Durata tiraniei lui antihrist

Orice om interesat de mantuirea sa si, implicit, de evenimentele ultime ale lumii acesteia stie ca antihrist va stapani peste lumea intreaga, in chip uzurpator, vreme de trei ani si jumatate. Despre aceasta perioada a vorbit deslusit Mantuitorul nostru Iisus Hristos: ,,Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici sambata. Caci va fi atunci stramtorare mare, cum n-a fost de la inceputul lumii si nici nu va mai fi. Si de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scapa niciun trup. Dar pentru cei alesi se vor scurta acele zile. Atunci de va va zice cineva: Iata Mesia este aici sau dincolo, sa nu-l credeti. Caci se vor ridica hristosi mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi. Iata, v-am spus de mai inainte ’’ (Matei 24, 20-25).

Iata ca scurtarea zilelor a inceput cu mai multi ani in urma, incat s-a ajuns la concluzia ca ziua astronomica ar avea durata de numai 16 ore, raportata la curgerea normala a vremii. Oamenii de stiinta sunt nedumeriti si speriati de acest fenomen al comprimarii timpului, pe care nu-l pot explica nicicum, si nu-l vor putea vreodata, facand abstractie de adevarurile Evangheliei. Ceea ce nu pot explica ei, a spus cu limpezime Fiul lui Dumnezeu, acum doua mii de ani. Noi vedem in scurtarea timpului purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru fapturile Sale, pentru cei alesi, adica pentru aceia care au ales ei insisi a strabate calea cea ingusta care duce la viata vesnica (Matei 7, 13-14). Timpul este in puterea lui Dumnezeu si El il va scurta inca si mai mult, tocmai ca sa ne usureze trecerea prin stramtorarea cea mare, pana cand anul va fi ca luna, luna – ca saptamana, si saptamana ca ziua, dupa cum spun Parintii Bisericii noastre.

Este interesant si bine de stiut cum definesc Scripturile Sfinte intinderea in timp a tiraniei antihristice:

1.,,Vreme, vremuri si jumatate de vreme’’, (Daniel 7,25; Apocalipsa 12, 14). Comentatorii biblici onesti au deslusit semnificatia acestei expresii. Astfel, ,,vreme’’ inseamna un an, ,,vremuri’’ – doi ani si ,,jumatate de vreme’’ – o jumatate de an. Aceste perioade insumeaza trei ani si jumatate.

2.,,Patruzeci si doua de luni’’ (Apocalipsa 11, 2 si 13, 5). Este cat se poate de usor de inteles ca aceste luni mentionate, alcatuiesc cei trei ani si jumatate in care antihristul va exercita stramtorarea cea mare,

3.,,O mie doua sute nouazeci de zile’’ (Daniel 12, 11). Trei ani insumeaza 1095 de zile. Adaugam acestora zilele unei jumatati de an, 183, si  obtinem 1278 de zile, cifra foarte apropiata de 1290. Diferenta de 12 zile e in stiinta si puterea lui Dumnezeu, caci Sfanta Scriptura nu e o carte de calcul aritmetic nici de astronomie.

Scurtarea ,,acelor zile’’ e semn indubitabil al apropierii nu al sfarsitului lumii, ci al sfarsitului veacului acestuia, dupa expresia biblica. Fireste, ar fi un act de cutezanta, de nesabuinta, daca noi ne-am socoti printre cei alesi. Sa nu fie. Avem insa in fata noastra pe cei alesi, pe Sfintii lui Dumnezeu, reperele noastre morale, calauzitorii spre Imparatia lui Dumnezeu. E in puterea noastra sa fim ,,urmatori ai celor ce prin Credinta si indelunga-rabdare s-au facut mostenitori fagaduintelor’’ (Evrei 6, 12).

 

Presbiter Iovita Vasile

 

Publicitate

12 gânduri despre „Durata tiraniei lui antihrist”

 1. Parinte, am si eu o nelamurire. Boethius e sfant sau nu?
  Ma refer la Severinus Boethius (477–524). Singura chestie pe care am gasit-o pe net este de pe Wikipedia (in care nu poti sa ai incredere mereu) unde zice ca este cinstit si de catre Biserica Ortodoxa si unde este si o poza cu racla cu oasele sale deasupra unui altar.

  Apreciază

 2. In articolul in care sunt descrise profetiile primite de Sf Pelaghia din Reazan, se spune ca multi oameni vor muri de foame refuzand pecetea lui antihrist. Nu mult timp dupa ce nimeni nu va mai putea cumpara sau vinde fara pecete.
  Aveti si alte surse din Sfintii Parinti ?
  Se recomanda ceaiurile de frunze/flori de tei uscate, iarba „piciorul caprei”, dar putini vor rezista 3 ani si jumatate…

  Apreciază

  1. Omeneste gandind, este imposibil sa strabata cineva cei trei ani si jumatate. Sa nu uitam insa ca stam de partea lui Dumnezeu si El ne va hrani in vreme de foamete. Ce ne spun Sfintii, e bine sa urmam. Vedeti capitolul 12 din Apocalipsa. Femeia aceea e Biserica lui Hristos care se va retrage in pustie ,,unde e hranita acolo o vreme si vremuri si jumatate de vreme, departe de fata sarpelui” (vers. 14). Doamne ajuta.

   Apreciază

 3. „Si a zis batrinul (avva Pamvo): Fiule in acele zile cel ce isi mintuieste sufletul sau mare se va chema in Imparatia Cerurilor.” (Pateric)

  Pe internet exista ceea ce pare o profetie atribuita par Iustin Parvu: „foarte putini vor refuza semnul fiarei”; se presupune ca e vorba de romani. In ciuda faptului ca exista bloguri, saituri, carti in care oamenii sunt permanent avertizati, ca primesc sfaturi pentru felul in care sa se pregateasca pt acesasta incercare; in ciuda faptul ca multi citesc si sunt intru totul de acord cu sfaturile date acolo.

  Parintele Iustin recomanda sa ne retragem la tara. Dar daca Dumnezeu „ne va descoperi ca putem birui ispitele ramanand la oras, sa ramanem”. Din formulare rezulta ca nu vede o solutie in acest sens. Parintele Gheorghe Calciu recomanda sa „rezistam la oras pana cand nu se va mai putea”. Pasie Aghioritul spunea sa mergem la tara.

  Rugăciune pentru izbavirea de Antihrist a Sfântului Anatolie († 1922) de la Optina:
  „Să mă izbăveşti, Doamne, de cursele vicleanului şi urâtorului de Dumnezeu, antihrist, celui ce va să vină curând şi ascunde-mă de răutatea lui în pustia cea tainică a mântuirii Tale. Dăruieşte-mi, Doamne, putere şi bărbăţie ca să mărturisesc cu tărie Numele Tău cel Sfânt, să nu fug de frica diavolului şi să nu mă lepăd de Tine, Mântuitorul şi Răscumpărătorul meu, nici de Sfânta Ta Biserică.
  Dăruieşte-mi, Doamne, şi ziua şi noaptea, plângere şi lacrimi pentru păcatele mele şi Te îndură de mine, Doamne, în ceasul Înfricoşătoarei Tale Judecăţi ! Amin.”

  Dat fiind ca vremurile vor fi exceptionale,CAM CE PRAVILA ar trebui sa faca un crestin de rand, incurcat in grijile vietii de la oras, fara resurse la tara in zona de deal sau munte ?

  PS: Mirul izvorat de icoana Sf Iustin Parvu, la recenta conferinta de la Iasi, da o imensa greutate avertizarilor sale „ultra-conservatoare”. Practic ele devin regula si normalitate. Trebuie recitite iar situatia regandita cu atentie.

  Apreciază

  1. 1.Parintele Iustin a avut dreptate. Referendumul ne-a dat o cifra 21%. Din acestia, scadem neortodocsii si himosexualii si necredinciosii care au participat si ramanem cu un 15%. Din acestia, Dumnezeu stie cati vor mai ramane. Vedeti textul de la Iezechiel 33, 8-9.
   2. La tara se va putea rezista mai bine. In locuri pustii va fi greu pentru cei in varsta. Pentru cei tineri pustia e mai potrivita. Cine va cauta sincer mantuirea, o va gasi, caci Dumnezeu nu va lasa pe nimeni fara raspuns.
   3.Pravila e cea obisnuita, cea a Bisericii noastre. Nu trebuie sa izvodim rugaciuni noi, Avem o bogatie fara seaman de rugaciuni, Psalmi randuieli incat nu le putem rosti pe toate nici in vremuri normale. Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie – fara acestea nu vom putea supravietui.
   4.Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: