Înalt-Preasfinţitului Părinte Onufrie al Ucrainei: ,,Eis pola eti, Despota’’

La ceremonia dedicată împlinirii a 5 ani de la întronizarea sa ca Mitropolit, Prea Fericirea Sa, Mitropolitul Onufrie al Kievului si Toata Ucraina, a spus: „Un bărbat puternic este cel care poate suporta nedreptatea, neadevărurile, prigoana. Dacă îndură pentru numele lui Dumnezeu, este un om puternic și mă bucur și Îi mulțumesc lui Dumnezeu că Biserica noastră este formată din oameni atât de puternici’’. „Şi ne ostenim, lucrând cu mâinile noastre. Ocărâţi fiind, binecuvântăm. Prigoniţi fiind, răbdăm. Huliţi fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor, până astăzi’’ (1 Corinteni 4;12-13). 

Prea-Fericirea Sa adăugat: „De ce nu dispare Biserica? De ce nu piere Ortodoxia? Pentru că Biserica a fost întemeiată de Domnul şi Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care a spus că ,,porțile iadului nu vor birui Biserica’’ (Matei 16:18). Acest lucru se datorează faptului că Biserica este lucrarea mâinilor lui Dumnezeu și nu a omului. Este convingerea mea cea mai adâncă că, dacă în urmă cu 2000 de ani, Domnul ar fi creat pur și simplu Sfânta Biserică și nu ar fi câştigat-o cu Sângele Său (compară Fapte 20:28), atunci lumea nu ar fi supraviețuit până în zilele noastre. Sfârșitul istoriei umane ar fi venit mult mai devreme. Dar prin Venirea Domnului, prin moartea Sa pe Cruce și Învierea Lui, prin învățătura Sa, a dat viață nouă acestei lumi. Da, păcatul continuă să existe în lume, dar așa cum știm din Sfânta Scriptură: acolo unde păcatul s-a înmulţit, harul a prisosit (Romani 5:20). Lumea noastră de astăzi are nevoie de sfințenie și această sfințenie este în Biserică.”

Îi urăm Prea Fericiririi Sale, Mitropolitului Onufrie, din adâncul inimii, cu dragoste întru Hristos Domnul, întru mulţi ani, bogaţi şi vrednici la cârma mult încercatei Biserici Canonice Ucrainene, cu sănătate, bucurie şi ajutor de la Bunul Dumnezeu, spre binele binecredinciosului Popor Ucrainean. Amin.

În numele obştei îngrădite de erezie, din Biserica Ortodoxă Română,

Dr. Gabriela Naghi

3 gânduri despre „Înalt-Preasfinţitului Părinte Onufrie al Ucrainei: ,,Eis pola eti, Despota’’”

 1. Episcopul vicar, al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Antonie de Boryspil si Brovary, declara:
  Mitropolitul Onufrie este un ” simbol al rugăciunii, al puterii de a păstra credința curată și ordinea canonică pentru toată Ortodoxia. ”
  „O astfel de persoană – profund credincioasa, cinstită cu sine, smerită in slujirea Bisericii, devotată juramintelor date când a acceptat monahismul – tocmai o astfel de persoană era necesară pentru a ne arăta tuturor cum ar trebui să fie un credincios. Și acesta este valabil pentru toți cei care poartă veșmintele arhieresti, care sunt preoti sau simpli credinciosi ortodocsi. Preafericitul Mitropolit Onufrie își iubește poporul caruia i-a daruit întreaga sa viață, toate harurile primite, pentru ca fiecare ucrainean să-și găsească calea către Dumnezeu și Rai – scopul pentru care Domnul a creat fiecare persoană”
   Mitropolitul Atanasie de Limassol afirma cu adanc respect: „Sunt foarte impresionat și admir foarte mult modul în care Mitropolitul Onufrie al Kievului si Toata Ucraina, a gestionat această criză: cu mare calm, cu demnitate mare, cu puține cuvinte, cu puține declarații și cu multe rugăciuni.”
  Ne alaturam si noi acestor distinse aprecieri si zicem din adancul inimii:
  Ferice de poporul ortodox ucrainiean care are un asa Arhiereu la carma Bisericii lui Hristos!
  *”O persoană smerită acceptă cu recunoștință tot ceea ce Domnul îi trimite. El nu îl consideră niciodată pe Dumnezeu ca fiind îndatorat lui, pentru că știe că el însuși este îndatorat lui Dumnezeu pentru toate lucrurile bune pe care El le oferă.

  Smerenia este înțelegerea corectă a păcii, înțelegerea corectă a Cine este Domnul, cine suntem, cine este aproapele nostru. Primul pas către smerenie este recunoașterea de sine ca fiind creația lui Dumnezeu. Cu o smerenie profundă, o persoană care încearcă să trăiască după porunci începe să se uite la sine în mod critic, analizându-și acțiunile, starea sa sufletească, emoțiile și gândurile și să se mustre pentru eșecurile și slăbiciunile sale. Numai atunci se va smeri înaintea voinței divine și se va preda voinței Sale, atunci se va încrede în Dumnezeu și se va lasa in voia Lui.
  Oamenii care nu înțeleg natura Bisericii o consideră ca pe o mare corabie care călătorește pe mare. Dar ei nu îl văd pe Marele Cârmaci și cred că locul Lui poate fi ocupat de altcineva. Dar Hristos călăuzește Biserica. Cei care nu înțeleg uneori cu desăvârșire profunzimea vieții Bisericii,se gândesc că pot controla soarta Bisericii. Utilizând abordări pur politice, ei își formează propriile modele de ordine ecleziastică și ne îndrumă nepăsător unde să mergem, benefice pentru ele, dar inacceptabile pentru noi.

  Frivolitatea deciziilor lor ciudate se bazează nu numai pe o lipsă de înțelegere a Legii divine, ci pe faptul că pentru ei Biserica este străină, așa cum este si viața Bisericii însăși. Biserica nu ocupă un loc în viața lor, este „hobby-ul lor”. Nu mustrăm astfel de politicieni, ne rugăm pentru ei, îi iubim și îi respectăm, dar cerem să nu se amestece în ordinea canonică a Bisericii. Acest lucru nu este nimic bun pentru nimeni – nici pentru ei, nici pentru pământul nostru ucrainean, nici pentru poporul nostru.

  Pentru aceia dintre noi, pentru care Biserica este corabia mântuirii și chiar viața noastră, mărturisim cu drag că nu avem nevoie să mergem în altă parte, că avem aici tot ce avem nevoie pentru mântuire. Biserica noastră are autonomie, toate libertățile administrative, financiare și canonice necesare pentru slujirea devotată lui Dumnezeu și dreptcredinciosilor noștri.

  Trebuie să păstrăm puritatea Sfintei Credințe Ortodoxe. Dar calea care ni se oferă astăzi este plină de pericol, pentru că propune multe limitări; există pericolul pierderii purității credinței. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci suntem lipsiți de valoare ca creștini. Vom deveni proprii dușmanii , ai tării și ai poporului nostru. Credința pură ne ajută să ne organizăm în mod corespunzător viața pe pământ și să obținem mântuirea în ceruri, ea cheamă binecuvântările divine.

  Dragi frați și surori, faceți eforturi pentru a ne păstra credința, nu o schimbați pentru plăceri temporare, rămâneți credinciosi inAdevarul lui Hristos – și atunci harul Său nu vă va lăsa să vă pierdeți în întunericul ispitelor de astăzi.”
  Țineți-vă de Biserica care prețuiește puritatea și integritatea credinței ortodoxe și, în toate celelalte lucruri, Aruncă spre Domnul grija ta şi El te va hrăni; nu va da în veac clătinare dreptului.(Ps.54;25) . Trăiește după poruncile lui Dumnezeu și ai grijă ca pașii tăi, sa fie după cuvântul Domnului și ajutai-i pe toți oamenii sa se lase în mâinile lui Dumnezeu. El are puterea de a corecta pașii oamenilor, a celor care fac cuvantul Lui.”
  Sa urmam si noi acestui sfat plin de adanca smerenie, si netarmurita credinta al vasului ales al Domnului Hristos, Mitropolitul Onufrie al Kievului si Toata Ucraina, ca sa ramanem vesnic in dragostea lui Dumnezeu!AMIN
  *traducere din http://orthochristian.com/117600.html

  Apreciază

  1. O foarte sugestiva fotografie pe un Calendar tiparit la Banceni. IPS Onufrie impreuna cu IPS Longhin viziteaza copiii din caminul acestei Manastiri. In prim plan, un copil care ciocneste un ou cu IPS Onufrie. Neavand maini, tinea oul intre degetele piciorului. Cine se apropie astazi cu atata drag de acesti napastuiti? Arhiereii lui Hristos.
   Doamne ajuta.

   Apreciază

 2. Sa fie blagoslovit cuvantul Sfintiei Voastre!
  Superba imaginea, iti ramane in suflet ca o dovada a iubirii desavarsite a Domnului Hristos, la masura caruia au ajuns acesti binecuvantati Arhierei. Avem si noi un asemenea Arhiereu, macar unul, doar unul?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s