale Patriarhiei Române că cinstiţii noştri ierarhi nu s-au pronunţat în privinţa hotărârii unilaterale a lui Bartolomeu. Răspunsul însă ni l-a dat Domnul Daniel Ciobotea, stătător pe  scaunul patriarhal, care l-a invitat pe ereticul şi schismaticul Bartolomeu să participle la festivitaţile de inaugurare a unui nou edificiu bucureştean, numit ,,Catedrala Mântuirii Neamului’’. Înţelegem ,,tactica’’ Domnului Daniel Ciobotea: tace şi face. Le cerem imperativ; să nu tacă şi să nu facă, adică să se pronunţe deschis şi pe înţelesul tuturor : acceptă atitudinea eretică şi schismatică a lui Bartolomeu? Da sau nu?

Punem aceste întrebări în virtutea dreptului pe care ni l-a dat Bunul Dumnezeu de a ne pronunţa atunci când Sfânta Credinţă Ortodoxă e primejduită de vrăjmaşi.

 

Presbiter Ioviţa Vasile

 

Reclame

6 gânduri despre „Reacţiile Bisericilor Ortodoxe dupa emiterea Tomosului de recunoaştere a ,,autocefaliei’’ schismaticilor ucraineni”

 1. Patriarhul Daniel îl așteaptă pe papa să se roage împreună în Catedrala Mântuirii Neamului!!! Pe 31 mai 2019!

  Dacă își exprima dezacordul față de acordarea autocefaliei Ucrainei, îl supără și pe papa Francisc pe care-l pomenește ierarhul ortodox cu pretenții de papă Bartolomeu. Papa se va întâlni și cu președintele României, așa că, dacă Patriarhul ia atitudine împotriva acordarii autocefaliei Ucraineni, se pune rău și cu Klaus Iohannis. Va avea curajul muceniciei?
  Se anunță, asadar, un an greu pentru Ortodoxie și pentru România! Vom avea curajul de a ne pocăi cum se cuvine pentru a avea îndrăzneală în rugăciune și în mărturisire? Dumnezeu sa ne ajute să facem voia Sa!

  Apreciază

  1. Dragul. meu,
   Rationamentul. expus e bun. In spatel.e l.or stau altii, fata de care au datorii imense. Musai sa joace cum l.e canta si de-aici are de pierdut Sfanta Biserica Ortodoxa. De Iohannis n-ar trebui sa se teama, asta gandeste cu incetinitorul si e trecator l.a Cotroceni. N-au curajul. muceniciei. Daca-l. aveau, nu se bagau de la inceput in cl.oaca ecumenista, dar nici episcopi nu ajungeau.
   Vad ca ai remedii.pentru toate: pocainta, rugaciune si marturisire. Acestea sa l.e facem, celelalte le lucreaza Marel.e Preot Iisus Hristos. Doamne ajuta. Sa ne vedem la poarta raiului. Pana atunci mai putem comunica. Mi-ar face placere.

   Apreciază

 2. Se vede clar cum oculta se străduiește sa ne subjuge si spiritual. Nu vom mai putea fi căldicei. Ori vom fi cu Hristos, ori cu forțele necuratului corecte … politic!

  Apreciază

  1. Dragul meu, nici nu stiu cum sa-ti zic,
   Am urmarit filmul acesta, montajul acesta cu deosebita atentie si am constatat ca mereu avem ceva de invatat. Regret profund ca monahul Sava si celalalt care-i ia interviul Parintelui Zisis, au dezertat de la datoriile lor si ma gandesc la vremea cand ii pretuiam atat de mult si eram impreuna. Nu vreau sa mai discut despre ei, ca sa nu ma amarasc si mai mult.
   Avem aici marturiile unor adevarati slujitori ai lui Hristos, niste titani ai Sfintei Teologii. De acestea sa ne tinem.
   Tiriflicii, trepadusii, impostorii, smecherii si toata pleava sa ne lase-n pace.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s