Pseudo-patriarhul Bartolomeu a produs schisma, ridicand la rang de ,,biserica” o gasca de nelegiuiti


Arhiepiscopul Ieronymos din Atena și a toată Grecia și Patriarhul Bartolomeu din Constantinopol au concelebrat astăzi Sfânta Liturghie la Salonic împreună cu o serie de ierarhi din bisericile lor locale. Liturghia a fost oficiată în Biserica bizantină din secolul al V-lea din Acheiropoietos, relatează Romfea.

Cel mai semnificativ, „Mitropolitul” Epifanie Dumenko, primatul schismaticilor autointitulaţi „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, o făcătură a Patriarhului Bartolomeu și a fostulului președinte Petro Poroshenko al Ucrainei, a fost pomenit în slujbă ca primat al unei Biserici Locale.

Aceasta marchează prima dată când Epifanie a fost pomenit și intră în dipticele Bisericii grecești. Biserica greacă este prima Biserică locală care a recunoscut, după Patriarhia Constantinopolului, deși o serie de ierarhi ai Bisericii grecești se opun cu înverșunare recunoașterii. Câțiva ierarhi ai Bisericii grecești, în special Mitropolitul Serafim din Kythira, l-au îndemnat pe Arhiepiscopul Ieronymos să evite producerea unei schisme în Biserica greacă, prin neprezentarea la Liturghie.

Patriarhul Bartolomeu a mulțumit Arhiepiscopului Ieronymos pentru recunoașterea ,,Bisericii Ortodoxe Ucrainene’’ și, prin urmare, a fost alături de Patriarhia Constantinopolului. Mai mulți ierarhi ai Bisericii Grecești au susținut în ședința de sâmbătă trecut a Sinodului Episcopilor că trebuie să recunoască ,,Biserica Ortodoxă Ucraineană’’ din solidaritate cu colegul lor grec, Patriarhul Bartolomeu și pentru a face față presupusei „agresiuni rusești”.

De asemenea, sursele grecești vimaorthodoxias.gr, orthodoxia.info, Agenția de știri Orthodoxia și Orthodoxia Times (versiunea engleză a Romfea) raportează că Epifanie a fost pomenit.

Sfântul Sinod rus a anunțat joi că a autorizat pe Sanctitatea Sa, Patriarhul Kiril să înceteze pomenirea Arhiepiscopului Ieronymos, în cazul în care va începe să-l pomenească pe Epifanie. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Rusă intenționează să mențină comuniunea cu Biserica Greacă prin acei ierarhi care comtinuă să se opună şi să reziste fărădelegii din Constantinopol.

Comentariu

Scriam în articolul de ieri aceste consideraţii: ,,Sinodalii ruşi au procedat cu mult discernământ şi bine au făcut. Schisma nu s-a produs între Biserica Ortodoxă Rusă şi întreaga Biserică Ortodoxă Greacă. Nu poate fi învinuit poporul grec dreptcredincios de nesăbuinţa majorităţii ierarhilor greci. Pe de altă parte, există un număr de ierarhi care s-au opus recunoaşterii schismaticilor ucraineni’’. Aflăm din comunicatul de mai sus că într-adevăr, ierarhii ruşi vor păstra comuniunea euharistică cu Poporul Dreptcredincios grec care nu s-a întinat cu păcatul greu al schismei şi cu acei ierarhi greci care au încercat din răsputeri să împiedice această fărădelege cumplită, care loveşte Biserica Mântuitorului Hristos.

Gestul pseudo-patriarhului din Constantinopol şi al lui Ieronimos pecetluieşte schisma ierarhilor greci. Din acest moment, schismaticii şi-au pierdut orice legitimitate şi ocupă abuziv scaunele episcopale. În aceste vremuri, nu există posibilitatea de a fi înlăturaţi ca nişte mădulare putrede. Hristos Domnul poartă grijă de Sfânta Sa Biserică şi spre El ne îndreptăm nădejdile şi rugăciunile.

Presbiter Ioviţa Vasile

l

3 gânduri despre „Pseudo-patriarhul Bartolomeu a produs schisma, ridicand la rang de ,,biserica” o gasca de nelegiuiti”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s