Mârlănia – un mod de viaţă

Omul vine pe lume cu Bunul simţ ancestral, dar valoarea lui poate creşte sau descreşte pe parcursul vieţii, funcţie de factorul educaţional si mediul în care se dezvoltă. Oare cei care se pretind a fi ortodocşi, cei de pe unele tabloide cu pretenţie teologică, care s-au înfrăţit acum, cunosc politeţea? Sau îşi permit orice în numele unei libertăţi prost înţeleasă, nemaivorbind de cei dominaţi de orgoliu, care sfidează bunul simţ, crezând că se pot manifesta oricum în numele apărării Ortodoxiei?,,Căci precum un om şi-a pierdut moştenirea, aşa şi tu ai pierdut prietenia aproapelui tău. Şi ca şi cum ai fi slobozit o pasăre din mâna ta, aşa ai scăpat pe prietenul tău şi nu-l vei mai câştiga pe el.”
Toţi sunt convinşi că dreptatea este de partea lor şi nu li se poate întâmpla nimic, căci scopul pentru care luptă este unul nobil, dar să nu uite ca ,,de se va bizui cineva numai pre a sa dreptate şi pre izbăvirea ce singur şi-o lucrează, în deşert şi în zadar se trudeşte. Că toate ale dreptaţii sale ca o cârpă lepădată se vor arăta în ziua cea de pre urmă, precum zice Isaia: „Ca o cârpă lepădată toată dreptatea noastră” (Isaia 64, 5).

Întâlnim, de la o vreme, la tot pasul, parvenitism, mitocănie, misoginism, incompetenţă şi impostură, manifestări ale lipsei de bun simţ, ale unei educaţii morale si intelectuale precare, cu pronunţate complexe de inferioritate şi neputinţe intelectuale. La o simpla analiză, toţi aceştia vădesc a avea posibile eşecuri în integrarea socială, în integrarea profesională, lipsa unui loc de muncă, (lipsuri financiare) care se însumează şi avem, spre regretul nostru, tabloul celor care şi-au unit glasurile în a defăima şi înjosi pe cel arătat cu degetul, ca fiind activist pro-cip, pro-ecumenism, infiltrat între „antiecumeniştii de bună credintă”, „poate având sorţuleţ”, dirijat de un spion al „mosadului rusesc”, etc
,,Batjocura, sudalma este partea celor trufaşi, şi pedeapsa, ca leul va pândi asupra lor”, a spus Isus Sirah, căci buna cuviinţă se înscrie în sfintele principii ale Legii cerului, principii desăvârşite, neschimbătoare. Le cunoaştem îndeajuns?

Până nu demult unii se declarau împotriva dezbinătorilor schismatici. Acum sunt cu toţi în acelaşi „partid”, buni prieteni, căci lupii fac casă bună impreună, urlând împotriva aceluiaşi „duşman comun”, care trebuie anihilat. „Nu să ajungi puternic te pregătește. Nu pentru binele tău să lupți și să muncești, ci pentru binele și salvarea neamului tău.”
Prin educaţie dobândim politeţea care implică generozitate, iar prin Ortodoxie, simţul dreptăţii, al frumosului, decenţă, chiar eleganţă! Primim, refuzăm? Ar trebui să învăţăm continuu, ca prin spusele şi faptele noastre, să nu lezăm pe cei din jurul nostru. Mulţi nu ştiu, sau nu le pasă că nu ştiu să se poarte şi adoptă un comportament obraznic, rănind pe aproapele. Toată lumea este a lor, cuvântul lor planează asupra tuturor şi au dreptul să-i atace, să-şi bată joc de ei. Nu este aceasta o formă a sclaviei, să-ţi baţi joc de sufletul omului?

Constatăm că o adunatură de vătafi şi arendaşi, experţi în arta minciunii şi manipulării agresive, scormonesc salbatic în găsirea motivelor inventate de minţi paranoice, căci ei sunt convinşi că deţin puterea de a executa public, cu grosolănie şi aroganţă, pe cine decid că a devenit indezirabil, întocmai ca politrucii perioadei staliniste în timpul proceselor intentate „duşmanilor poporului. ,,Nu mă surprinde folosirea celor doua instrumente caracteristice , manipularea psihologică a maselor, caracteristica sistemului ateu bolsevico-sionist si botnita organelor de represiune. Dacă ești însă,,un soldat disciplinat”, ți se permite aproape orice, mai ales cu ,,dușmanii”.
Adevărul despre cine sunt şi ce urmăresc a ieşit la iveală, iar neputinţa si reaua-credinţă s-au manifestat cu vulgaritate, ipocrizie, lașitate, mediocritate, aroganță, cinism și multă prostie, găsind terenul propice. Aceşti diversionişti şi sabotori a tot lucrul bun întocmit cu trudă şi osteneală, au o plăcere diabolică să murdărească pe cei din jurul lor, insultând, scormonind în viața celui urmarit ca o pradă, jignind, rănind, mințind, denaturând anumite fapte din trecutul oamenilor, denaturand fraze, răstălmacind cuvinte, în dorinţa de a-şi pedepsi exemplar semenul, aflat in postura de „duşman de clasă”. Drumul pe care au pornit este fără intoarcere, şi eşecul acţiunii lor se va arăta cât de curând.

Dr. Gabriela Naghi

„*Cel care aruncă piatră în sus, peste capul său o aruncă şi lovitura vicleană dă naştere la răni.

Cel care sapă groapa altuia va cădea el în ea şi cel care întinde cursă se va prinde în ea.

Cel care face rele, peste el vor cădea şi nu va cunoaşte de unde-i vin.”

*Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul)27;18,19,26-29
**Sf. Macarie cel Mare (†390),Omilii duhovnicesti XX, 3

 

9 gânduri despre „Mârlănia – un mod de viaţă”

 1. Voi repostez linkul cu vizita in Bulgaria aceluiași individ care a făcut un turneu în diverse state ortodoxe cu același scop http ://borbazaveru.info/content/view/11656/1/

  Apreciază

   1. Aici grea întrebare mi-ați pus Părinte, în ceea ce privește prezenta ereticului la București (daca despre el este vorba), având în vedere realitatea cruntă din teren, Dumnezeu cu mila lui, vom trăi și vom vedea

    Apreciază

 2. Să ne bucurăm de tot ce ne-a dat Dumnezeu! Inclusiv de ispite. Fără ispite nu ne putem mântui. Modul în care înfruntăm ispitele ne apropie sau ne îndepărtează de Dumnezeu. Duhurile rele ne pândesc pe toți. Pe unii îi rănesc mai mult, de aceea e nevoie și de buni samarineni milostivi care sa se roage pentru cei răniți.

  Mulţumim, Ție, Doamne, că, pe cei care îi iubești îi încerci. Mulţumim, Ție, Doamne, că ne încerci credința, nădejdea și dragostea! Mulțumim pentru bucurii și pentru necazuri, pentru sănătate și pentru boală, pentru câștig și pentru pagubă, pentru prieteni și pentru cei pe care, din cauza ispitelor nu-i considerăm prieteni, căci toate cu înțelepciune ni le-ai dăruit! Ajută-ne pe toți sa facem voia Ta!

  Dumnezeu ne-a ne-a lăsat posibilitatea de a dobândi Raiul. Însă, dacă Hristos, Fiul Său a îndurat mai întâi ispite și batjocură și abia apoi I S-a rezervat un loc de-a dreapta Tatălui, e clar că nici noi nu putem fi scutiți de ispite. Dacă Hristos i-a iertat pe cei care L-au răstignit, și noi trebuie sa-i iertăm pe cei care ne smeresc prin ispitele îngăduite tot de Dumnezeu!

  Haideti sa privim florile, verdeața și cerul senin! Haideti sa ascultăm cântecul privighetorilor! Să deschidem larg porțile inimii, să intre Hristos! Dacă Hristos a înviat, nu avem voie să fim triști. Hristos a înviat pentru mine și pentru tine, suflet drag! Și pentru cei care ne iubesc și pentru cei care au căzut între tâlharii duhurilor rele!

  Haideti să ne facem câte un colț de Rai în inimile noastre și să-L lăsăm pe Hristos să se odihnească în Raiul nostru, ca să ne primească și El în Raiul Lui!
  Hristos a înviat!
  Lucreția P.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Dumnezeu sa va alduiasca. Ganditi frumos, scrieti frumos. Aveti o bucurie in suflet pe care numai Hristos Cel Inviat din morti o poate da. Mai scrieti-ne cate un cuvant, un indemn bun ca sa mai iesim din grijile si framantarile cotidiene. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s