Am aşteptat un Sinod Ortodox, şi avem parte de schismă

,,Sfintele Canoane ale Bisericii îi condamnă pe cei care în comuniune şi rugăciune cu cei care sunt rupţi de demnitatea preoţească şi excomunicaţi (Apostolice 10, 11, 12; Antiohia 2). În acest sens, încetăm rugăciunea şi comuniunea euharistică cu acei episcopi ai Bisericii Greciei care au intrat sau vor intra în astfel de comuniune cu reprezentanţi ai comunităţilor schismatice necanonice ucrainene. De asemenea, nu binecuvântăm, călătoriile de pelerinaj în eparhiile controlate de episcopii desemnaţi. Informaţiile relevante vor fi distribuite pe scară largă între organizaţiile de pelerinaj şi turism din ţările care alcătuiesc teritoriul canonic al Bisericii noastre.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ortodoxe a Moscovei l-a autorizat pe Sanctitatea Sa, Patriarhul Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii să întrerupă pomenirea numelui Preafericirii Sale, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Grecia în diptice, dacă primatul Bisericii Greciei va începe să slujească cu căpetenia grupului schismatic în timpul Sfintelor Slujbe, sau va întreprinde alte acţiuni pentru recunoaşterea ,,bisericii’’ ucrainene schismatice’’ .

Acesta este comunicatul Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, după întrunirea de joi, într-o traducere nu foarte riguroasă. L-am reprodus sub rezerva unor verificări ulterioare. Precum se poate observa, în cele mai multe cazuri se evită cuvântul ,,schismă’’, preferându-se exprimări eufemistice. Cu toate acestea, se vorbeşte clar de toate elementele constitutive ale schismei ca fapt împlinit.

Sinodalii ruşi au procedat cu mult discernământ şi bine au făcut. Schisma nu s-a produs între Biserica Ortodoxă Rusă şi întreaga Biserică Ortodoxă Greacă. Nu poate fi învinuit poporul grec dreptcredincios de nesăbuinţa majorităţii ierarhilor greci. Pe de altă parte, există un număr de ierarhi care s-au opus recunoaşterii schismaticilor ucraineni. Cei care au recunoscut facţiunile schismatice au dat dovadă clară că s-au alăturat schismaticilor, ceea ce înseamnă, potrivit Sfintelor Canoane, că au devenit schismatici. E vorba, cum am scris mai sus, de întâistătător, Arhiepiscopul Ieronimos, urmat de ceilalţi care au recunoscut schismaticii ca fiind ,,biserică autocefală’’.

Va urma o perioadă în care lucrurile se vor lămuri şi în rândurile credincioşilor greci, în sensul că aceia care-i vor urma pe ierarhii schismatici, vor intra şi ei în schismă.

Urmează ierarhii români, care şi ei îi vor recunoaşte pe Epifanie şi Filaret, căpeteniile ucrainene schismatice. Ca argument al recunoaşerii vor folosi înfiinţarea vicariatului pentru românii ortodocşi din Ucraina. Demers inutil, deoarece niciuna din cele 127 de parohii cu slujire în limba română nu s-a alăturat schismaticilor, fapt pentru care se cuvine să-i mulţumim ÎPS Arhiepiscop Longhin. Şi-atunci, pentru cine se înfiinţează vicariatul?

Presbiter Ioviţa Vasile

`

3 gânduri despre „Am aşteptat un Sinod Ortodox, şi avem parte de schismă”

  1. De parcă nu era suficient și de ajuns nenorocirile făcute de clasa politică superjegoasa și trădătoare, astăzi aflăm că la senat cu o majoritate covârșitoare și pe șest sa votat în favoarea parteneriatului civil, adică pt ,, căsătoriile” între sodomiți, acum urmează camera deputaților

    Apreciază

  2. Astăzi la Tesalonic a avut loc slujba arhierească la care a participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la invitația Mitropolitului local Antim, cu ocazia unui eveniment organizat de asociația „Tesalonicul bizantin”, conform relatărilor Orthodoxie.com și Romfea.gr (care a și transmis în direct).

    La această Liturghie au participat 7 ierarhi, pe lângă Patriarh și Arhiepiscopul Ieronim. Organizată în ultima clipă, după așa-zisa decizie a Sinodului Ierarhiei Greciei, scopul conslujirii a fost tocmai recunoașterea oficială a structurii nou-create din Ucraina prin pomenirea numelui lui Epifanie printre Întâistătătorii de Biserici autocefale de către Biserica Greacă. Acest fapt a avut loc, drept pentru care Patriarhul Bartolomeu, printre altele, a menționat în predica de la final această recunoaștere. A mulțumit Arhiepiscopului Ieronim pentru trecerea în diptice a numelui lui Epifanie și a mai spus că va veni la Tesalonic pentru a se convinge personal credincioșii din „Biserica” ucraineană că grecii, care le-au dat credința ortodoxă, îi primesc cu brațele deschise.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s