Cuviosul Petru Atonitul şi ispita diavolului prefăcut în înger al luminii

 

,,Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii. Nu este, deci, lucru mare dacă şi slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptăţii, al căror sfâtşit va fi după faptele lor’’ (II Corinteni 11, 13-14). Scriind aceste lucruri Bisericii din Corint şi din toată lumea, Sfântul Apostol Pavel arată desluşit una din modalităţile de care se foloseşte diavolul pentru a înşela pe oameni.

 Pe când Cuviosul Petru Atonitul vieţuia într-o peşteră, cel rău a luat chip de înger, a venit la Sfântul şi l-a îndemnat: ,,Petre, robule al lui Hristos, ieşi la mine şi îţi voi spune ţie cuvinte bune’’. Sfântul nu s-a încrezut lesne în cuvintele înşelătoare, cum poate mulţi ar fi făcut. ,,Cine eşti tu care vrei să-mi spui mie cuvinte bune?’’ Şi răspunsul mincinos a venit imediat: ,,Eu sunt arhistrategul Domnului trimis la tine Întăreşte-te şi îmbărbătează-te, bucură-te şi te veseleşte, că s-a gătit ţie scaun slăvit şi cunună neveştejită de la Dumnezeu. Deci, acum locul acesta lăsându-l, să te duci în lume spre întărirea şi folosul multora, că şi izvorul de apă ce este aprope de tine s-a uscat cu Dumnezeiască poruncă, pentru ca fiarele ce năvălesc asupra ta să moară de sete’’. Într-adevăr, un diavol a venit mai înainte şi a oprit curgerea izvorului, însă numai pentru că Dumnezeu a îngăduit aceasta.

Sfântul a înţeles meşteşugirea celui rău, care voia să-l îndepărteze de viaţa pustnicească şi să-l arunce în vâltoarea păcătoasă a lumii. Dacă l-ar fi ascultat şi s-ar fi clintit din viaţa aceea plină de nevoinţe, Sfântul ar fi făcut cel dintâi pas spre pierzarea sa. Aleşii lui Dumnezeu însă ştiau bine cum pot înfrânge vicleşugul satanei, prin Dumnezeiasca smerenie. Aşa că şi Cuviosul Petru s-a smerit pe sine şi i-a spus: ,,Cine sunt eu ca într-acest fel să vină arhistrategul Domnului la mine, cel ce sunt asemenea cu un câine netrebnic?’’ Vedeţi cum se socotea pe sine Sfântul lui Dumnezeu? Cu toate acestea, vicleanul a stăruit cu cuvinte mieroase, dar mincinoase, lăudând buna sa petrecere în pustie. Nicio clipă Cuviosul Petru nu i-a dat crezare şi nu şi-a plecat urechea spre vorbele înşelătoare. Văzând stăruinţa neruşinată a diavolului, i-a spus acestuia: ,,Să ştii tu, că de nu vor veni aici ajutătoarea mea cea întru toate, Născătoarea de Dumnezeu, şi ajutătorul meu cel cald întru primejdiile mele, Sfântul Ierarh Nicolae, nu mă voi depărta de aici!’’ Când a auzit numele Preacuratei Fecioare Maria şi ale Sfântului Nicolae, diavolul cel întunecat a fugit din acel loc. Aşa poate fi biruit diavolul. Spre ştiinţa noastră s-au scris acestea (După Vieţile Sfinţilor pe iunie, Ed.Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 208-220).

Presbiter Ioviţa Vasile

Publicitate

6 gânduri despre „Cuviosul Petru Atonitul şi ispita diavolului prefăcut în înger al luminii”

 1. Bineplacutul lui Dumnezeu, Sf.Cuvios Petru Athonitul, primul ascet din Sf.Munte Athos, este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 12 iunie. Prima biografie a Sfantului Petru Athonitul a fost scrisa de Sfantul Grigorie Palama, care a relatat istoria ce insotea o anumita icoana din Sfantul Munte. Icoana il infatisa pe Sfantul Petru, intr-o pestera aspra, impreuna cu un inger de lumina, care era de fapt un diavol inselator. Autorul accentua puterea smereniei si a ascultarii, in lupta cu atacurile demonice si cu deznadejdea.

  „Cel ce cu binecuvantarea Maicii Domnului si prin mijlocirea Sfantului Ierarh Nicolae aflat-a liman bun de mantuire, in mijlocul pustiei, si a sculptat vasul inimii cu gandurile rugaciunii, prefacandu-l in vas adanc al darurilor Duhului, Sfantul Cuvios Petru Athonitul, sa povatuiasca si gandurile inimii noastre, ce ratacesc prin pustiul mintii, spre a intra in pestera inimii smerite. Sfinte Petru Athonitul, lauda monahilor celor iubitori ai Imparatesei cerurilor, cu roua rugaciunilor tale, curateste mintea noastra de toata cugetarea cea desarta.”

  Icosul Sfantului Petru Athonitul: „Toata viata ta ai daruit-o Celui ce te-a chemat la vietuirea ingereasca si, cu arma sihastriei impodobit, ai pornit in lupta duhovniceasca, ca unul ce ai minunat pe ingeri cu osteneala rugaciunii, roaga-te sa aflam si noi salasluire, intru corabia mantuirii.”
  Ne rugam si noi cu slabele si nevrednicele noastre glasuri, Sfantului Cuvios Petru, sa se roage Imparatului Ceresc, sa aflam si noi pacatosii loc in corabia mantuirii, să ne îndrume, să ne dea înţelepciune pentru ca să păstrăm intru vesnicie puritatea credinței noastre ortodoxe. Amin

  Apreciază

 2. Ce mare este în Ceruri slava Sfântului și Dreptului Simeon, cel care în brațele sale pe Pruncul Iisus L-a primit! Ea se vede dintr-un eveniment din viața Sfântului Petru Athonitul, care se sărbătorește la 12 iunie.

  Fiind comandant de oști, Petru a fost luat prizonier și aruncat în temniță, în cetatea Samara de pe malul râului Eufrat. Suferind în temniță, Petru se ruga cu lacrimi Sfântului Nicolae să-L roage pe Dumnezeu să-l scape de acolo, făgăduind că își va dărui după aceea toată viața lui Dumnezeu. Sfântul Nicolae i s-a înfățișat în vedenie și i-a spus că, deși el duce rugăciunea lui la Dumnezeu, Dumnezeu nu i-o împlinește, pentru că altădată, la greu, a mai făcut această făgăduință și nu și-a ținut-o.

  Apoi, Sfântul Nicolae l-a sfătuit pe Petru să se roage Sfântului și Dreptului Simeon, care este foarte ascultat înaintea lui Dumnezeu, aflându-se aproape de Tronul Lui, împreună cu Preasfânta Fecioară și cu Sfântul Ioan Botezătorul. Petru a ascultat și a început să se roage Sfântului și Dreptului Simeon. Atunci, din nou i-a apărut Sfântul Nicolae, împreună cu Dreptul Simeon, dar nu în vedenie, ci aievea. Petru l-a văzut pe Dreptul Simeon în slavă mare, cu fața strălucitoare și îmbrăcat în hainele preoțești ale Vechiului Testament, purtând în mână un toiag de aur. Dreptul Simeon l-a întrebat pe Petru: „Voiesti să-ți împlinești făgăduința și să te faci monah?”. La aceasta, Petru a răspuns: „Voiesc, Stăpâne, cu ajutorul lui Dumnezeu”. Sfântul Simeon atunci a atins lanțurile lui Petru cu toiagul său și ele s-au topit ca ceara. Deschizand ușa temnitei, Dreptul Simeon l-a scos pe Petru afară.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: