Ortodoxia cenzurată

Cu toate că cenzura, în orice formă, a fost interzisă prin Constituţie, ierarhii români o practică cu multă osârdie şi în diferite forme:

1.Cenzurarea cărţilor de slujbă. Este un fapt de o gravitate deosebită care urmăreşte erodarea treptată a Sfintelor Slujbe şi rânduieli bisericeşti până la dispariţia lor. De multe decenii Sinodiconul din Duminica Ortodoxiei a fost suprimat cu totul, din motive pe care le cunoaştem sau, unii, le bănuim. Rânduiala primirii la Ortodoxie a ereticilor (catolici, protestanţi, neo-protestanţi, evrei sau păgâni) a fost denaturată, chipurile pentru a nu le răni acestora sensibilităţile. Prohodul Domnului a fost cenzurat prin omisiune, 13 strofe din acesta fiind înlăturate. Schimbări au apărut şi la Sfânta Liturghie şi exemplele sunt mai numeroase.

2.Cursurile şcolilor Teologice sunt astfel concepute încât să-l lipsească pe viitorul absolvent şi apoi preot de noţiuni şi cunoştinţe elementare, dar absolut necesare în pastoraţie. Cunosc bine starea de lucruri din anii 1978 – 1982 când am studiat Dreptul Bisericesc la Institutul Teologic din Sibiu, cu Părintele diac. Ioan Floca. Sfinţia sa a introdus în studiu un noian de noţiuni inutile, care nu ne-au ajutat niciodată, ba ne-au îngreuiat mult parcursul anilor de studiu. În doi ani de Drept n-am studiat nici măcar un Canon al Bisericii, aşa încât lacunele noastre au fost şi încă sunt imense. Cărţile teologice erau extrem de rare, ceea ce accentua şi mai mult ignoranţa noastră.

3.Interdicţia ierarhilor, aplicată preoţilor, potrivit căreia nimeni n-avea voie să scrie, să publice să dea interviuri decât cu ,,binecuvântarea’’ episcopului locului, care oricum nu o va da niciodată.

Părintele nostru Iustin Pârvu a avut imboldul Dumnezeiesc de a reedita Molitfelnicul din 1896, necenzurat, pe care studiindu-l, ne-am dat seama în ce stare de ignoranţă eram. Mulţi preoţi au sesizat efectele cenzurii practicate cu mult zel de ierarhii noştri şi au reintrodus în slujire ceea ce s-a suprimat prin cenzură. Vă supun atenţiei un text din Molitfelnicul reeditat de Mănăstirea Petru Vodă înainte de anul 2009. Veţi înţelege de ce acesta nu se mai regăseşte în ediţiile noi ale acestei cărţi bisericeşti, la sfârşitul Rânduielii Sfântului Botez: ,,Asemenea trebuie să se ia aminte ca naşul să fie ortodox şi cunoscător al Dreptei Credinţe. Căci am auzi un lucru foarte greu şi fără socotinţă, că unii fac naşi ai copiilor lor pe cei ce nu cred şi pe eretici, pentru pricini omeneşti, nădăjduind oarece foloase. Unii ca aceştia şi Taina o leapădă şi pe copiii lor nu-i luminează, ci mai vârtos îi întunecă. Iar Preotul care slujeşte, părtaş se face celor depărtaţi de Dumnezeu. Căci cum ar putea să înveţe Dreapta Credinţă cel ce nu cunoaşte pe Dumnezeu, sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul, sau ce părtăşie are credinciosul cu cel necredincios? Precum scrie, cel ce face unele ca acestea, osândit este’’.

Din ediţiile mai noi ale Molitfelnicului este exclus şi Canonul 47 Apostolic care grăieşte: ,,Episcopul sau Preotul de va boteza a doua oară pe cel ce are Botezul adevărat, sau nu va boteza pe cel spurcat de eretici să se caterisească’’. Cenzurat a fost şi Canonul 45 Apostolic, care are acest conţinut: ,,Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care au primit (ca valid) botezul sau jertfa (euharistia) ereticilor’’.

Acum înţelegem mai bine care este rostul cenzurii, în contextul pătrunderii ereziilor în Biserica noastră Ortodoxă. Ereticii nu luminează, ci întunecă prin simulacrul lor de botez; ereticii nu sfinţesc, ci spurcă când pretind că botează; ereticii nu au Sfintele Taine mântuitoare.

Presbiter Ioviţa Vasile

5 gânduri despre „Ortodoxia cenzurată”

 1. O stire din lumea ortodoxa, care a aparut pe un singur blog, restul sunt in „omerta”.
  Stirea semnalata nu indica sursa…..
  IPS Ambrozie de Kalavrita a anuntat duminica, 18 august, in cadrul Sfintei Liturghii, ca si-a dat demisia din pozitia de mitropolit dupa 41 de ani de slujire arhiereasca.

  Ierarhul de 82 de ani nu a explicat in scurta sa cuvantare motivul, spunand doar ca a venit timpul sa se retraga. Mitropolitul Ambrozie a mai adaugat ca “tara noastra este in primejdie, iar credinta se afla sub asediu”.

  El a fost condamnat, in ianuarie 2019, pentru “discurs al urii”, la sapte luni de inchisoare cu suspendare. Sentinta a fost data in cadrul unui proces intentat IPS Ambrozie pentru afirmatiile sale dure la adresa homosexualilor facute pe blogul sfintiei sale in 2015 (vezi textul pentru care a fost condamnat aici).

  Mitropolitul Ambrozie era cunoscut pentru iesirile sale categorice. In octombrie 2017 a cerut preotilor din eparhia sa sa bata clopotele zilnic, a jale, pentru votarea iminenta a parteneriatelor civile pentru cuplurile de acelasi sex. A condamnat deseori politicienii Greciei, acuzandu-i ca ar fi predat tara “invadatorilor straini”. Era acuzat, totodata, pentru suportul dat formatiunii de extrema dreapta Zorii Aurii.

  A fost o prezenta constanta critica fata de Patriarhia Ecumenica, lucru ce a dus, in final, la intreruperea comunicarii dintre PF Bartolomeu si Mitropolit.
  Textul pentru care a fost condamnat, a fost scris in 2015, cu ocazia dezbaterii parlamentare pe subiectul extinderii parteneriatului civil si la cuplurile gay. Iata finalul textului scris de Mitropolitul Ambrozie:
  „Din păcate, frații mei, astăzi Grecia o administrează și astfel de omuleți! Cu siguranță, compun o mică minoritate din întregul membrilor Senatului grecesc! Totuși există! Sunt niște scursuri ale societății, oameni marginalizați, defecțiuni, degradați, oameni ai întunericului, care acum, cu prilejul supremației aripii de stânga, au ridicat mai tare capul!

  Vă sfătuiesc: Nu vă alăturați lor! Nu-i ascultați! Nu vă încredințați lor! Sunt blestemații societății! Desigur, dreptul lor este să trăiască totuși, în ascuns, în privat, cum vor. Dar unii degradați nu pot să le fie apărate patimile sufletului lor! Grecia noastră o administrează astăzi mai mult oamenii atei! Vă amintesc, deci, cuvintele lui Leh Valesa al Poloniei: «Omul fără Dumnezeu este primejdios!».

  Ei, deci, scuipați pe acești degradați! Dezaprobați-i! Boicotați-i! Nu sunt oameni! Sunt avortoni ai firii! Pătimesc sufletește și duhovnicește! Sunt indivizi cu tulburare mentală! Din păcate, sunt de trei ori mai răi și mult mai primejdioși decât unii care trăiesc la ospiciu! Deci nu ezitați! Când și unde-i întâlniți, scuipați-i! Nu-i lăsați să ridice capul! Sunt primejdioși! Biserica noastră se roagă pentru ei astfel: «Piară păcătoșii de pe pământ și cei fărădelege, ca să nu mai fie ei!» (Ps. 103). Să se ducă în locul fără întoarcere toți acești blestemați!”

  Apreciază

  1. Doamna Gabriela nici nu vă imaginați câte presiuni sa făcut asupra sa, dar probabil​ că ați aflat, nustiu de câte ori Bartolomeu ia cerut lui Ieronim să ia măsuri împotriva sa, un alt Ierarh care sau pus tunurile pe el acum de curând, este ips Neofit de Morfu

   Apreciază

 2. În zona pieței Obor sunt niste anticariate, auzeam pe niște frați că starețul de la mănăstirea Radu Vodă un anume Nectarie Sofelea impreună cu un exarh patriarhal adunau toate cărțile bisericești pe unde le vedeau, oare dece?

  Apreciază

  1. De ce aduna cartile? Pentru ca celel vechi ii incrimineaza, dupa ce le-au cenzurat intr-o veselie. Vor sa le adune pentru ca noi sa nu mai avem termen de comparatie si sa nu ne dam seama ce schimbari ecumeniste vor opera ei in cartile cele noi. Se implinesc proorociile Parintilor Bisericii. Datoria noastra este sa le pastram pe cele vechi cu scumpatate, ca sa nu ne pierdem reperele.
   Doamne ajuta.

   Apreciază

 3. ANCHETAT DE POLITIE si acuzat de… “DISCURS AL URII” pentru afirmatiile sale despre transmiterea homosexualitatii, MITROPOLITUL cipriot NEOFIT avertizeaza: “CELE CE AM CREZUT CA SUNT DEPARTE DE NOI, AZI SUNT MAI APROAPE DECAT NE IMAGINAM”/19/08/2019

  Mitropolitul Neofit de Morfou, Cipru, a transmis, recent, un mesaj in care mentioneaza si ancheta politiei la care este supus pentru unele afirmatii pe care le-a facut despre homosexualitate:

  „A trecut, cu ajutorul și Harul lui Dumnezeu, perioada de post și rugăciune inchinată Fecioarei Maria. Dar, să continuăm să rămânem cu ochii ațintiți spre harul ei. Să continuăm, cei care doresc, să o chemăm in rugaciune ca mijlocitoare pentru mântuirea noastra din mijlocul durerilor ce ne așteaptă, să oprească incendiile, să amâne cutremurul, să ajute la eliberarea mării noastre (e vorba de pericolul reprezentat de Turcia, care intenționează să exploateze zăcămintele de petrol aflate in in zona Cipriotă a Mării Mediterane – n.tr.).

  Cele ce am crezut că sunt departe de noi, azi sunt mai aproape decât ne imaginam. Profețiile sfinților contemporani ne arată calea prin care putem învinge răul, sau măcar să îl facem sa fie mai mic ca intensitate, cale care trece prin pocăința noastră personală.

  În ceea ce privește alte focuri, legate de ispitele trupesti, pe care altcineva le-a aprins in ceea ce ne priveste, nu vom face niciun fel de comentarii, respectând cu desavarsire ancheta in curs pe care o face in acest moment Poliția.

  Maica Domnului să ne ajute!

  Cu binecuvantari de la Domnul,

  Mitropolitul de Morfou, Neofit

  Mitropolitul este anchetat de politie, la cererea procurorului sef al Ciprului, Costas Gavrielides, pentru posibila infractiune de “discurs al urii”, dupa ce a afirmat, in cadrul unei intalniri publice, ca homosexualitatea se transmite la copilul nenascut daca parintii au relatii trupesti nefiresti in timpul sarcinii. Costas este unul din consilierii presedintelui Ciprului, Anastasiades, in materie de… acceptare si diversitate.

  Secventele video in care IPS Neofit facea aceste afirmatii au devenit rapid virale in mediul online, ajungand inclusiv in presa internationala. Evident, au starnit controverse si reactii aprinse, precum si mania asociatiilor LGBT. Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot a transmis ca afirmatiile ierarhului “insulta demnitatea si egalitatea” cipriotilor, cerandu-i sa le retracteze.

  O reactie mai degraba critica a avut si primatul Bisericii Ciprului, Arhiepiscopul Hrisostom, care s-a delimitat de mitropolitul de Morfou, precizand ca “afirmatiile sale nu ma reprezinta. Sunt in mod evident personale”.

  Ce a spus, insa, Mitropolitul Neofit? Potrivit presei, ierarhul s-a referit la modul in care apare homosexualitatea, precizand ca aceasta se transmite la copilul nenascut atunci cand cuplul are relatii trupesti nefiresti in timpul sarcinii care produc placere mamei. Mitropolitul a evocat, in acest sens, scrierile Sfantului Porfirie. Comparand fetusul cu samanta plantata intr-o gradina, mitropolitul a facut o comparatie intre transmiterea genetica a dorintelor nenaturale, precum homosexualitatea, si transmiterea genetica a talentului muzical in cazul unui copil al unui compozitor.

  Confruntat cu un val de critici pentru aceste afirmatii, IPS Neofit a raspuns ca “am exprimat pozitia Bisericii si pe cea a sfintilor” pe tema homosexualitatii.

  In urma cu trei ani, insusi primatul Bisericii Ciprului, Arhiepiscopul Hrisostom, a fost supus unei presiuni puternice din partea asociatiilor LGBT din insula tot pentru “discurs al urii”, deoarece isi exprimase dorinta ca Biserica sa creeze scoli in care sa le fie insuflate copiilor normele moralei traditionale. In acel context, Hrisostom s-a referit la homosexualitate ca fiind “o aberatie si un pacat”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s