Delatiunea, ridicata la rang de ,,virtute’’ in Biserica Ortodoxa Romana

Delatiunea  e injositoare pentru fiinta umana. E componenta de baza a politicii dictatorilor, a oricarui sistem totalitar. E materia prima a serviciilor secrete, fara de care acestea si-ar pierde eficienta. Prin delatiune au fost distruse vieti, s-au compromis cariere si s-au nenorocit familii. Nu putine, daca ne gandim doar la perioada comunismului satanic si la ceea ce traim noi acum.

Delatiunea a fost ,,implementata’’, cu  multe ,,succesuri’’, si in Biserica. Cunosc prea bine fenomenul din interior. Fiecare episcop si-a organizat un sistem informational, prin care sa-i controleze in special pe preoti. Din pacate, mare parte din slujitorii Bisericii s-au integrat in acest sistem si isi castiga merite in fata ierarhilor pentru parohiile cele mai bune din sate sau din orase, functii in aparatul administrativ al episcopiei, accederea la rangul de protopop sau inaltarea la ,,demnitatea’’ de staret ori stareta. Cunosc bine practica delatiunii din manastiri. Staretii si staretele fac ,,rapoarte’’ periodice ierarhilor, in care consemneaza tot ce poate fi de folos pentru acestia, privitor la vietuitorii manastirii si la vizitatorii ocazionali ai acestora. Cand savarseam Taina Sfantului Maslu intr-o manastire, toti preotii de mir eram vizati, deoarece multe din asezamintele monahale n-au preot, adica ieromonah. Aceasta ne era rasplata din partea purtatoarelor de straie calugaresti.

Redau mai jos un pasaj dintr-un articol citit zilele trecute si scris de un mirean.

,,Mi-am luat timp în mod particular pentru a vorbi cu zeci de preoți și călugări de la biserici și mănăstiri din România pe acest subiect, în mod special din orașul Y  unde locuiesc. Nu m-am apucat să intru în dezbateri cu ei, am vrut doar să le aflu punctul de vedere. Răspunsurile pe care le-am primit au fost în mare parte nuanțe diferite de ecumenism. Am primit un răspuns vehement de opoziție la ecumenism de la doi preoți dintr-un cartier mărginaș, dintre care unul m-a întrebat dacă sunt trimis de la Patriarhie ca să-i înregistrez pe ascuns și să-i pârăsc. El mi-a împărtășit convingerea lui că există persoane care se dau drept credincioși ca să-i descoasă pe preoții de parohii și apoi să-i raporteze la Patriarhie. Această convingere a fost întărită și într-o discuție cu un fost stareț al unei mănăstiri de maici, care a afirmat că ar fi reperat ocazional asemenea ”intruși” cu ocazia slujirii Sfintei Liturghii în Biserică (Mihai, ,,Minunata’’ noua lume ecumenista, tot mai aproape de Ortodoxie (III), blogul Ortodoxia Marturisitoare)

Dezgustator, josnic, murdar, gretos sistemul securist introdus de ierarhi in Biserica! Iesiti din el, cinstiti slujitori bisercesti. Parasiti-l, cei care v-ati facut calugari.. Ce mai asteptati de la ,,stapanii” Bisericii? Sa va apropie si mai mult de iadul chinurilor vesnice?

Am scris aceste randuri ca sa stim, cu exactitate, in ce stare suntem si in ce punct ne situam.

 

Presbiter Iovita Vasile

 

6 gânduri despre „Delatiunea, ridicata la rang de ,,virtute’’ in Biserica Ortodoxa Romana”

 1. Aici, este suficient sa le citim c.v-urile cu trecutul dumnealor, mai ales în perioada bolșevică satanista in care ei au fost școliți pe la eretici, in contextul in care era o strictețe super severă în acea perioadă de a pleca peste graniță
  În ceea ce privește mănăstirile, un exemplu în acest sens este Văratecul, in care știm bine ce face membra clanului Josanu, Josefina

  Apreciază

  1. Multi preoti au fost trimisi in Occident cu directiva precisa de a aduna informatii despre cei din diaspora si a le raporta autoritatilor comuniste. Spre cinstea lor, mare parte din ei au refuzat acest targ murdar, cei care s-au prefacut ca se incadreaza, au dat informatii de doi bani, fiind mai inteligenti decat securistii ceausisti.
   Nu acaelasi lucru se poate spune despre cei care au devenit episcopi. Scaunele episcopale a fost rasplata pentru slujirea ateilor. Si sunt si azi. Un preot neverificat de sistem, oricat de merituos ar fi in plan duhovnicesc, nu va fi hirotonit niciodata episcop. Cat de bine au fost indoctrinati de ereticii apuseni, se vede din ce fac.
   Doamne, ajuta.

   Apreciază

  1. Sunt un batran hodorogit, nevrednic de Numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, nici nu va luati dupa ceea ce scriu eu. Sunt Parintii mai tineri, cu mai multa stiinta de carte, mai vrednici care pot sa va indrume. Stiti cine sunt eu? Parintele Cleopa spunea cam asa: sunt un parau glodos (noroios), ce cautati la mine? Mergeti la izvoarele cele curate ale Sfintilor Parinti. Daca un suflet curat spunea acestea, ce sa mai spun eu, nimicul, nimea-n drum?
   Mantuiti-va toti, pana mai putem spune ,,astazi”. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s