A căzut al doilea Patriarh Ecumenic

Ne întristează profund această recunoaştere a schismaticilor ucrainieni, de către Patriarhul Alexandriei şi toată Africa, Teodor al II-lea. Ştirea a fost confirmată de multe sit-uri ortodoxe, însoţită de imprimarea video. Unde a dispărut duhul martiric, mărturisitor al Ortodoxiei? Cred că orice episcop care recunoaște și pomeneste în diptice schismaticii ucraineni, indiferent de cât de multe presiuni suportă împotrivă, amenințări sau disconfort, din dragoste pentru Hristos, trebuie sa se opună cu toată tăria si credinţa pe care o are, chiar dacă i-ar cădea capul pe eşafod.


Se pare ca Patriarhul şi-a asumat decizia, de a recunoaşte autocefalia structurii schismatice, într-un scurt discurs , dupa oficierea Sfintei Liturghii. Patriarhul Teodor spune: „În lumina a ceea ce am discutat în detaliu și în persoană cu toți episcopii și după o meditație adâncă și multă rugăciune, căutând inspirația Duhului Sfânt, Mângâietorul, și fiind preocupat de unitatea Bisericii Ortodoxe, am ajuns la concluzia de a proceda la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, și a Primatului Său, Preafericitul Părinte Epifanie’’.

Potrivit canalului ucrainean Telegram Pravblog, cu referire la sursele proprii și în conformitate cu alte surse care au vorbit cu OrthoChristian, asupra Patriarhului Teodor s-ar fi exercitat presiuni din partea Ministerului de Externe grec pentru a recunoaște schismaticii, amenințând cu tăierea finanțării Patriarhiei de catre statul grec. De asemenea, se menţionează şi presiuni din partea Fanarului şi a Statelor Unite. Este semnificativ faptul că prima pomenire a lui Epifanie Dumenko de către Patriarhul Teodor, s-a facut în prezența ambasadorului grec în Egipt, pe care Patriarhul l-a menționat în mod specific în scurtul său discurs de la sfârşitul Sfintei Liturghii.


Prima reacție a Patriarhiei Moscovei, a venit cateva ore mai târziu, din partea protopopului Nikolai Balashov, președinte adjunct al Departamentului Sinodal al  relațiilor externe al Bisericii Ruse: „Cu mare tristețe, Biserica Ortodoxă Rusă a primit decizia Patriarhului Alexandriei, Theodoros II, de a recunoaște ,,Biserica’’ ortodoxă schismatică din Ucraina și de a transcrie în dipticele sale, pe conducătorul acesteia, Mitropolitul Epifanie. Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei va lua o serie de hotarâri suplimentare ”, a spus Părintele Nikolai, citat de de un site rusesc. Reamintim că în timpul ultimei sale vizite în Ucraina și a unei slujbe comune cu Primatul și ierarhii Bisericii Canonice Ucrainiene, Patriarhul Theodor a declarat că aceasta este singura Biserică canonică din Ucraina, si a indemnatat pe ucrainieni să fie credincioși Preafericitului Mitropolit Onufrie și, de asemenea, a promis că va face tot posibilul de a informa întâistătătorii tuturor Bisericilor Locale, despre situația reală din Ucraina.
Este de neînţeles atitudinea Patriarhului Alexandriei.
„Adevărat, adevărat zic vouă, că voi veţi plânge şi vă veţi tângui, iar lumea se va bucura. Voi vă veţi întrista, dar întristarea voastră se va preface în bucurie.” (Ioan 16,20)

Dr. Gabriela Naghi

8 gânduri despre „A căzut al doilea Patriarh Ecumenic”

 1. Patriarhul Alexandriei impreuna cu episcopii sai, s-au alaturat schismaticilor si ereticilor, tradand Ortodoxia, tradand increderea noasta si a milioanelor de ortodocsi si mai ales precum Iuda Iscarioteanul, l-a tradat pe Prea Fericitul Mitropolit Onufrie, fratele sau intru Hristos.
  Anaxios!Anaxios!Anaxios!
  Capetenia diavolilor le-a sarutat picioarele, iar iadul s-a cutremurat la asa veste incredibila.
  Fratele si-a ucis fratele intru Hristos in mod rusinos, dezonorant si nedemn pentru treizeci de arginti.
  Toti Arhiereii, care pana acum s-au alaturat schismaticilor nepocaiti, nu au fost vrednici de rangurile sfinte cu care au fost cinstiti in Biserica lui Hristos, Cea Una, Sfanta, Apostoleasca si Soborniceasca.
  Discursul patetic al Patriarhului Teodor , in timpul vizitei facute in Ucraina in octombrie2018 si indemnul adresat credinciosilor ucrainieni s-au dovedit a fi mincinoase, lipsite de dragoste si credinciosie.
  Caci spune Domnul:”Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.”[Matei 5;37]

  „Viața bisericii nu este întotdeauna pașnică: există tulburări, schisme … Să nu acceptăm ceea ce este dictat de diavolul care dorește să fie certuri între noi! … Să ne rugăm pentru Ucraina în rugăciunile noastre! Anii vor trece, dar va ramane prezenta amintirea in care Patriarhul Alexandriei a venit la voi din est. Atunci vă veți aminti că aparțineți Bisericii lui Hristos, care este una singură. ”Sunt cuvintele Pseudo Patriarhului Alexandriei, prin care cauta sa demonstreze, in urma cu un an, importanța păstrării loialității față de credința ortodoxă.

  Apreciază

 2. Patriarhul Alexandriei oricum este un eretic notoriu care lasa ortodocsii sa se impartaseasca cu monofizitii si monofizitii cu ortodocsii. Ce putem spune mai mult?

  Apreciază

 3. Sa fim atenți la ce icoane ne închinăm! Există riscul de a ne închina la ,,icoane” profanate. Una e binecuvântarea ortodoxă și altceva este semnul ,,cornuta” plasat pe unele ,,icoane”, un semn care le pervertește sensul, indiferent despre ce sfânt este vorba.
  https://mucenicul.wordpress.com/2010/07/03/satanism-in-mitropolia-bisericii-ortodoxe-ruse-sanctificarea-mainii-care-poarta-blestemul/

  Apreciază

   1. Din păcate, am văzut și la noi „icoane” în care mâna dreaptă a unor sfinți îndrăgiți sau chiar a lui Iisus este pictată astfel. Am văzut și icoane celebre mutilate pentru ca degetul mic și arătătorul să formeze semnul necuratului. Cred că asistăm la o altă formă de iconoclasm.

    Masonii își bat joc de icoanele ortodoxe și instruiesc deja discipoli. Le pezintă la pangare ca fiind ortodoxe! Nu toți clericii sunt atenți la acest aspect, probabil, din evlavie față de sfânt. Nu știu ce li s-a explicat preoților la facultate, că deja există mulți care susțin că o icoană în care degetul mic și arătătorul sunt întinse, iar degetul mare se unește cu inelarul ar fi corecte! Personal, am avut cumpărate și eu astfel de icoane, dar am renunțat la ele. În majoritatea acestora, nici chipul sfântului nu inspiră evlavie sau liniște sufletească, ci irită.

    Tare le mai sunt dragi coarnele încornoraților! Până și în unele „icoane” în care s-ar dori a se înfățișa Acoperământul Maicii Domnului vălul este extrem de îngust, iar degetele mari ies în evidență ca niște coarne! În icoanele vechi, Maica Domnului ținea în mâini un văl mare și avea toate degetele de la mâini acoperite.

    Apreciază

 4. Atitudinea adoptata de sinodul BOR fata se „problema ucrainieana”, este tacerea de mormant, calea sigura de a -si ocroti intentiile si de a evita luarile de pozitie ale”razvratitilor”, inainte de marile Sarbatori, care se apropie.
  Lipsa totala de respect a mai marilor Bisericii fata de pleroma ortodoxa si fata de slujbasii cu simbrie ai BOR, este o atitudine adoptata in mod dictatorial cu multa vreme in urma. Dupa exemplul negativ oferit de Pseudo Patriarhul Bartolomeu, inclinatia spre papism atrage in mod nefast, multe constiinte, determinand manifestari anti- ortodoxe si o incalcare flagranta a poruncilor dumnezeesti.
  A disparut dragostea frățească și responsabilitatea pentru viitorul Ortodoxiei, sprijinul si credinciosia fata de Mitropolitul Onufrie, singurul conducator al Bisericii Canonice Ucrainiene, a ierarhilor BOR, in frunte cu Patriarhul ?
  Tacerea mai marilor BOR devine vinovata fata de Domnul, si demonstreaza o data in plus, ca cei care se afla in fruntea Bisericii lui Hristos, numai au nevoie de El, refuza cu indarjire dragostea Sa, prietenia Sa. Altfel cum sa intelegem aceasta tacere care dureaza de peste un an?
  Sfântul Atanasie a rezumat astfel o dogmă ce constituie, de altfel, sinteza Ortodoxiei: „Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu“ (De incarnatione Verbi, 54).
  Ideea aceasta o întâlnim în toată literatura patristică. El S-a făcut Fiu al omului, ca să-i facă pe oameni fii ai lui Dumnezeu, prin har.
  Un scriitor creştin din primele secole scrie: „Tu ai dăruit inima Ta, Doamne, credincioşilor Tăi. Tu ne-ai dăruit nouă prietenia Ta, nu pentru că aveai nevoie de noi, ci că noi pururea avem nevoie de Tine … A devenit ca mine ca să pot să-L primesc pe El. Întru asemănarea mea S-a făcut ca să pot să mă îmbrac cu El. Şi nu m-am înfricoşat de El când L-am văzut, căci a fost îndurător cu mine. Ca firea mea a devenit, ca să-L pot înţelege. Şi chipul meu a luat, ca să nu-mi mai întorc faţa de la El“.
  (Odele lui Solomon – rugăciuni creştine din secolele I-II, p. 169).
  Dorința Pseudo Patriarhului Ecumenic de a-și manifesta o autoritate absolută în spațiul ortodox, până la a-și atribui titlul de „primul fără de egal” între Întâistătătorii Bisericilor locale și de a „pedepsi” totodată Biserica Rusă pentru refuzul de a participa la ceea ce s-a dorit a fi „Sfântul și Marele Sinod din Creta”, a dus la schisma in intreaga Ortodoxie, la care ne facem partasi daca nu protestam cu toata puterea si convingerea.

  Conform sursei grecești, romfea, ierarhii Bisericii Ciprului au cerut Patriarhului Teodor al II-lea din Alexandria și toată Africa, care a ajuns în Cipru pe 9 noiembrie 2019, cu ocazia sărbătorilor desfasurate în cinstea Sfântului Ioan Milostivul, să nu-l pomenească pe „mitropoltul” Epifanie, in timpul Sfintei Liturghii Patriarhale la care urma sa participe.
  Romfea” scrie că ierarhii Bisericii Ortodoxe din Cipru au fost „surprinși” de decizia Patriarhului Teodor II, considerata a fi o slabiciune si tradare a Ortodoxiei, care a anunțat pe 8 noiembrie recunoașterea „Bisericii autoproclamate a Ucrainei” .
  Solicitarea de a se abține de la pomenirea conducatorului structurii schismatice, a fost exprimată în special de Mitropolitul Athanasie de Limassol, în Mitroplia căruia se desfășoară sărbătoarea, tinand cont ca o parte din ierarhii participanti, au refuzat deja să conslujeasca cu Patriarhul Alexandriei la Limassol.
  S-a mentionat că „Vladica Athanasie a vorbit de multe ori în sprijinul Vladicii Onufrie” și „în această privință, el este un exemplu viu al ierarhilor greci pentru care adevărurile lui Dumnezeu sunt mai presus decât banii, motivele politice sau chiar problemele etnice. ”
  Să ne rugăm Sfintilor Mari Mucenici Mina, Victor si Vichentie, sa putem deveni asemenea lor, luptători buni pentru Sfanta Credinta Ortodoxa, să ne ajute să ne ferim mintea de cumplita oboseală a infidelității, a nelegiuirii și a păcatului.
  *”Numai de aceasta am grijă, ca să petrec în mărturisirea Preasfântului Său Nume până la moarte şi să mă îndulcesc de dragostea Lui, de care cine mă va putea despărţi? Necazul sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foamea, sau nevoia, sau sabia? Nimic nu mă va despărţi pe mine de dragostea lui Hristos!” Amin

  *Sf.Mare Mucenic Mina

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: