Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Astăzi pomenim pe Sfântul Prooroc Miheia. În vremea sa, Ahab, regele lui Israel şi Iosafat, regele lui Iuda, au încheiat o înţelegere pentru a-şi uni armatele şi a merge împreună împotriva Ramotului din Galaad. Cum era obiceiul vremii, cei doi au socotit că este bine să ceară şi cuvântul proorocilor. Atunci Ahab a adus nu mai puţin de patru sute de prooroci mincinoşi, care, fără excepţie, au anunţat victoria celor doi în confruntarea militară ce urma să aibă loc. Aici trebuie accentuat faptul că Ahab era un rege al fărădelegii, căci s-a împovărat cu multe şi grele păcate, prin urmare, proorocii chemaţi erau asemenea lui.

Sceptic în faţa proorocilor mincinoşi, Iosafat a întrebat: ,,Nu se găseşte aici un Prooroc al Domnului, ca să-l întrebăm şi pe el?’’ Proorocul Domnului era acolo: Sfântul Miheia. Regele Ahab îl ura, din pricini pe care le-a spus el însuşi: ,,Mai este un om prin care am putea întreba pe Domnul, dar nu-l iubesc, pentru că nu prooroceşte de bine pentru mine, ci întotdeauna îmi prooroceşte numai de rău’’ (II Parlipomena 18, 7). Cum ar fi putut Miheia să proorocească de bine unui rege tiran, care se înstrăinase cu totul de Dumnezeu? Sfântul Prooroc le răspunde: ,,Viu este Domnul. Ce-mi va spune Dumnezeu, aceea voi prooroci’’. Aşadar, nu şi-a îngăduit a ieşi cu nimic din cuvântul lui Dumnezeu, în totală opoziţie cu proorocii nebuni care nu conteneau să mintă şi să anunţe biruinţa celor doi.

Răspunsul Sfântului Prooroc Miheia a fost oarecum indirect, ocolit chiar: ,,Am văzut pe toţi fiii lui Israel risipiţi prin munţi ca oile care n-au păstor, iar Domnul mi-a spus: Aceştia, neavând domn, să se întoarcă fiecare la casa lui cu pace!’’ De-aici se putea înţelege limpede deznodământul luptei şi dacă Ahab l-ar fi ascultat pe Proorocul Domnului, n-ar fi murit în acea luptă. Înţelege, iubite cititorule, ce bine a făcut Miheia regelui, spunând adevărul şi iată cum a fost ,,răsplătit’’ pentru acest bine: ,,Puneţi pe acesta la închisoare şi să-l hrăniţi ca în vreme de lipsă, cu puţină pâine şi cu puţină apă, până când mă voi întoarce cu pace’’. În optica acestui tiran, orice faptă bună trebuia pedepsită, în vreme ce proorocii cei mincinoşi, care l-au trimis pe rege la moarte, erau ţinuţi la mare cinste.

Deznodământul luptei nu putea fi altul decât cel spus de Dumnezeu prin Proorocul Său: o săgeată rătăcită a rănit de moarte pe regele Ahab, iar la asfinţitul soarelui acesta a murit. Dumnezeu a pus astfel capăt unei domnii tiranice, pentru că Ahab avea ca regină pe Izabela, la fel de rea şi de ticăloasă. Învăţăm de-aici, cinstite cititorule, cum trebuie să preţuim pe binefăcătorii noştri, care cu adevărat ne îndrumă paşii spre bună şi dreaptă vieţuire.

Presbiter Ioviţa Vasile

3 gânduri despre „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”

 1. Frumoasa si plina de bune invataminte pentru toti, este pilda Proorocului Miheia, dar cine oare cunoaste si ia aminte?
  Sa se teama toti cei care iubesc raul si nedreptatea, care fac rau celor care le fac bine, care” jupoaie pielea de pe oameni si carnea de pe oasele lor”, pana cand nu e prea tarziu! Sa-si aduca aminte de Domnul Dumnezeul nostru Atotbun, ca „mania Lui nu tine intotdeauna, El iubeste indurarea” (Miheia 7, 18). Si, atunci, dupa o vreme, cand ne vom fi intors din adancul inimii, cu pocainta, spre Hristos, dupa multe dureri, nascandu-ne pe noi insine, „El insusi va fi pacea noastra” (Miheia 5, 4).
  „Ascultati acestea voi, capetenii ale casei lui Iacov, judecatori ai casei lui Israel, voi cei ce simtiti scarba pentru dreptate si strambati ceea ce este drept,
  Care ziditi Sionul cu faradelegi si Ierusalimul cu strambatati!
  Capeteniile lor fac judecata pentru plocoane, preotii dau invatatura legii pentru plata si profetii profetesc pentru bani si se sprijina pe Domnul zicand: “Domnul este in mijlocul nostru si prapadul nu va veni peste noi!”
  Deci, din pricina voastra, Sionul va fi arat cu plugul ca o tarina si Ierusalimul va fi prefacut intr-un morman de ruine si muntele templului va ajunge o inaltime acoperita cu padure!(Miheia 3, 9-12)”

  Si iarasi:
  „Ti s-a aratat, omule, ceea ce este bun si ceea ce Dumnezeu cere de la tine: dreptate, iubire si milostivire si cu smerenie sa mergi inaintea Domnului Dumnezeului tau!
  Ca bogatii din cetate sunt plini de silnicie si locuitorii graiesc cuvinte mincinoase si limba lor este numai viclenie in gura lor.
  Si Eu am inceput sa te bat si sa te pustiesc din pricina pacatelor tale.
  Vei manca, dar nu te vei satura si foamea va roade launtrul tau; vei pune la o parte, dar nu vei putea scapa nimic, si ceea ce vei scapa, voi trece prin ascutisul sabiei.
  Tu vei semana, dar nu vei secera; vei calca in teasc smochine, dar nu te vei unge cu untdelemn; vei face must, dar nu vei bea vin.”(Miheia6,12-15)
  Sa ne rugam cu credinciosie Mantuitorului Hristos, pentru noi si cei care ne vrajmasesc cu ura si nemilostivire, aducandu-ne aminte de Indelunga Sa rabdare fata de toti pacatosii, cu cuvintele vasului Sau ales, Sfantul Prooroc Miheia, cel care a prezis distrugerea Samariei și a Ierusalimului, precum și faptul că Betleemul este locul în care Se va naște Mântuitorul:

  „Cine este Dumnezeu ca Tine, Care ierti faradelegea si treci cu vederea pacatele restului mostenirii Tale? Mania Lui nu tine totdeauna, caci El iubeste indurarea.

  Si milostiveste-Te iarasi spre noi si faradelegile noastre calca-le in picioare! Arunca in adancul marii toate pacatele noastre.

  Pastreaza credinciosia fagaduita lui Iacob si indurarea pe care ai aratat-o lui Avraam, precum ai jurat catre parintii nostri in zilele de odinioara. (Miheia 7, 18-20)AMIN

  Apreciază

  1. Binevenita aceasta selectie din proorocia Sfantului Miheia, care pare a fi contemporanul nostru, prin faptul ca biciuieste aceleasi racile, aceleasi pacate. Va doresc sa petreceti Sarbatoare Adormirii Maicii Domnului in pace, cu multe foloase duhovnicesti.

   Apreciază

 2. Sa fie blagoslovit totdeauna cuvantul Sfintiei Voastre, Parinte Vasile!
  Multumesc pentru frumoasa urare si va doresc ca rugaciunile inaltate Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarea, sa ajunga la picioarele Slavitului Si Atotmilostivului Domn Iisus Hristos, si sa capatati raspuns bun si plin de dragostea Sa desavarsita!AMIN

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s