Astăzi S-a născut Hristos

Troparul Praznicului

Naşterea Ta, Hristoase Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei; că întru dânsa, cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ţie.

Condacul Praznicului

Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte, şi pământul peştera Celui neapropiat aduce; îngerii cu păstorii slavoslovesc, şi magii cu steaua călătoresc; că pentru noi S-a născut Prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cântarea 1

Hristos se naşte, slăviţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul, şi cu veselie, lăudaţi-L, popoare, că S-a preaslăvit.

Cântarea a 3-a:

Fiului, Celui născut fără stricăciune din Tatăl mai înainte de veci, şi mai pe urmă din Fecioară întrupat, fără sămânţă, lui Hristos Dumnezeu să-I strigăm: Cel ce ai înălţat fruntea noastră, Sfânt eşti Doamne.

Cântarea a 9-a:

Taină minunată şi neobişnuită văd, cer fiind peştera, scaun de heruvimi Fecioara, ieslea sălăşluire, întru care S-a culcat Cel neîncăput, Hristos Dumnezeu, pe Care, lăudându-L, Îl mărim.

Dragi români din ţară şi de pe toată faţa pământului,

Dumnezeieştile Sărbători să vă găsească sănătoşi, în pace, întru slujirea Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Nu uitaţi că împreună alcătuim un popor agonisit de Dumnezeu (I Petru 2, 9) şi împreună ne vom duce la judecată, la care să ne ajute Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să dăm fiecare răspuns bun.

Presbiter Ioviţa Vasile

10 gânduri despre „Astăzi S-a născut Hristos”

  1. CÂNTARE DE LAUDĂ LA NAŞTEREA DOMNULUI, DUMNEZEULUI ŞI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

    Pogorâtu-Te-ai din ceruri din iubire,
    Întru tărâmul durerii, din frumuseţea eternă;
    Dintru eterna lumină, întru al răului întuneric,
    Tu mâna Ta întins-ai la cei sugrumaţi de păcat.

    Uimitu-s-a cerul, cutremuratu-s-a pământul.
    Binevenit eşti, Doamne, popoarelor, cântaţi!

    Din dragostea fierbinte cu care ai creat lumea,
    Ca rob Tu Te-ai smerit, să-i mântuieşti pe robi;
    Să rezideşti locaşul ce Adam dărâmat-a,
    Să luminezi rătăciţii, pe păcătoşi să dezlegi.

    Tu eşti Iubirea Căreia de umilinţi nu-i e teamă,
    Doamne, Binevenit eşti Tu, al Mântuirii Stăpân!

    Din dragoste fierbinte,
    O, Doamne Preafrumoase,
    Ieşit-ai din lumina celor Heruvimi
    Şi pogorâtu-Te-ai în peştera păcatelor noastre
    Purtând făclia păcii la deznădăjduiţi.

    Cum să Te-ncapă pe Tine?
    S-a spăimântat pământul!
    Doamne, Binevenit eşti Tu,
    Uimitelor Ceruri, cântaţi!

    Preafrumoasa Fecioară demult nădăjduia în Tine,
    Pe ea Ţie pământul o a înălţat,
    Ca prin ea să cobori de pe tronul măririi,
    Şi să ne scapi de păcate pe noi, de pe pământ.

    O, Preasfântă Fecioară, Cădelniţă de Aur,
    Ţie ţi-aducem slavă, Maică plină de Har!

    Extras din Proloagele de la Ohrida– Sfântul Nicolae Velimirovici, Editura Egumeniţa.
    O nestemată din comoara colindelor noastre populare, în seara Sfântă de Crăciun:
    “Sculaţi gazde, nu durmiţi,/ ci voi afară ieşiţi!/ Vă uitaţi la răsăritu/ steaua mîndră ce-o ieşitu./ Lîngă stea-i lumină mare/ ş-amîndouă ţîn o cale./ Amîndouă se-ntrebară/ oare ce veste-i în ţară?/ Veste bună ieste iară,/ c-o născut Sînta Fecioară./ Şi-o născut pe fîn uscatu/ pe Iisus adevăratu,/ Care ne-o răscumpăratu/ şi ne ieste Împăratu./ Împăratu Cerului/ şi Cuvîntu Tatălui… Corinduţa nu-i mai multă,/ să trăiască cine-ascultă!”.

    Apreciază

    1. Doamne ajuta, frate Ciprian
      Multumesc de intrebare.
      Cu sanatatea stau binisor, chiar ma simt bine dupa ce in perioada 9-13 dec. am fost internat. Am slabit vreo 13 kg., fac zilnic pe jos 3-4 km, am o adevarata placere de a ma misca in aer liber.
      Cu Iordanul si Sfanta Cruce n-am mai fost de vreo 4 ani, de cand m-am pensionat. Am 68 de ani si au venit altii mai tineri. Doamne ajuta.

      Apreciază

  2. Hristos se naşte, slăviţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul!
    Praznic Luminos şi Binecuvântat, cu pacea Cea de Sus, Bucuria Duhului cu dulcea Sa adiere, împodobită cu dragostea nesfârşită a Dumnezeului nostru, să vă acopere mereu, Sfinţite Părinte Vasile, mulţi ani, bogaţi în sănătate şi rodnici în fapte bune, având in inimă“bogaţia teologhisirii celei drept-credincioase“, în slujba Celui care astăzi s-a născut, Pruncul Sfânt Emanuel !
    Primiţi, vă rog în dar cuvintele Sf.Grigorie de Nazianz, împreuna cu toţi cei dragi de aproape şi de departe:
    *”Dumnezeu a fost, este şi va fi de-a pururi sau, mai bine zis, este de-a pururi, deoarece vorbele „a fost” şi „va fi” sunt secţiuni ale timpului nostru omenesc şi ale firii mereu curgătoare, pe când vorba “este de-a pururi” afirmă o denumire pe care El Însuşi Şi-a dat-o când a vorbit cu Moise pe munte. (…)Ceea ce este Se face şi Cel nezidit Se zideşte şi Cel nemărginit Se mărgineşte, prin mijlocirea sufletului cugetător, care mijloceşte între Dumnezeu şi grosimea cărnii, şi Cel care îmbogăţeşte Se sărăceşte, căci Se sărăceşte cu carnea mea, ca să mă îmbogăţesc eu cu Dumnezeul lui şi Cel plin Se goleşte, căci Se goleşte de slava Sa pentru puţin timp, ca să mă împărtăşească pe mine de plinătătea Sa.
    Acum, însă, primeşte zamislirea şi saltă de bucurie, dacă nu ca Ioan din pântece, atunci ca David, la oprirea tabernacolului, şi cinsteşte înscrierea graţie căreia ai fost înscris în ceruri, şi adoră Naşterea graţie căreia ai fost dezlegat de legăturile naşterii! Cinsteşte micul Betleem, care te-a readus în rai! Închină-te în faţa ieslei, graţie căreia, atunci când erai fără de raţiune, ai fost hrănit de Cuvântul! .. Aleargă cu steaua şi adu daruri cu magii, aur, tămâie si smirnă, ca unui împărat şi ca unui Dumnezeu şi ca unui mort din pricina ta! Doxologeşte cu păstorii, cântă cu îngerii, dănţuieste cu arhanghelii! Şi fie praznic obştesc al puterilor cereşti şi al celor pământeşti, căci sunt încredinţat că şi acelea se veselesc şi sărbatoresc astăzi împreună cu noi, dacă sunt cu adevărat iubitoare de oameni şi de Dumnezeu (….)”

    ÎNTRU POMENIRE VEŞNICĂ VA FI DREPTUL PĂRINTELE JUSTIN PÂRVU
    Mărturisitorul şi Filosoful vieţii monahale şi Mărturisitorul Mugur Vasiliu

    Apreciază

Lasă un comentariu

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă