Sfântul Samson primitorul de străini şi doctorul fără de arginţi

 

,,Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; apoi vino, şi urmează-Mi’’ (Matei 19, 21). Acest îndemn Dumnezeiesc n-a fost ascultat de tânărul cel bogat care venise la Mântuitorul nostru Iisus Hristos. L-au ascultat însă alţi bineplăcuţi lui Dumnezeu, care au lepadat povara grijilor celor multe, pe care le aduce bogăţia.

Sfântul Samson cel Mare se trăgea din neam împărătesc. Bogăţia lor era mare. Când părinţii i-au murit, tânărul acesta, înţelepţit de Dumnezeu, a înţeles deşertăciunea averilor celor multe şi a socotit de mare folos să se îmbogăţească în Dumnezeu cu toată fapta cea bună, după cuvântul Evangheliei. A învăţat meşteşugul tămăduirii bolilor şi s-a făcut doctor, dar nu din aceia care caută câştig pentru munca lor. El se apleca asupra bolnavilor din dragoste pentru făpturile lui Dumnezeu. A slobozit pe toţi robii care-i avea şi s-a făcut el însuşi rob al lui Iisus Hristos. Toate câte avea, le-a împărţit celor nevoiaşi, încât la urmă s-a mulţumit cu o haină şi o funie împrejurul mijlocului. S-a înstrăinat şi de neamul său, a părăsit Roma şi s-a dus la Constantinopol ca să slujească năpăstuiţilor, bolnavilor, străinilor. Pe aceştia îi aduna în casa lui şi mulţi au căpătat sănătate cu darul lui Dumnezeu, prin Samson cel Sfânt. Dumnezeu i-a dat şi darul facerii de minuni şi toţi care alergau la el se foloseau de acest dar. Pentru toată osteneala lui nu voia să primească nimic şi, cât îi stătea în putere, se ferea să nu fie lăudat de oameni.

Împăratul Iustinian s-a îmbolnăvit greu şi avea dureri mari în părţile ascunse ale trupului. Mulţi din doctorii vremii s-au perindat la patul suferinţei lui, însă boala i-a rămas netămăduită. Atunci împăratul s-a lepădat de ştiinţa doctorilor şi şi-a îndreptat nădejdea către preamilostivul Dumnezeu. Odată a adormit şi i s-au arătat mulţime de doctori, iar un tânăr i-a arătat pe Sfântul cel smerit, Samson, spunându-i: ,,Acesta, iar nu altul, o, împărate, poate să te tămăduiască de durerea cea aducătoare de moarte!’’ Când s-a deşteptat din somn, s-a bucurat de vedenie. Sfântul Samson a ajuns la patul său, şi a cunoscut împăratul că el i-a fost arătat în vis. Sfântul s-a atins de partea dureroasă a corpului împăratului şi boala lui s-a tămăduit. Împăratul a vrut să-l răsplătească cu multă dărnicie. Sfântul nu a primit nimic pentru sine, doar a cerut împăratului să zidească o casă pentru străini şi o bolniţă pentru bolnavi, unde-i primea pe toţi aflaţi în nevoie şi suferinţă. Biserica îl numără în rândul doctorilor fără de arginţi (După Vieţile Sfinţilor pe iunie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, p.459-466).

Presbiter Ioviţa Vasile

10 gânduri despre „Sfântul Samson primitorul de străini şi doctorul fără de arginţi”

 1. Parinte Vasile ,
  ce mai faceti?
  cum o mai duceti ?
  cu sanatatea cum mai stati ?
  cum e vremea pe la dvs. , tot asa schimbatoare ?
  a fost vreme rea pe acolo ?
  Doamne ajută !

  Apreciază

  1. Doamne ajuta, frate Cipriane. Multumesc de intrebare. Sunt bine din mila lui Dumnezeu. Sunt in curs de recuperare, dar e bine. Am avut si noi vreme rea, insa nu a produs stricaciuni. Ploi multe, apoi calduri mari. N-am avut niciun bob de grindina. Stiu ca nu e bine sa intreb, insa sunt curios din ce zona sunteti. Presupun ca sunteti aproape de mine. Eu sunt din judetul Salaj.

   Apreciază

 2. Sunt județe și zone din Ardeal care au fost afectate de inundații, în special județul Alba, oricum mânia Domnului nu a întârziat să apară după vizita ereticului, că pe unde a trecut lighioana asta numai nenorociri a fost

  Apreciază

 3. Dintr-un sat neînsemnat
  Din Ardealul asta prăpădit ,
  Ca nu.mai are romanesc nimic,
  De cand austro-ungarii l-au năvălit,
  Si-acum suntem in minoritate
  Ca hunii si vizogotii ne-au intrecut la fertilitate .
  Si-acum au pus mâna pe stăpânire
  Si nu se multumesc pana la autonomie .
  M-as muta in alta țară ,
  Bulgaria, Georgia sau Țara Sfântă ,
  Dar nu stiu limba, nu m-aș descurca
  Asa ca rămân in țara mea
  Oricat de rău ar fi in ea !

  Apreciază

 4. …is Cheile , apoi Bicaz Chei , si apoi Bicaz Ardelean .
  parca tabla cu jud. Harghita ii pana la Bicaz Chei . am uitat de cand am trecut pe acolo.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s