Sfântul Mucenic Cosma Etolianul

,,Iată, voi aţi uneltit împotriva mea rele, dar Dumnezeu le-a întors în bine’’ (Facere 50, 20). Aceste cuvinte le-a grăit Iosif fraţilor săi în Egipt. Aşa s-ar putea spune şi despre ura, răutatea şi crimele îndreptate de cei necredincioşi împotriva Sfinţilor lui Dumnezeu: omorându-i, aceştia au ajuns Mucenici în ceruri la Dumnezeu, iar Biserica cea mult hulită, se bucură de rugăciunile şi ajutorul lor.

Sfântul Cosma Etolianul a trăit între anii 1714-1779. Grija lui de căpetenie a fost luminarea poporului cu cuvântul mântuitor şi veşnic al lui Dumnezeu. Oriunde se ducea, cerea binecuvântare de la episcopul locului şi propovăduia Evanghelia împărăţiei, căci a fost tuns în monahism, apoi hirotonit ca ierodiacon. Peste tot unde propovăduia lăsa în urmă o Cruce, aşezată ca aducere aminte. Mulţi credincioşi din cuprinsul Greciei s-au bucurat şi s-au folosit de învăţăturile sale, de tămăduiri şi binefaceri, iar când a fost strâmtorat în ţara sa, a trecut în Albania. ,,Semănând în inimile nedesţelenite şi sălbatice ale acestor creştini sămânţa cuvântului lui Dumnezeu, Sfinţitul Cosma a adus cu împreună-lucrarea harului Dumnezeiesc multe şi mari roade. Fiindcă pe cei sălbatici i-a îmblâmzit, pe tâlhari i-a domolit, pe cei neîndurători şi nemilostivi i-a arătat milostivi, pe cei neevlavioşi i-a făcut evlavioşi, pe cei neînvăţaţi i-a învăţat cele Dumnezeieşti şi i-a făcut să alerge la Sfintele Slujbe şi, pe scurt, pe cei păcătoşi i-a adus la mare pocăinţă, astfel încât toţi spuneau că în vremurile lor s-a arătat un nou Apostol’’.

La început, Sfântul Cosma nu a vorbit niciodată împotriva evreilor, ci doar învăţa pe creştini. Când însă evreii cei urâtori de Hristos şi de Biserică au văzut cum sporeşte Credinţa în Hristos, s-au dus la paşa vremii şi au minţit, spunând că Sfântul a fost trimis de moscoviţi pentru a duce poporul în rătăcire. În acele locuri târgul se ţinea în zi de Duminică, dinadins, pentru a-i sustrage pe creştini de la Sfintele Slujbe. S-a dus Sfinţitul Cosma şi a mutat târgul în zi de sâmbătă, ziua de odihnă a evreilor, ceea ce le-a adus acestora multă pagubă în comerţ. Le-a spus apoi creştinilor să nu mai cumpere de la evrei moţuri şi alte obiecte de purtat pe cap, deoarece aceştia le spurcau întâi, apoi le vindeau, în bătaie, de joc creştinilor. Evreii iarăşi l-au pârât la stăpânirea turcească. Călăii turci l-au prins şi l-au sugrumat, astfel că sufletul său s-a dus la Dumnezeu Care l-a dat.

Aşa a întors Dumnezeu răul păgânilor evrei şi turci în bine: Sfântul Cosma a intrat în fericirea cea veşnică, iar Sfânta Biserică Ortodoxă stă sub rugăciunile acestui Mucenic, asemănat cu Sfinţii Apostoli. (După Vieţile Sfinţilor pe august, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 328-337).

Presbiter Ioviţa Vasile 

8 gânduri despre „Sfântul Mucenic Cosma Etolianul”

 1. SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC ŞI ÎNTOCMAI CU APOSTOLII COSMA ETOLIANUL:
  „Asta vă spun din nou, acum, la sfârşit: Să vă bucuraţi şi să vă veseliţi, că aţi fost învredniciţi să fiţi creştini ortodocşi binecinstitori. De asemenea, iarăşi, să plângeţi şi să vă tânguiţi pentru necinstitori şi necredincioşi şi eretici, care păşesc în întuneric, în mâinile diavolului. Luaţi aminte, fraţii mei, să nu vă mândriţi, să nu ucideţi, să nu furaţi, să nu faceţi jurăminte, să nu spuneţi minciuni, să nu vă prigoniţi unul pe altul, să nu clevetiţi, să nu vă împodobiţi acest trup murdar, pe care mâine îl vor mânca viermii, ci să vă împodobiţi sufletul vostru, care este mai preţios decât toată lumea. Postiţi după putere, rugaţi-vă după putere şi să aveţi moartea pururea înaintea ochilor voştri. Şi un alt dascăl mai bun decât moartea nu există.
  Fraţii mei, nu sunt vrednic să vă învăţ şi să vă sfătuiesc; doar că îndrăznesc şi-L rog pe Preadulcele meu Iisus Hristos şi Dumnezeu să trimită din cer harul şi binecuvântarea Sa, să binecuvinteze şi acestă ţară şi toate satele creştinilor, să binecuvinteze casele voastre şi lucrurile voastre şi faptele mâinilor voastre. Şi mai întâi, fraţii mei, măcar să se îndure Domnul, să ierte păcatele voastre şi să vă învrednicească să petreceţi aici bine, paşnic, în iubire şi în această viaţă deşartă, iar după acestea să mergeţi în rai, în patria noastră cea adevărată, să vă bucuraţi şi să vă veseliţi, să slăviţi, să vă închinaţi Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh, Treimii celei deofiinţă şi nedespărţite”. AMIN
  Cate din cuvintele intelepte si ziditoare de suflet reusim noi, nevrednicii crestini ortodocsi din aceste vremuri de cumpana, sa implinim?
  Sa ne rugam cu credinciosie Sf.Cosma Etolianul sa se aplece si asupra neputintelor si slabanogirii noastre, sa ne dea minte sa socotim ceea ce trebuie sa vorbim, sa nu ne pierdem in discutii sterile, dintr-o pretinsa smerenie, aducandu-ne mereu aminte doua apoftegme ale Sf.Isaac Sirul:
  „Cei care nu au povăţuitor cad ca frunzele”
  „Oriunde te‑ai afla, socoteşte‑te cel mai mic şi slujitor al fraţilor tăi”
  [Sfântul Isaac Sirul, op. cit., cap. 7, p. 60]

  „*Ca un mare învăţător al credinţei izbăveşte-ne pe noi de toată flecăreala şi întoarcerea cumpliţilor păruţi înţelepţi.
  De sus păzeşte pururea, prin mijlocirile tale Biserica lui Hristos din cumplite şi grele eresuri, tu cel întocmai cu Apostolii.
  Gură a lui Dumnezeu făcându-te, Cosma fericite, dă-ne pricepere să cugetăm la cuvintele lui Dumnezeu şi înţelepciune ca să ne mântuim.”

  „Tămăduiri ai săvârşit, de-Dumnezeu-grăitorule, şi în viaţă şi după fericitul tău sfârşit, de aceea şi inima noastră bolnavă şi durerile trupului tămăduieşte-le, Cosma, Apostole al lui Hristos, prin harul cel dat ţie de sus.”

  „De orice navală de durere şi glăsuire deşartă în credinţa vătămătoare de suflet păzeşte nerănită Biserica lui Hristos, Cosma, prin soliile tale la Cel Iubitor de oameni.”

  *fragmente din Paraclisul Sf.Cosma Etolianul

  Apreciază

 2. Primăria Municipiului București în parteneriat media cu site-ul de extremă stângă Vice, găzduiește în aceste zile în Arcul de Triumf o expoziție dezgustătoare.
  Cătălin Berenghi, cunoscut pentru lupta câștigată de anulare a construcției megamoscheii plănuită de Ponta Viorel si autoritățile bucureștene, a scris pe Facebook următorul mesaj:

  AM NEVOIE DE AJUTOR !

  DORESC SĂ SCOT AFARĂ DIN ARCUL DE TRIUMF ACEASTĂ EXPOZIȚIE CARE BATJOCOREȘTE POPORUL ROMÂN! JERTFA POPORULUI ROMÂN BATJOCORITA PE ȘI ÎN INTERIORUL ARCULUI DE TRIUMF!

  –MAȘINI PARCATE SUB ARCUL DE TRIUMF

  -STEAGUL ROMÂNIEI RUPT PE ARCUL DE TRIUMF

  –ÎN INTERIORUL ARCULUI RELIGIA ȘI SIMBOLURILE POPORULUI NOSTRU SUNT BATJOCORITE.
  Organizarea acestei expozitii in Arcul de Triumf este o ofensa adusa poporului ROMAN, o jignire si defaimare a soldatilor romanii care si-au dat viata pentru tara noasta. Exponatele aflate in muzeu au fost evacuate, facand loc, posterelor NEO-MARXISTE, pe teme care jignesc, ARMATA ROMANIEI, CREDINȚA, OBICEIURILE SI VIATA ROMANILOR!!!
  Patriarhia BOR nu s-a autosesizat!
  https://www.buciumul.ro/2019/08/24/expozitie-blasfemiatoare-la-arcul-de-triumf-pmb-in-parteneriat-cu-extrema-stanga/

  Apreciază

 3. Patriarhia română, Dumnezeu cu mila ei nau absolut nici o treabă, ei au deja cu totul alte preocupări, cu festivalul de luna viitoare de
  de la Craiova, au anunțat și ce formații vor cânta pe scena, cum sa facă zile fripte preoților și monahilor care sau îngrădit de erezie, de curând au făcut un articol pe basilica in care ei fac reclamă pașaportului biometric, dar și ce frumos vorbesc ei de nanotehnologie, apropo de moscheei, în timp ce la București să protestat, prin țară funcționează moscheei apărute peste noapte, precum in Călărași și Timișoara chiar întrun sat din apropierea Romanului, Rediu se numește, la Vulcana bai de asemenea în curtea unei mănăstiri cu binecuvântarea lui Nifon de la Târgoviște este și moschee dar și sinagogă și exemplele pot continua

  Apreciază

  1. Da, peste tot apar asezaminte pagane cu largul concurs al tradatorilor romani care urmaresc sa le fie lor bine. Dumnezeu va cruta poporul acesta si nu-l va lasa sa fie desfiintat. Nadejdea mea e ca la Judecata ne vom duce ca popor roman, nu neaparat si orthodox. Putini vor pastra Ortodoxia pana in sfarsit.
   Doamne ajuta.

   Apreciază

 4. Cuvinte duhovnicesti si profetii -Sf.Mc.Cosma Etolianul
  “Sufletul si Hristos – doar acestea doua, sa te intereseze! Lumea toata sa cada, pe acestea doua, nimeni nu ti le poate lua, afara numai daca nu le dai tu, cu voia ta“.
  “Chiar daca te-ar ierta toti duhovnicii, patriarhii, arhiereii si lumea întreaga, esti neiertat daca nu te pocaiesti în fapta“.
  “Va veni vremea ca vrajmasii vostri sa va ia pana si cenusa din foc, dar voi sa nu va schimbati credinta, cum fac altii“. [Spusa in Siatisti.]
  “Sunt trist pentru fala pe care o aveti. Piciorul meu nu va mai calca aici. Si daca nu lasati lucrurile pe care le faceti, trufia si hotia, veti fi nimiciti. In ramura de care va atarnati sabiile, va veni o zi in care tiganii vor atarna organele voastre”. [Spusa in satul Aghios Donatos Souliou.]
  “Faceti case aratoase si nu veti locui in ele“. [Cuvinte spuse tot la Assos, cand intr-o zi a trecut prin fata unei case nou construite. Dupa putin timp, toti locuitorii ei au murit, afara de o singura femeie”.]
  “Du-te si pe drum ti se va rasplati” [spusa in Dervistani despre cineva care l-a ironizat pe sfant si care ulterior a fost ranit pe drum de un dusman al sau.]
  “Spune-le figurilor alora sa nu vina aici, ci sa se intoarca inapoi” [Pe cand invata in Assos, in Kephalinia, Sfantul Cosma si-a intrerupt predica o clipa si a trimis un auditor la casa stapanului locului sa spuna aceste cuvinte. Aici erau patru doamne din aristocratie imbracate indecent, care erau gata sa vina sa urmareasca predica lui.]
  “Cand veti vedea flota in ape grecesti, atunci se va dezlega problema Orasului [Constantinopului]”.
  “In Oras [Constantinopol] va curge atata sange cat sa inoate in el un vitel de trei ani”.
  “Turcii vor fugi, dar vor veni din nou si vor ajunge pana la Examilia. In cele din urma vor fi alungati in Kokkini Milia. Dintre turci, o treime vor fi omorati, o treime se vor boteza si doar o treime vor ajunge la Kokkini Milia“. (a se vedea si profetiile cuv. Paisie Aghioritul, care talcuieste si aceste cuvinte ale Sfantului Cosma: Profeţiile Părintelui Paisie şi Proiectul Anatoliei de sud-est, n.n.).
  “Va veni o armata straina, va crede in Hristos, dar nu va sti limba”.
  “Va veni odata o oaste straina care va crede in Hristos, dar voi nu o veti sti”.
  “Cu unii veti adormi si cu altii va veti scula dimineata”.
  “Veti vedea trei familii intr-o casa”.
  “Veti merge sa locuiti altundeva si altii vor veni sa locuiasca la voi”.
  “Veti vedea 40 de animale legate de un par”.
  “Multi vor pieri de foame”.
  “Bogatii vor ajunge saraci si saracii vor muri”.
  “Un pumn de aur, un pumn de faina”.
  “Va veni vremea cand vor conduce lumea lucrurile necuvantatoare si neinsufletite”. [Aluzie la inventiile tehnologiei moderne care va guverna viata umanitatii.]
  “Cauza razboiului general va veni din Dalmatia. Mai intai se va imparti Austria, apoi si Turcia”. [Aluzii la inceputul primul razboi mondial.]
  “Daca se gasesc de acord trei puteri, nu veti pati nimic”.
  “Daca problema se va rezolva prin razboi, veti pati multe nenorociri; din trei sate va ramane doar unul”.
  “Multe sate vor fi nimicite, trei vor deveni unul”.
  “Sa va rugati sa fie zi si nu noapte, vara, nu iarna”.
  “Oamenii vor ramane saraci, fiindca nu vor avea dragoste de saraci”.
  “Oamenii vor ajunge goi, fiindca se vor face netrebnici”.
  “Prapadul va veni din inaltime, de la liman”.
  “Va veni pe neasteptate; dobitoacele vor ramane injugate la lucrul lor si voi veti fugi”.
  “Multe se vor intampla. Orasele vor ajunge ca niste baraci”.
  “Sa le dati ceea ce va cer; numai sa va scapati sufletele”.
  “Daca vor gasi pe drum argint, nu se vor apleca sa-l ia. Dar pentru un spic se vor omori care sa-l ia primul”.
  “Raul va veni de la cei cititi [invatati, intelectuali]”.
  “Veti rabda fie trei zile, fie trei luni, fie trei ani”.
  “Va veni vremea cand nu va mai fi aceasta armonie care e astazi intre popor si cler”.
  “Clericii vor fi cei mai rai si mai necredinciosi dintre toti”.
  “Se vor intampla atat de multe, incat de frica mamele vor naste inainte de vreme”.
  “Sa nu va faceti case mari. Sa faceti bordeie ca sa nu va intre inauntru”.
  “Va vor pune un bir mare si cu anevoie de purtat, dar nu vor ajunge”.
  “Va vor pune bir pe cotete si ferestre”.
  “Va vor cere sa va si ia soldati, dar nu vor ajunge sa o faca”.
  “Cand veti auzi ca razboiul va incepe de jos [din sud], veti patimi putin; daca va incepe de sus [din nord], veti fi nimiciti”.
  “Stancile si rapele vor fi pline de lume”.
  “Va veni pe neasteptate, iar boul va fi in camp, iar dobitocul in arie”.
  “E trist pentru mine sa v-o spun: azi-maine asteptam seceta, foamete mare, cand vom da mii de galbeni si nu vom gasi putina paine”.
  “Dupa razboi oamenii vor face o jumatate de ceas pe drum sa gaseasca un om si sa si-l faca frate”.
  “Va veni vremea cand crestinii se vor scula unul impotriva altuia”.
  “Sa aveti crucea pe frunte, ca sa va recunoasca ca sunteti crestini”.
  “Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza”.
  “Va veni vremea, cand diavolul va face rotiri cu dovleacul lui” [Aluzie la satelitii artificiali ai pamantului si o critica anticipata a tehnologiei contemporane, crede mitropolitul Augustinos Kandiotis.]
  “Din scoli vor iesi lucruri pe care mintea voastra nu si le poate inchipui”.
  “Veti vedea in camp carute fara dobitoace alergand mai repede decat iepurele”.
  “Va veni vremea cand oamenii vor vorbi dintr-o parte intr-alta – de pilda, de la Constantinopol in Rusia – ca si cum ar fi in camere apropiate”.
  “Veti vedea oameni zburand in cer ca niste pasari aruncand foc in lume. Cati vor trai atunci vor alerga la morminte si vor striga: Iesiti voi, cei morti, sa intram noi, cei vii!” [Aceste ultime profetii ale Sfantului Cosma se refera, cu peste un secol inainte de aparitia lor, la inovatii ale tehnologiei moderne: automobile, fire de telegraf si curent electric, avioane militare.]
  “Eu, crestinii mei, mi-am cheltuit viata studiind timp de cincizeci de ani, am citit si despre preoti si despre necredinciosi, si despre atei si despre eretici, am cercetat adancurile intelepciunii. Toate credintele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului. Am inteles si acest lucru adevarat, dumnezeiesc, ceresc, desavârsit si pentru mine si pentru voi: numai credinta crestinilor ortodocsi bine-credinciosi e buna si sfinta, ca sa credem si sa ne botezam in numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. Aceasta v-o spun acum, la sfirsit, ca sa va bucurati si sa va veseliti de mii de ori, ca v-ati invrednicit sa fiti crestini ortodocsi, si sa plangeti si sa va tanguiti pentru cei necinstitori de Dumnezeu, necredinciosi si eretici, care umbla in intuneric, in mâinile diavolului“.
  „Cine se întreţine cu evreul este ca şi cum s-ar întreţine cu diavolul, zice sfântul. Şi îndrăzniţi, creştinilor, să aveţi afaceri cu evreii? Pe papa să-l blestemaţi pentru că el este pricina!”

  Apreciază

  1. Impresionanata aceasta culegere de cuvinte duhovnicesti si proorocii! Merita luata fiecare in parte si analizata. De multe ori m-am gandit ca necredinciosii, vrajmasi ai lui Hristos, cat se tin de destepti, se indreapta spre nici ei nu stiu ce. Datorita acestor Sfinti ai lui Dumnezeu ajungem sa cunoastem evenimente viitoare, care altfel ne-ar fi necunoscute,
   Multumesc pentru postare. Doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s