Un episcop aproape uitat

 

Este vorba de Preasfintitul Vasile Somesanu de la Cluj. L-am cunoscut cu cateva zeci de ani in urma. Atunci am avut cinstea de a-l primi in casa mea. Nu era arhiereu, era Preotul Vasile Fluieras din Cluj. Dupa o vreme, am aflat cu bucurie ca a fost chemat la treapta episcopatului. Iata, m-am gandit, un adevarat arhiereu al lui Iisus Hristos. Cand cugetam la acestea, stiam suficiente lucruri despre Preasfintia Sa.

A fost o vreme cand am simtit nevoia sa-l vizitez. Atunci am stat in antecamera si am asteptat sa-mi vina randul. Am vazut cat de apropiat era de oameni. Oricine voia sa intre, avea usa deschisa. Fara secretari, fara formalitati inutile care l-ar fi indepartat de oameni. Nimeni nu era impiedicat de functionari mincinosi care sa spuna ca Preasfintitul primeste o delegatie, ca e plecat cine stie pe unde, ca nu are timp si sa revina peste cateva zile, cand ar fi fost intampinat cu aceleasi minciuni. M-a primit simplu, am discutat in timp scurt nevoile care m-au adus. Am incercat sa-i sarut mana, cum se cuvenea. N-a fost chip. Smerenia sincera il facea sa refuze aceasta cinste ce i se cuvenea si ne lasa oarecum descumpaniti.

Incercati sa sunati un ierarh pe numarul de telefon postat oficial. Nu va va raspunde, oricate incercari veti avea. Acestia socotesc ca e sub demnitatea lor sa fie apropiati de oamenii care au nevoie de cuvantul lor si care, pana la urma, contribuie la confortul lor regal. Preasfintitul Vasile nu se incadra in aceste tipare. Am avut numarul Preasfintiei Sale si n-am vrut sa abuzez de acest privilegiu. In vreo zece ani mi-am luat ingaduinta de a-l suna de vreo doua ori. De fiecare data mi-a raspuns si mi-a dat raspunsurile de care aveam nevoie.

Imi amintesc ca am participat la inmormantarea unui Parinte, fost coleg de Seminar, din Bistrita Nasaud. A fost prezent si Preasfintitul Vasile. Cand am ajuns in cimitir, preasfintia Sa a luat Molitfelnicul si a citit cele trei Rugaciuni de dezlegare de la Slujba inmormantarii. Nu i-a pus pe aghiotanti, nici nu avea, nu a indemnat pe niciunul din preoti sa implineasca aceasta randuiala. A facut-o Preasfintia Sa cu dragoste si pretuire pentru cel trecut la cele vesnice.

Un preot din Salaj mi-a relatat urmatorul fapt. Fiica dansului, preoteasa, gravida fiind, a avut un grav accident de circulatie. A fost transportata urgent la Cluj, urmat indeaproape de tatal ei. Dupa internare, Parintele a alergat la Arhiepiscopia Clujului pentru a-i ruga sa trimita un preot pentru Sfintele Taine ale Spovedaniei si Impartasaniei. L-a intalnit pe Preasfintitul Vasile si l-a rugat sa desemneze un slujitor pentru implinirea celor de cuviinta. ,,Parinte, nu trimit niciun preot. Am sa vin chiar eu, acum’’. Si-a luat vesmintele arhieresti si toate cele de trebuinta si in cel mai scurt timp a ajuns la capataiul suferindei. A spovedit-o, a impartasit-o si Bunul Dumnezeu a scos-o din situatia grea in care se afla. Acum e preoteasa in Maramures si mama a trei copii.

Un alt preot din Salaj mi-a relatat, cu ani in urma, ca tatal sau a suferit, pare-mi-se, un accident vascular si a fost dus urgent in Cluj. Ajungand acolo, primul gand al preotului a fost sa alerge la Preasfintitul Vasile Somesanu, de care era apropiat, pentru a-i cere sprijinul. Demeres tardiv, deoarece Preasfintia Sa pregatise toate cele de cuviinta inainte ca ei sa ajunga in Cluj. Din aceasta intamplare, fiecare va intelege ce vrea.

Apropiat fiind de Cluj, stiam, in linii generale agenda Preasfintitului Vasile Somesanu. Era prezent mai ales in spitale, unde savarsea Sfanta Taina a Maslului, impreuna cu un grup restrains de preoti. Nu socotea a fi sub demnitatea Preasfintiei Sale. Dimpotriva, se apleca cu grija asupra suferintelor semenilor. Ati mai vazut un episcop care sa slujeasca la Sfantul Maslu? Eu, nu.

Cu cativa ani in urma, prin 2014, Preasfintia Sa a avut momente grele la Manastirea Nicula, in timpul slujirii arhieresti, deoarece a fost lovit de o o grava afectiune, despre care medicii curanti s-au pronuntat ca fiind, de obicei, cu sfarsit fatal. Arhiereul lui Hristos a supravietuit. Boala aceasta isi are talcul ei si putini sunt cei dispusi sa-l inteleaga. De-atunci, Preasfintia Sa este prezent in viata Sfintei Biserici cu contributii restranse, dar nu mai putin binefacatoare.

Intru multi ani, Stapane.

 

Presbiter Iovita Vasile

4 gânduri despre „Un episcop aproape uitat”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s