Sfântul Tarasie al Constantinopolului: cuvinte grele asupra ereticilor iconoclaşti

Sfintele icoane au fost, şi sunt şi acum, ţinta dispreţului evreilor, musulmanilor, ecumeniştilor şi, în general, a tuturor vrăjmaşilor lui Dumnezeu şi ai Sfintei Biserici. Aceştia se ridică şi acum cu multe hule împotriva lor. Biserica însă îşi cunoaşte misiunea şi menirea ei, şi de aceea apără icoanele sfinte împotriva tuturor rătăciţilor lumii.

Astăzi pomenim pe Sfântul Tarasie al Constantinopolului. A rânduit Dumnezeu ca el să păstorească turma dreptmăritoare în vremuri grele, când vrăjmaşii văzuţi ai Bisericii au împlinit vrerea văjmaşilor nevăzuţi, diavolii, luptând cu multă răutate împotriva icoanelor. Evreii conduceau din umbră această luptă şi, ne spun cărţile bisericeşti, în Beirut au batjocorit o icoană care avea pe ea Preacuratul chip al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Văzând că şi în Biserică s-au osebit unii care nu sufereau a fi cinstite, Sfântul Tarasie a socotit că este de mare trebuinţă ca un Sfânt Sinod Ecumenic să se întrunească şi să stârpească această erezie. De aceea el a stăruit pe lângă tânărul împărat Constantin şi mama sa Irina. Aşa a fost aleasă cetatea Niceea, unde în 24 septembrie 787 au început Sfinţii Părinţi să vorbească despre erezia iconoclastă şi despre sfintele icoane care trebuiau păstrate, împotriva voii tututor vrăjmaşilor întunecaţi la minte de diavolul. 367 de Sfinţi Părinţi s-au adunat la acest Sfânt Sinod Ecumenic întru apărarea adevărului revelat.

Cei care dintre păstorii Bisericii căzuseră în mrejele acestei erezii şi şi-au dat seama de păcatul lor, s-au pocăit şi Sfinţii Părinţi au primit cu bucurie întoarcerea lor şi i-au iertat. Aceştia au citit în auzul tuturor aceste cuvinte: ,,Cei ce nu cinstesc sfintele icoane să fie anatema; cei ce aduc cuvinte din Dumnezeiasca Scriptură împotriva sfintelor icoane să fie anatema; cei ce numesc idoli sfintele icoane să fie anatema; cei ce se leapădă de predaniile Sfinţilor Părinţi, precum se lepădau Arie, Nestorie, Eutihie, Dioscor, şi nu voiesc să le primească pe acelea care sunt arătate lor din Dumnezeiasca Scriptură, să fie anatema; cei ce zic că sfintele icoane nu sunt date de către Sfinţii Părinţi să fie anatema; cei ce grăiesc că Soborniceasca Biserică primeşte idoli să fie anatema’’(După Vieţile Sfinţilor pe februarie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 289-300).

            Aş propune ca distinsele personalităţi din lumea ortodoxă, care participă la întâlnirile ecumenice cu toţi iconoclaştii lumii, să citească cuvintele de mai sus în auzul tuturor, apoi să se retragă dintre ei. Pentru rugăciunile Sfântului Tarasie, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi păcătoşii.

 

Presbiter Ioviţa Vasile

Publicitate

2 gânduri despre „Sfântul Tarasie al Constantinopolului: cuvinte grele asupra ereticilor iconoclaşti”

 1. Ca un soare mare, cu strălucirile dogmelor şi ale minunilor, luminezi întotdeauna plinirea lumii, tăinuitorule al celor cereşti, Preafericite Tarasie.(Condacul Sfântului Ierarh Tarasie)
  Cat de frumos raspunde Patriarhul Pavel Cipriotul, Imparatului Constantin si Maicii Sale Imparateasa Irina, cu pocainta si adanca smerenie:
  ” Iar ceea ce raneste sufletul meu cu mai multa si nemasurata mahnire este aceasta: „Vad in toate partile, peste tot pamantul care este sub stapanirea voastra, ca nu se pazeste randuiala credintei nemiscata si nu petreceti intru credincioasa invatatura, ci se instraineaza de Biserica noastra si se gonesc crestinii de la turma lui Iisus, ca niste oi straine. Pentru aceea ma lepad de a mai fi pastor la acea eretica adunare; si am voit ca mai bine sa petrec in mormant, decat sa cad sub anatema celor patru sfinte scaune apostolesti. ….Sa nu lasati mai mult ca eresul cel urat, ce iese din padure ca un porc salbatic, sa pustiiasca si sa piarda via lui Hristos, in vremea credincioasei voastre imparatii, si sa o intineze cu paganeasca socoteala. Aveti lucrator iscusit care poate sa dea strugurele adevaratei marturisiri pe care, storcandu-l in dumnezeiescul teasc al Bisericii, va umple paharul de intelepciune si va pregati credinciosului popor bautura dreptei intelegeri”.
  Era vorba de prietenul iubit si credincios al Mantuitorului, Prea Fericitul Tarasie, exemplu desavarsit de dragoste, smerenie si dreapta cugetare, atribute esentiale , pe care nu le mai intalnim astazi din pacate, la unii conducatori ai turmelor ortodoxe ale ArhiPastorului Hristos.
  „Tarasie,care este intai intre sfetnicii vostri cei imparatesti; pe acela il stiu ca este vrednic de ocirmuirea Bisericii, care este puternic sa goneasca cu toiagul intelegerii mincinoasele cuvinte cele eretice, sa pasca bine turma lui Hristos cea cuvantatoare si sa o adune intr-o singura ograda a dreptei credinte”.
  Prea Fericite Tarasie, goneste si din tara noastra cu toiagul tau cel preaintelept, cuvintele mincinoase si eretice ale sinodului al carui cap este Daniel, Patriarhul, si roaga-l pe Hristos Domnul, sa randuiasca pastor si invatator bun Bisericii noastre ortodoxe, pentru ca toti sa petrecem in unirea credintei si in dragoste.
  Strigam impreuna cu tine, Prea Sfintite Parinte Patriarh Tarasie, izgonitor al diavolilor necredintei , „Pleaca, Doamne, urechea Ta si ma auzi”, ca suferim alaturi de fratii nostri ortodocsi ucrainieni, grele dureri si prigoniri fara seaman, faradelegi si viclesuguri.
  Roaga-te , Sfinte Tarasie , milostivirii lui Hristos, Soarele Dreptăţii, sa randuiasca pe inaltul tron al Constantinopolului, Pastor intelept si milostiv, care sa-si puna viata pentru oile sale, in aceste vremuri de ratacire si apostazie.
  Apara-ne pe toti de napasta si nelegiuirile pe care le ticluiesc mai marii Bisericii de aici si pana la Constantinopol, stiind precum ai zis ca „”Bolile cele invechite si naravurile rele cele obisnuite, cu greu se tamaduiesc”, rugandu-te lui Hristos, Imparatul Cel Vesnic si Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre!
  AMIN

  Apreciază

  1. Multumesc, Distinsa Doamna Doctor. Cu mult drag as publica excelenta dumneavoastra contributie, dar mi-e cu neputinta. Banuiala mea este ca cineva urmareste ce scriu in fisiere si-mi pune bete in roate. Astfel scrisul meu devine dintr-o data rosu, barat cu linie rosie si nu-l mai pot sterge prin nicio metoda cunoscuta. De o vreme nu mai pot scrie nici cu diacritice, calculatorul nu ma asculta. Voi cauta inlaturarea acestor neajunsuri cu ajutorul unui Parinte priceput. Daca insa vreun frate imi poate indica o cale de urmat, i-as fi recunoscator. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: