Teze şi antiteze în spaţiul ortodox românesc (II)

4.,,Din punct de vedere ortodox, ecumenismul lucid nu este o nouă dogmă de credinţă, ci o atitudine spirituală de dialog și cooperare între creștini, în locul polemicii pline de ură confesională și al confruntării violente, care s-au manifestat secole de-a rândul în istoria creștinismului’’.

Oricât încercaţi să daţi ecumenismului o faţă atrăgătoare, numindu-l ,,lucid’’, rămâne adevărul că acesta e colecţia tuturor ereziilor şi rătăcirilor lumii.

Biserica Ortodoxă n-a urât pe nimeni, nu s-a manifestat în mod violent faţă de cineva, decât că a fost ţinta urii şi violenţelor altora, a papistaşilor, bunăoară. Vedeţi isprăvile acestora în Transilvania, după ,,unirea’’ de la 1698 sau cele din Constantinopol sau Sfântul Munte Atos. ,,Atitudinea de dialog şi cooperare’’ pe care o invocaţi este lipsită de vreun rezultat pozitiv. Dimpotrivă, oamenii s-au dezbinat şi mai mult, sectele au proliferat, disensiunile s-au adâncit.

5.,,Clericii, monahii şi mirenii implicați în acțiuni de răzvrătire şi denigrare a Sinodului din Creta, ignorând faptul că un Sinod nu poate fi judecat decât de către un alt Sinod, vor fi chemaţi la îndreptare prin dialog pașnic…’’

Nu-i absolut necesar ca un Sinod să fie judecat de un alt Sinod. Judecata o face Poporul lui Dumnezeu, Biserica, prin respingerea sinoadelor eretice sau tâlhăreşti, ori prin receptarea Sfintelor Sinoade Ortodoxe ca fiind Ecumenice. Sinodul tâlhăresc din 449 n-a fost condamnat de un Sinod Ortodox ulterior. Nu era necesar să se demonstreze evidenţele. Sinodul eretic din 756, cu 338 de episcopi, a hotărât că sfintele icoane trebuie îndepărtate din biserici şi case şi nu s-a convocat un Sinod Ortodox spre a-l combate. În schimb, Poporul lui Dumnezeu s-a ridicat împotriva acestor silnicii sinodale, de care, dacă am fi ascultat, eram astăzi cu toţii iconoclaşti.

Dialogul paşnic cu clericii, monahii şi mirenii pentru îndreptare, s-a văzut în Parohia Schit – Orăşani, când jandarmii au forţat uşile şi au profanat sfântul locaş. S-a văzut şi cu ocazia vizitei papei Francisc, când protestatarii paşnici au fost îndepărtaţi cu brutalitate de aceiaşi jandarmi, pentru vina de a fi atras atenţia că papa nu e dorit în spaţiul ortodox, fiind eretic.

6.,,În această privință, de remarcat este şi hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare care, deşi are unele observații critice şi a propus amendamente viitoare la unele documentele ale Sinodului din Creta, totuși a hotărât: să păstreze comuniunea fraternă, euharistică, spirituală, dogmatică şi canonică cu toate Bisericile Ortodoxe locale – atât cu cele care au participat la Sinodul din Creta, cât şi cu cele care nu au participat”.

Dacă sinodul din Creta a fost ,,mare şi sfânt’’, cum explicaţi faptul că un alt Sfânt Sinod, cel al Bisericii Ortodoxe Bulgare, s-a pronunţat critic la adresa sa, şi chiar a propus amendamente pentru îndreptarea celor hotărâte acolo?

7.Şi o ultimă chestiune. Nu aveţi, sau vă prefaceţi că nu aveţi proprietatea termenilor şi vorbiţi de răzvrătiţi, denigratori, dezbinători. Cu ,,răzvrătiţii’’ am văzut cum stau lucrurile. ,,Denigratori’’ n-au voie, în viziunea dumneavoastră, să se pronunţe în niciun fel asupra celor hotărâte în Creta, cu alte cuvinte inteziceţi Poporului agonisit de Dumnezeu să recepteze sau să respingă un sinod. Personal, îmi place să fiu numit ,,dezbinător’’, deoarece m-am dezbinat de erezie şi de cei care vor să o introducă în Biserică.

Presbiter Ioviţa Vasile

14 gânduri despre „Teze şi antiteze în spaţiul ortodox românesc (II)”

 1. Parinte Vasile as vrea sa indemn pe toti sa-l voteze pe Cumpanasu.Multi nu stiu care este voia lui Dumnezeu in aceasta problema.Precizez: toate drumurile merg spre el.Acest om va face ceea ce spune si va veni vremea ca aici sa se faca lumina si dreptate.Nu votam mincinosi.Votam oameni care cu adevarat sunt haraziti de Dumnezeu sa ne conduca.La acest Cumpanasu se potriveste cuvantul:”Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca acelora este imparatia cerurilor.”Se roaga,cum poate,asa tanar,totusi se roaga,are un tel,se lupta pentru binele poporului roman,e de-al nostru,e fiul natiunii romane,e sange din venele noastre,nu si l-a stricat prin discoteci.Sa aratam ca noi suntem acei sapte mii de robi ascunsi care nu si-au plecat capul lui baal.Sa nu ne mai plangem soarta,pentru ca de multe ori am dat cu piciorul oamenilor care ni i-a trimis Dumnezeu ca sa nu avem grai la Judecata.Sa nu uitam ca Sf Stefan i-a zis fiului sau ca tara nu este a lui,nici a fiului acestuia ci a urmasilor urmasilor nostri din neam in neam.E singurul pentru care se cere crestinatatii sa iasa la vot.Daca sarlatanii vor sa nastem nemernici,s-au inselat.Acela e popor valoros care urzeste valori.Doamne ajuta.

  Apreciază

  1. Domnule Dumitru.
   Va inteleg si va apreciez bunele intentii. Ma tem insa ca numele celui ale duminica viitoare a fost stabilit la Washington. Alegerile vor fi o formalitate, ca sa se pastreze o aparenta de democratie. Va mai spun un lucru: nu conteaza cati si cu cine voteaza. Conteaza cei care numara voturile. De multa vreme nu-mi mai fac iluzii si nu ma duc la votare, pentru ca nu vreau sa fiu obiect al manipularii strainilor si a politicienilor romani. O rugaciune sincera catre Dumnezeu poate valora si schimba mai mult decat milioane de voturi.
   Doamne ajuta.

   Apreciază

 2. Daca vreti sa pastrati comentariul de mai sus e bine; daca vreti altfel,nu e vreo suparare.Le luam ca din mana lui Dumnezeu.Procentual,80% dintre alegatori s-au decis pentru acest tanar,10% sunt indecisi iar 10% sunt cei care voteaza impostorii.Sigur ca cineva care tine cu poporul e incomod pentru groparii de om dar,vedeti,aici e taina:Dumnezeu ii lasa cat stie El si pe urma le joaca festa,cu pixul si cu stampila,nimic mai simplu.Am si eu ca oricare ganduri pesimiste cum ca mocirla e prea adanca si nu ar mai fi scapare pentru noi,desi ne-a ramas voinicia si faptul ca neamul romanesc se caracterizeaza prin filotimie datorita carora gunoaiele societatii care s-au pus la carma,n-au rezistat,au mierlit-o,s-au scurs ca anonimi in istorie.Asa-i pe aici.In America,la Fanar,la Berlin excrocii se invechesc o data cu tronurile,in schimb,aici se mai intampla si lucruri care nu le convin si pleaca doar cu oasele pe ei.

  Apreciază

  1. Oamenii vor vedea ca sistemul judiciar din Tarile Ortodoxe este numai ca sa execute patrioti,nu ca sa aplice legea pentru cetateanul de rand.Slabirea definitiva a actului de justitie are o tinta precisa:viitoarele armate de represiune vor avea din timp cadrul legal blocat in vederea savarsirii de atrocitati fara a mai putea fi trasi la raspundere.Care e scopul acestor viitoare cruzimi?Jefuirea totala de averi cu ajutorul plutoanelor de executie a intregii averi a cetateanului pe care nu-l va mai apara nimeni.Chiar inainte de Diktatul de la Viena( cu un an de zile,adica incepand cu iunie 1939,Tribunalele de pe intreg Ardealul au incetat toate la comanda sa mai pronunte vreo condamnare iar politia primise ordine de la centru sa nu mai ia masuri contra hotilor si sa nu mai aplice legea pentru infractori sau amenzi).Nu va da niciun semnal cazul Caracal?Si cu toate acestea mergem pana la capat pentru ca e o problema de constiinta.Adica,am mers la vot,am pus stampila pe rubrica Cumpanasu pentru a da o marturie ca noi,ca persoana a acestei tari am pus stampila pentru ducerea in spam a fortelor malefice care serpuiesc pe acest pamant romanesc,sau e un mod de a le-o spune:nici ca voi fi cu voi,anatema voua.

   Apreciază

 3. Draga miticuta ,esti clar cu treaba pe aici si nu ai nici o intersectie cu ortodoxia neecumenista .Asa ca te rog lasa-ne si te du in pustie poate o sa-ti revii ,desi ma indoiesc!ovidiu pacatosul.

  Apreciază

  1. Ovidiu, lasa-l mai…nu-i chiar asa cum il vezi!
   pe celalalt blog ortodoxiamarturisitoare are comentarii antiecumeniste .
   acu fiecare pe diferite teme avem tot felul de idei….nu tre judecat asa dintr-o data .

   Apreciază

 4. Ovidiu,stai putin si gandeste.Ciprian,multumesc ca i-ai explicat ca sunt crestin ortodox nepomenitor.Sunt milioane de romani goniti din tara unde clanurile fac legea.Desigur ca acest Cumpanasu,ca orice tanar care s-a trezit din…ce vreti dumneavoastra sa ziceti are ortodoxia care i s-a prezentat,el,ca multi tineri prinsi in mrejele lumii nu are stadiul nostru de constatare a uriaselor diferente interconfesionale si ca pozitionarea corecta in ortodoxie e mai importanta decat actul rugaciunii si a postului.Nu are cunostinta.Insa,conform reactiilor sale constante de pe pozitia de presedinte CNMR si cele de pe pozitia,incomoda sistemului care e si ecumenist,de candidat la presedintie reiese o gandire pur romaneasca de patriot.Luand in calcul ca este raul cel mai mic si ca,deocamdata nu ai de unde sa iei un crestin ortodox nepomenitor si ca asta e situatia ,zic eu,sa-l votam pe Cumpanasu pentru ca din start e cu poporul,din start e contra sistemului.Imi aduc aminte ca pe 2 noiembrie 2014 la mitingul din piata Victoriei el este cel care s-a adresat celor care conduc lumea din umbra:” Orice guvernare de-a voastra,ca-i de stanga PSD ista,ca-i de dreapta PDL-ista,ca-i de centru PNL-ista si oricare ar fi,stiind faptul ca toate partidele sunt ale voastre,in clipa in care vom constata ca vor merge impotriva poporului roman,in secunda doi vor fi date jos si va avertizam ca vom face cu toate asa,cu toate si sa nu credeti ca noi romanii vom tolera vreodata vreun guvern de-al vostru,orice culoare politica ar parea sa aiba!”.Sa iesim cu totii la vot pentru ca este de-al nostru.Doamne ajuta si Bunul Dumnezeu sa lumineze pe fiecare ce e mai bine pentru tara aceasta .Putini se nasc ca el.Dragii mei,am prins om cu sange de roman in instalatie sa-i dam votul de incredere.Nu v-ati saturat de straini si de clampari prezidentiabili?Ne-a ajuns la os.Prea mult s-au catarat ei singuri pe tegumentele noastre,jos cu microbii care ne-au necrozat tesutul neamului romanesc!

  Apreciază

  1. Cei care sunteti in diaspora nu votati prin corespondenta pentru ca se pregateste fraudarea voturilor,adica,mintirea poporului roman.Dragii mei,a harazit Dumnezeu ca un patriot care este pentru popor sa lupte pentru natiunea romana pana la capat.Alexandru Cumpanasu este singurul reprezentant al poporului nostru batjocorit,se merita sa il votam ca presedinte al nostru,mai ales ca dorim ca tineretul sa iasa in frunte.

   Apreciază

   1. Romani din diaspora,la votul prin corespondenta hotii din ambasade folosesc un actibild cu stampila „votat” pe care il vor lipi in patratelul candidatului care cred ei ca va fi reales ca presedinte si il vor introduce in plicul cu adresa scrisa de tine.Mergeti si votati pe listele de la ambasade sau consulate.

    Apreciază

 5. Sfintiei Voastre, Cinstite Părinte Vasile si tuturor celor care cu dragoste cercetează acest minunat blog ortodox, un dar deosebit:
  „Vă aștept la Samtavro” – Film Documentar despre Sfântul Gavriil Georgianul, cel Nebun pentru Hristos (26 august 1929 – 2 noiembrie 1995)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: