Făgăduinţele cinstiţilor noştri episcopi, făcute înainte de hirotonire

Înainte de hirotonirea unui preot în treapta episcopală, acesta este supus unei cercări prin care cei de faţă se încredinţează că acela chemat la treapta arhieriei are cu adevărat cuget ortodox, mărturiseşte Sfânta Credinţă Ortodoxă şi merită acest mare dar de la Dumnezeu. Cuvintele de mai jos, rostite de candidatul la treapta episcopiei, statornicesc datoria sfântă de a păzi până la moarte Sfintele Canoane şi toate rânduielile bisericeşti.

,,Peste acestea încă mai mărturisesc că voi păstra şi voi urma cu sfinţenie, până la suflarea mea cea mai de pe urmă, toate Canoanele celor Şapte Sfinte Sinoade Ecumenice şi ale celor locale, învăţăturile de Dumnezeu purtătorilor Părinţi, tradiţiile Sfintei Biserici Ortodoxe’’. Este binecunoscut faptul că Sfinţii Părinţi nu intrau în dialog cu ereticii şi nu căutau să se unească cu ei, ci doar aşteptau întoarcerea şi pocăinţa lor, mărturisind cu tărie Adevărul revelat şi au statornicit ,,să fie dată anatemei orice erezie’’, cum spune Canonul I al Sinodului II Ecumenic de la Constantinopol, din 381.

Potrivit celor scrise mai sus, şi întregii Tradiţii Sfinte, întâlnirile ecumenice, comandate şi programate de cei din afara Bisericii, au loc cu încălcarea Sfintelor Canoane, pe care toţi episcopii ortodocşi s-au făgăduit a le respecta. Faptul că se invocă dragostea creştină este o mască, căci nu poate exista dragoste acolo unde este făţărnicie, minciună şi înşelare. Faptul că se vorbeşte cu insistenţă de necesitatea ,,ca toţi să fie una’’, cum Însuşi Mântuitorul a spus, nu justifică în nici un fel întâlnirile costisitoare cu ereticii, care sunt chiar mai răi şi mai vicleni decât cei din primele veacuri.

Cum am spus şi altădată, Biserica nu a dat nimănui mandat să participe la întâlnirile ecumeniste şi nu se va uni niciodată cu ereticii. Se vor uni trădătorii lui Hristos şi ai Bisericii.

Chemăm şi rugăm pe toţi episcopii români să-şi aducă aminte de ce au făgăduit înainte de hirotonie şi să înceteze brutala încălcare a Sfintelor Canoane, a Poruncilor Dumnezeieşti. De respectarea făgăduinţei lor atârnă mântuirea lor şi a păstoriţilor lor, nu de ucazurile venite de la vrăjmaşii lui Hristos şi ai Bisericii Sale.

Presbiter Ioviţa Vasile

 

7 gânduri despre „Făgăduinţele cinstiţilor noştri episcopi, făcute înainte de hirotonire”

 1. Stimate părinte Vasile,
  Am demult un gând, dar nu știu cum să vi-l spun.
  Ideea e că episcopul Gheorghe de Bănceni, care dă lecții Ierarhilor români foarte ușor, de ce nu le spune alor săi să ne returneze Tezaurul, dând astfel un semn despre buna lor credință față de noi, români? Că doar și stă scris în Sfânta Carte: „credinţa fără de fapte moartă este” (Iacov 2, 20).

  Apreciază

  1. @Ioan C
   Nu ma surprinde comentariul tau, daca era blogul meu, te-as fi trecut de mult la spam!
   Gandul tau rautacios este de la cel cu coarne, pastreaza-l pentru tine si nu-l mai impartasi si altora!
   Iertare parinte!

   Apreciază

 2. treaba cu tezaurul este ft dubioasa si cu dus si intors, acesta nu a fost luat cu japca ci dat de buna voie de clasa politica tradatoare a vremii, ca si cea de astazi de altfel, bun trecand peste asta vedem o rusofobie din aceasta prosteasca la x sau la y si fara absolut nici un discernamant

  Apreciază

 3. Imbracati in haina iubirii crestinesti propovaduite de la inaltimile amvonului din Biserica, Inaltii Ierarhi BOR, in frunte cu Patriarhul Daniel, randuit de Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa pastoreasca crestinii ortodocsi ai acestei natii, incearca sa traga pleroma ortodoxa catre compromisuri, dupa compromisuri, care trebuie respectate, ascultate neconditionat si fara discutii, de toti cei care se considera fiii BOR stramosesti.
  Compromisurile care vizeaza Traditia si hotarele dreptei credinte, invataturile Sfintilor Parinti si ai Sfintelor Sinoade Ecumenice, duc se stie la primejdii de moarte, catre apostazie si schisma.
  Un rol important il avem si noi in viata Bisericii, noi cei care formam pleroma ortodoxa, si care asistam de ceva vreme, la incalcarea cu osardie de catre Inaltii Ierarhi ai BOR a juramintelor depuse la hirotonie.
  Memoriile depuse in atentia sinodalilor de pe tot cuprinsul tarii, au ramas fara raspuns pana in ziua de astazi(in cazul meu doua la numar, adresate Patriarhului BOR).
  Parerea noastra e nesocotita si cel care ridica glasul este catalogat ca facand parte din categoria schismaticilor,razvratilor, impotriva Bisericii si a hotararilor membrilor sinodului BOR, cei mai potriviti in a lua decizii fata de care toti, de la vladica la opinca trebuie sa se supuna.
  Am devenit un fel de „dusmani de clasa”, paria din Biserica Mantuitorului Hristos, alaturi de Preotii care au incetat pomenirea Ierarhului ( caterisiti si alungati de la slujire din Biserica), cei care incearca sa „strige”Adevarul de pe acoperisurile caselor, devenind peste noapte cu totii prigoniti in propria tara, de fratii intru aceeasi credinta ortodoxa.
  Spunea Profesorul si eminentul teolog,domnul Dimitrios Tselenghidis,'”Se nesocotește, cu toate acestea, faptul istoric că, în Biserica Ortodoxă ultimul criteriu îl reprezintă conștiința dogmatică veghetoare a Bisericii, care, în trecut, a aprobat sau a considerat drept tâlhărești chiar și Sinoade Ecumenice. Sistemul sinodal, prin el însuși, nu garantează în chip mecanic corectitudinea credinței ortodoxe. Aceasta se întâmplă numai atunci când Episcopii participanți la Sinod au în interiorul lor activ Duhul Sfânt și Calea Ipostatică, pe Hristos, astfel încât, în calitate de sinodali – împreună călători pe aceeași cale [gr. συν – împreună + ὀδός – calea] sunt în practică și „următori Sfinților Părinți“.

  In cadrul CMB, Inaltii Ierarhi BOR, au intrat in tot felul de parteneriate cu denominatiunile crestine, numite acum legal „biserici”(cu avizul dat de sinodul talharesc din Creta 2016, regizat cu diplomatie fariseica de Pseudo-Patriarhul Bartolomeu), cu instituţii guvernamentale, de întrajutorarea oamenilor, cu caracter social-umanitar-medical, un ecumenism mascat, care altereaza profund perspectiva crestina si mutileaza duhovniceste pe tot ortodoxul de buna-credinta , care se molipseste treptat de acest psudo-crestinism.
  Toate aceste participari ale Ierarhilor, la slujiri impreuna cu ereticii cu ocazia diferitelor evenimente, anuntate prin discursuri sforaitoare, bune de adormit constiinta pleromei ortodoxe, pregatita cu dibacie prin cateheze si cuvinte de invatatura, bine intocmite de clerul laic si monahal supus desavarsit, pentru asimilarea acestora fara nici macar o farama de opozitie, au dus la situatia dramatica in care se afla Ortodoxia noastra.

  „*Credinţa păstrează nerobit cugetul şi îi face vitează inima. Dimpotrivă, o credinţă înlănţuită de înşelăciune îngenunchează şi patria la picioarele celui care a înşelat-o. ‘Unirea o iubim, supunerea o urâm, pentru că ea va însemna dispariţia Ortodoxiei.’ Între adevăr şi minciună nu există cale de mijloc (ceva intermediar), nu încape compromisul. Oricând s-au făcut astfel de paşi, cel care a câştigat a fost vrăjmaşul lui Dumnezeu şi al omului.
  Fraţii mei, este o chestiune de viaţă şi de mântuire în această lume şi în eternitate, păzirea dogmei Ortodoxiei!”

  Patriarhul si sinodul BOR,s-au indatorat papistasilor si altor culte religioase in Apus, folosind locurile lor de rugaciune, pentru ortodocsii care aveau locuri de munca pe acele meleaguri.
  Au uitat se pare ca papistasii.protestantii si cei asemenea lor, au ajuns „barabe” si nu crestini.
  Au vandut acestora pe Sfintii Ortodoxiei,incredintandu-le Sfintele lor Moaste. daruind -le ca din propria lor avere, Sfinte Icoane si alte comori.

  „**Pricina întunecatului zbucium al omenirii Apusene se poate lămuri într’un cuvânt: pentru că l-au ales pe Varavva, în locul lui Hristos; pentru că au ajuns barabe, în loc să fie Creştini. Barbare le sunt şi ţelurile, barbare şi mijloacele . Ţelul lor este să se înalţe pe sine şi pe poporul lor până la ceruri, iar pe toţi ceilalţi oameni şi popoare să îi calce în picioare, ca noroiul; iar mijloacele sunt aceleaşi cu cele ale lui Varavva: uneltiri, minciună, răzvrătire şi sânge.”

  Se pare ca Inaltii Ierarhi au uitat ca autoritatea Bisericii este iubire, care nu-şi oprimă, nu-si terorizeaza credinciosii, nu-i insala, ci îi îndrumă, ii pazeste şi îi ocroteşte, intrucat în mod liber, ei sunt supuşii lui Hristos, care constituie Trupul tainic şi mădularele Bisericii lui.
  Compromisurile facute de conducatorii BOR, Patriarhul si al sau sinod, in virtutea ecumenismului lucid, i-au inlantuit puternic, astfel incat ei au devenit legati pe vecie de interese straine invataturii Mantuitorului Hristos , interese care vizeaza legaturi stranse cu masoneria de sorginte sionista, cu stapanii din umbra creatori ai religiei new-age aservita vrajmasului omenirii, cu puterile straine( sa nu uitam reprezentantii SUA si cei ai Vaticanului prezenti la lucrarile pseudo-sinodului din Creta, in calitate de observatori), care ca si in Ucraina, alaturi de statul Israel, urmaresc destramarea,faramitarea Ortodoxiei, si ingenuncherea ei Vaticanului.
  Se pare ca nimeni si nimic nu-i poate opri.
  Patriarhul BOR,la randul lui, bun prieten si frate masonic cu Pseudo-Patriarhul Bartolomeu,”primul intre egali”, il urmeaza pe acesta din urma, si ambii pe ereticul papa Francisc si pe altii aemenea lui(frati intru masonerie) , auto proclamatii „vicarius filii dei”, in participarile fara echivoc la toate intalnirile care promoveaza pacea și reconcilierea între toate religiile, încurajând dialogul între creștini, evrei și musulmani, chiar daca acestea inseamna participari la rugaciunile evreiesti in sinagoga sau in moschei.

  „Evreii, mahomedanii si crestinii sunt trei expresii ale aceluiasi monoteism, iar glasul traditiei lor autentice si străvechi este si cel mai cutezător si mai plin de încredere din istorie. De ce nu ar fi posibil atunci ca, în loc să genereze opozitii ireconciliabile, numele acestui unic Dumnezeu să ducă la un respect reciproc, la întelegere si coexistentă pasnică? De ce să nu privim cu încredere la ziua în care, fără nici un prejudiciu adus dezbaterii teologice, vom descoperi ceea ce este atât de evident si totusi atât de greu de acceptat – si anume că, în calitate de fii ai aceluiasi Tată, suntem prin urmare cu totii frati?”, declara Papa Paul al Vl-lea, La Croix, aug.11, 1970

  Ereticul papa Francisc I, la randul lui , pe 19 Iunie 2006, pe stadionul Luna Park din Buenos Aires, a ingenuncheat in fata pastorului protestant “Carlos Miranda” ca sa ia “binecuvantare” de la el, iar in 2014, s-a intalnit cu un grup inter religios din Argentina, format din 15 evrei, 15 musulmani si 15 crestini (eretici,saracii de ei!). Pe unii ii cunostea de cand era arhiepiscop la Buenos Aires asa ca a improvizat un discurs axat pe fraternitate: “Avem acelasi Tata in Ceruri si acelasi Tata jos pe pamant, pe care-L adoram”.
  Exemplele sunt numeroase.
  La 27 octombrie 1986, Ereticul papa Ioan Paul al-II-lea,mason si el, a primit în bazilica Sfântului Francisc, în Assisi, pe reprezentanţii marilor religii ale lumii pentru a se ruga împreună. Locul rezervat lui Dalai Lama era chiar altarul central, unde Dalai Lama a instalat o statuie a lui Buda. Episcopii catolici au văzut statuia şi nu au spus nimic… Un an mai târziu evenimentul s-a repetat la Biserica Santa Maria din Trastavere, în Roma, spre satisfacţia masonilor, care şi-au publicat victoria în ziarul “Hiram” scos de Loja Marelui Orient. Masonul F.M.Marsaudon scria: “Catolici, Ortodocşi, protestanţi, evrei, musulmani, hinduşi, budişti, liber-cugetători, pentru noi nu sunt decât porecle; francmasoneria este numele întregii familii.”
  Acesta e si numele CMB,nu?
  S-au adeverit cuvintele intelepte ale Sfantului Anatolie al Optinei,care prorocea:

  „***Ereticii vor pune mâna pe Biserică, îşi vor numi peste tot slugile, iar viaţa religioasă va fi lepădată. Însă Domnul nu lăsa pe robii Săi fără apărare şi întru neştiinţa. El a spus: „După roadele lor îi veţi cunoaşte“ (Matei 7, 16-20). Şi sârguieşte-te să-i osebeşti de păstorii adevăraţi; acei furi de cele ale Duhului, care sfâşie turma duhovnicească, „nu intră pe uşă în staul, ci sar pe aiurea“, după cum a spus-o Domnul, adică vor intra nelegiuit, nimicind cu de-a sila dumnezeiasca orânduială- pe acestia Mantuitorul îi numeste „talhari” (Ioan 10, 1)…..Drept aceea, fiul meu, când vei vedea în biserică batjocorindu-se lucrarea dumnezeiască, învăţăturile Părinţilor şi orânduirea lăsată de Dumnezeu, să ştii că ereticii au şi apărut, chiar dacă pentru o vreme s-ar putea să-şi tăinuiască relele voiri sau vor strâmba pe nesimţite credinţa dumnezeiască pentru a izbuti mai bine, înşelându-i pe cei neiscusiţi.

  Îi vor prigoni nu doar pe păstori, ci şi pe slujitorii lui Dumnezeu, căci diavolul, care ocârmuieşte rătăcirea, nu poate suferi vieţuirea după rânduiala lui Dumnezeu. Asemenea lupilor în piei de oaie, vor fi cunoscuţi după firea lor îngâmfată, iubirea de desfătări şi pofta de putere- aceia vor fi trădători care vor pricinui ură şi răutate pretutindeni; şi de aceea a spus Domnul că se vor cunoaşte „după roade” (Luca 6, 43-45). Adevăraţii slujitori ai lui Dumnezeu sunt supuşi, iubitori de fraţi şi ascultători de Biserică.”

  ‘La pseudo-sinodul din Creta 2016, agenți ai serviciilor de informații din Vest se aflau în stare de pregătire operațională (adică de spionaj), pentru a extinde separarea și divergenţele din sânul Ortodoxiei și pentru a folosi pseudosinodul pentru decizii care nu se încadrează în sistemul de valori ortodoxe. Astfel, au lezat unitatea lumii ortodoxe. În Creta s-au aflat agenți americani, cu scopul de a deține controlul absolut asupra a ceea ce urma să aibă loc în cadrul pseudosinodului. A existat un control asupra Bisericilor Ortodoxe din partea „elitelor occidentale”. În esență a fost vorba de un produs al politicii externe americane’,spunea intr-un articol de referinta, Protopresbiter Anghelos Anghelakopoulos,Cleric al Mitropoliei de Pireu,Master în Teologie,la doi ani dupa dezastrul de la Kolymbari.
  Dispunand de un puternic aparat de agitatie si propaganda, aservit propriilor interese de suprematie si putere absoluta in ortodoxie(ocupam al doilea loc in Ortodoxia mondiala ca numar de credinciosi,), Ierarhii BOR, in buna intelegere cu structurile de drept ale statului roman, s-a folosit cu dezinvoltura de aceste prerogative, pentru a ingenunchea rezistenta opusa de miscarea antiecumenista, uitand de rolul sau de a condamna ecumenismul sincretist intercreștin și interreligios ca panerezie, si mai ales uitand de fagaduintele facute Stapanului Cel Vechi De Zile,Indelung Rabdatorul, care il ingaduie inca, sa mai zaboveasca intru pocainta pe scaunele arhieresti.
  Continuatorul in proiecte masonice, prin ideal si fapta , al ereticului papa Ioan-Paul al doilea, este fara indoiala ereticul papa Francisc, cel caruia Patriarhul BOR si sinodul sau, urmeaza sa-i ingenuncheze Ortodoxia, in minunata „gradina a Maicii Domnului”, pe terenul pregatit sarguincios din pacate de predecesorul sau, Patriarhul Teoctist.
  Cum se face ca o tara majoritar ortodoxa este vizitata de doi conducatori ai lumii catolice intr-un interval atat de scurt?
  Atata timp cat fratii sai mai mari sunt considerati evreii (dupa cuvantul celui beatificat de papistasi), cum ne considera ereticul papa Francisc, pe noi , romanii ortodocsi, probabil fratii sai mai mici, caci prin unirea apropiata cu greco-catolicii, asta vom fi! Sa nu fie!

  „**Trebuie să fim de acum înainte pentru Hristos şi împotriva lui Varavva, împotriva tuturor barabelor din lume.
  Ori ne vom îngădui să fim mai păgâni decât politheistul Pilát? El, politheist fiind, a vrut să-l scape pe Hristos de Evrei.
  Astăzi, politheiştii din India vor să Îl scape pe Hristos de Creştini. Precum au fost în trecut Evreii pentru Varavva, aşa şi Creştinii de astăzi ai Europei sunt pentru tâlhar şi împotriva lui Dumnezeu. Şi precum politheistul Pilát a luat partea lui Hristos împotriva lui Varavva, aşa şi hinduşii de astăzi se ridică hotărâţi împotriva barabelor Creştine.
  Alegeţi, Sârbilor(Romanilor,n.m.), viaţa sau moartea, cinstea sau ruşinea, lumina sau întunericul, dreptatea sau nedreptatea, Dumnezeu sau diavolul, alegeţi! Alegeţi, ori Hristos, ori Varavva.
  De această alegere a ţinut tot trecutul vostru. De ea va ţine şi tot viitorul vostru. Amin.”

  *Sterghios Sakkos, profesor emerit al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Aristotelice din Tesalonic,– ianuarie 2012; traducere din elină de monahul Leontie; sursa: http://aktines.blogspot.com/)
  **Sfântul Nicolae Velimirovici, „Prin fereastra temniței”
  ***“Apostazia si Antihristul. Dupa invataturile Sfintilor Parinti”, Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni, Constanta, 2008

  Apreciază

  1. Lucruri preadevarate spuneti, distinsa Doamna Doctor. Din pacate si dureroase pentru noi. Oamenii acestia nu vor sa priceapa ca se duc spre pieire si-i trag si pe altii dupa ei. Dumnezeul Adevarului si Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa ne ajute sa ne implinim menirea pentru care ne-a adus la existenta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s