Sfântul Ierarh Chiril al Alexandriei şi răutatea evreilor

Nimănui nu-i este îngăduit să vorbească de rău pe evrei. Chiar dacă faptele lor rele sunt evidente, sunt strigătoare la cer, nu ai voie să spui ceva împotriva lor, căci imediat eşti taxat ca antisemit şi consecinţele pot fi dintre cele mai grave. Evreii nu pot fi atinşi nici măcar cu o floare. Ca român, trebuie să încasezi toate invectivele la adresa acestui popor, toate defăimările venite din partea unor pripăşiţi pe pământ românesc, căci conceptul de antiromânism nu s-a inventat, iar românii dau dovadă de o toleranţă uluitoare.

În vremea Sfântului Chiril al Alexandriei, în oraş era o comunitate numeroasă de evrei. Iată ce ne-a rămas scris despre evreii alexandrini din acea vreme: ,,Iar după ce Sfântul a gonit din locul Alexandriei pe necuraţii şi gândiţii diavoli, a luat purtare de grijă să gonească şi pe văzuţii şi smintiţii diavoli, care erau urâtorii de Hristos evrei. Aceia locuiau demult în Alexandria, din vremea în care s-a zidit cetatea aceasta de marele Alexandru, şi cu vremea s-au înmulţit foarte mult şi nu încetau – după obiceiul ce-l are acest neam iubitor de tulburare – de a bântui într-ascuns şi la arătare pe creştini, pentru ura cea neîmpăcată ce o au asupra lui Hristos şi a creştinilor. Şi pricinuiau multe amestecări, şi tulburări, încă şi vărsări de sânge şi ucideri. Deci, chemând Sfântul pe cei mai de căpetenie ai adunării lor, i-a sfătuit să oprească pe neamul lor de la aceste fapte pângărite şi să-i înţelepţească, dar blestemaţii aceia nu numai că nu s-au înţelepţit, dar s-au făcut şi mai răi’’.

Întâmplarea ce ne este relatată vine să confirme afirmaţiile de mai sus. În Alexandria era o frumoasă biserică zidită de Episcopul Alexandru. Evreii s-au înarmat în ascuns, apoi, într-o noapte, au alergat pe drumuri, strigând în gura mare că biserica ar fi în flăcări. Imediat creştinii dreptmăritori s-au îndreptat spre biserică pentru a stinge focul. Evreii i-au surprins şi au sărit asupra lor cu săbii, cuţite şi suliţe încât în acea noapte au murit mulţi dintre ei. Sfântul Chiril s-a mâhnit de această fărădelege cumplită. A căutat dreptate la eparhul cetăţii, care era creştin inchipuit, fără a găsi înţelegere, pentru că acesta era de partea evreilor. Atunci a recurs la o soluţie extremă: a adunat mulţime de creştini şi i-au izgonit pe evrei din oraş, apoi le-a dărâmat casele şi sinagoga. Pricina a ajuns la împăratul Teodosie şi acesta a dat porunci ca evreii să nu mai locuiască în acel oraş. Sfântul Chiril a participat la Sinodul III Ecumenic, apoi s-a mutat la Domnul (După Vieţile Sfinţilor pe iunie, Ed. Mănastirea Sihăstria, p. 114-128).

Presbiter Ioviţa Vasile

6 gânduri despre „Sfântul Ierarh Chiril al Alexandriei şi răutatea evreilor”

  1. Pai nu mai departe vedem ceea ce fac in zilele noastre sub privirile noastre, avem exemplu un o.n.g cu denumirea unui escroc internațional Elie Wiessel și chipurile cum ,,militează” acesta împotriva urii,

    Apreciază

  2. Apăruse iar o bomba prin anii 90 al acestuia, în care declara: România a ucis, a ucis, a ucis, si ca sa vedeți culmea ipocriziei și prostiei al acestui individ, oare Ardealul de Nord sub ce ocupație de află la vremea respectivă, inclusiv Maramureșul de unde acesta provenea?!, Oare dece acest ,,institut” care zicase că ,, militează” pt ceea ce ,, militează” dece tace milc când organizații sovinie iredentiste ii fac statui lui Horty, în schimb devine isteric in privința mareșalului Antonescu?! Și multe alte semne de întrebare, nu mai vorbim de atacurile împotriva Sfinților închisorilor

    Apreciază

  3. În concluzie, mulți o sa trăiască cu impresia că avem ceva cu evreii, nu întocmai că nu avem nimic personal cu evreii, noi suntem anti sioniști ci nu antisemiți, din rândul evreilor a venit Mântuitorul care după mamă este evreu, Maica Domnului, SF Apostoli, evrei contemporani precum Pr Nicolae Stainhardt și mulți alții, dar ce te faci cu cei din neamul Ana și Caiafa, precum un Rotchild, un Soros, și mulți alți îmbătrâniți in rele?!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s